200 ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
Σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι των αυτόχθονων λαών, των εργαζομένων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των περιβαλλοντικών ομάδων και των ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα υιοθέτησαν μια διακήρυξη-ορόσημο, καλώντας τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν επειγόντως την κλιματική έκτακτη ανάγκη ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Συγκεντρώθηκαν για τη Σύνοδο Κορυφής των Λαών για το Κλίμα, τα Δικαιώματα και την Ανθρώπινη Επιβίωση, και ο στόχος τους είναι να απελευθερώσουν νέα δύναμη, ενέργεια και πόρους για να τροφοδοτήσουν ένα συνδεδεμένο, ποικίλο και προσανατολισμένο στη δράση μαζικό κίνημα για να ξεπεραστεί η κλιματική κρίση, έχοντας ως πυρήνα των λύσεων τους τους λαούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι ηγέτες αυτοί και οι ομάδες τους επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις για να επιταχύνουν τις δεσμεύσεις σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή. Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, σχεδιάζουν να επιδιώξουν πιο συντονισμένες προσπάθειες επίλυσης των διαφορών για το κλίμα, να στοχοποιήσουν τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων από τον οικονομικό τομέα, να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τους μηχανισμούς λογοδοσίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να συντονίσουν τις εκστρατείες μαζικής κινητοποίησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν για την εφαρμογή ενός συνόλου σχετικών σχεδίων δράσης τους επόμενους μήνες.
Η Διάσκεψη Κορυφής των Λαών διοργανώνεται από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Greenpeace International, τη Διεθνή Αμνηστία, το Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου, το Wallace Global Fund και το Νομικό Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Παγκόσμιας Δικαιοσύνης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η Διάσκεψη λαμβάνει χώρα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής για την Κλιματική Δράση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Craig Mokhiber, Διευθυντής στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη, δήλωσε:
«Για όσους και όσες βρίσκονται στις πρώτη γραμμή, η κλιματική αλλαγή υπονομεύει ήδη τα δικαιώματα στα τρόφιμα, το νερό και την αποχέτευση, το αξιοπρεπές καταφύγιο, την υγεία, την προσωπική ασφάλεια, ακόμη και την ίδια τη ζωή. Πολλά από τα μικρά νησιωτικά κράτη, στις παράκτιες κοινότητες και σε περιοχές που βρίσκονται σε μια διαδικασία επεκτεινόμενης ερήμωσης, βλέπουν το δικαίωμά τους για αυτοπροσδιορισμό να χάνεται. Οι μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις πληθυσμών λόγω κλιματικής αλλαγής απειλούν να αναγκάσουν εκατομμύρια ανθρώπους να υποστούν ταξίδια που τους αφήνουν ευάλωτους και αβέβαιους.
Κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει επείγουσα και ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ενώνοντας τα διάφορα μέρη του κινήματος της κλιματικής δικαιοσύνης, επιδιώκουμε να υπάρξει κινητοποίηση που να βασίζεται σε μετασχηματιστική, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και συμπεριληπτική κλιματική δράση τώρα.»
Η Jennifer Morgan, Διεθνής Εκτελεστική Διευθύντρια της Greenpeace International, δήλωσε:
«Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι ανθρώπινες συνέπειες των ακραίων καιρικών καταστροφών μπορεί να είναι συγκλονιστικές, όπως μπορούμε να δούμε από την βαθιά καταστροφή και την ερήμωση που άφησε στο πέρασμα του ο τυφώνας Dorian.
Αυτή η δήλωση σηματοδοτεί μια νέα εποχή του κλιματικού ακτιβισμού. Υπό την καθοδήγηση της νεολαίας και μαζί με τους συμμάχους μας, όλοι/ες θα αναλάβουμε δράση και θα αντιμετωπίσουμε τους υπεύθυνους. Οι αδύναμες κυβερνήσεις και η τοξική εταιρική δύναμη δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν καθώς τοποθετούμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο των αιτημάτων μας και επιδιώκουμε την κλιματική δικαιοσύνη για τις κοινότητες, που φταίνε λιγότερο από όλους, και είναι οι πιο ευάλωτες σε αυτή την κλιματική κατάσταση ανάγκης.»
Ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:
«Ο πιο επείγων αγώνας στον κόσμο χρειάζεται τη δύναμη και την ποικιλομορφία που μπορεί να φέρει το παγκόσμιο κίνημα των λαών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ερχόμαστε με σημαντικά τμήματα της κοινωνίας, με ενέργεια και δεξιότητες στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη. Αλλά αγωνιζόμασταν πολύ λιγότερο από όσο μπορούσαμε μέχρι τώρα.
Η Διεθνής Αμνηστία προτίθεται να παίξει το δικό της ρόλο για να το αλλάξει αυτό.»
Ο Carroll Muffett, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου, δήλωσε:
«Τα κόστη της συνεχιζόμενης αδράνειας απέναντι στην κλιματική κρίση μετρούνται σε ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινα μέσα διαβίωσης και ανθρώπινες ζωές. Όπως μας θυμίζει πολύ οδυνηρά ο τυφώνας Dorian, αυτά τα κόστη είναι πραγματικά και αυξάνονται. Η σημερινή δήλωση αντανακλά μια κοινή δέσμευση στο πλαίσιο της κοινότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να τεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, να σταματήσει η εξόρυξη καυσίμων που οδηγεί στην κρίση αυτή και να τίθενται υπόλογες οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες όταν παρακωλύουν το έργο αυτό».
Η Ellen Dorsey, Εκτελεστική Διευθύντρια του Wallace Global Fund, δήλωσε:
«Ο τομέας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα κινήματα από όλο τον κόσμο φέρνουν νέους πόρους, μια ισχυρή παγκόσμια περιφέρεια υποστηρικτών/ριών και μοναδική συνηγορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κίνημα για την κλιματική αλλαγή, καλώντας τις κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε δράσεις, ανάλογες με την κλίμακα και τον ταχύ ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, για να εξασφαλιστεί η επιβίωση της ανθρωπότητας.»
Ο Philip Alston, Πρόεδρος του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Παγκόσμιας Δικαιοσύνης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε:
«Διαβάζουμε καθημερινά για μεγάλο αριθμό ανθρώπων που πεθαίνουν από έκθεση στη θερμότητα, πνίγονται σε πλημμύρες ή καίγονται σε πυρκαγιές, ή απλώς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά εμείς κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας ότι δεν θα συμβεί σε εμάς. Ενώ πολλοί/ές από εμάς αποσπάμε την προσοχή μας στα κοινωνικά δίκτυα ή είμαστε αποφασισμένοι/ες να συνεχίσουμε με την καθημερινή μας ζωή, οι μελλοντικές καταστροφές που πηγάζουν στην κλιματική αλλαγή μετατρέπονται από πιθανότητα σε βεβαιότητα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τα γνωρίζουμε, θα καταστούν όλο και πιο ανούσια, αν δεν ενεργήσουμε αμέσως».