Δε θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες, μέχρι να μαθευτεί η αλήθεια, μέχρι όλοι οι υπεύθυνοι αυτού του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών δραστών και των υποκινητών του, να προσαχθούν στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο μίας δίκαιης δίκης, και το κράτος να παρέχει προστασία και ψυχοκοινωνική στήριξη στις οικογένειες των Marielle και Anderson
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: 18 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ MARIELLE FRANCO ΑΔΙΚΑΙΩΤΗ
Έξι μήνες αφότου οι αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο συνέλαβαν δύο άντρες, που κατηγορούνται ότι σκότωσαν τη Marielle Franco και τον οδηγό της Anderson Gomes, και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις έρευνες στο πλαίσιο συζητήσεων με τη Διεθνή Αμνηστία και την οικογένεια της Marielle, δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο για την ταυτοποίηση εκείνων που έδωσαν την εντολή για το εν λόγω έγκλημα, αλλά και των κινήτρων τους.
Υπό το πρίσμα της έλλειψης προόδου στη διερεύνηση, η Διεθνής Αμνηστία έχει αποστείλει επιστολές στον κυβερνήτη του Ρίο ντε Τζανέιρο, Wilson Witzel, και τον δημόσιο εισαγγελέα, Dr Jose Eduardo Gussem, ανανεώνοντας έτσι την έκκληση για εξιχνίαση των δολοφονιών, αλλά και για την παροχή επικαιροποιημένων πληροφοριών σχετικά με τις συνεχιζόμενες αστυνομικές έρευνες, και άλλες διερευνητικές ενέργειες.
Jurema Werneck, Εκτελεστική Διευθύντρια του Τμήματος Βραζιλίας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Την ημέρα που συναντηθήκαμε από κοντά, στις 13 Μαρτίου, ο κυβερνήτης δεσμεύτηκε να επενδύσει σε ενέργεια και πόρους, για την επίλυση των δολοφονιών της Marielle Franco και του Anderson Gomes. Ο κρατικός εισαγγελέας δεσμεύτηκε επίσης. Ωστόσο, έκτοτε, φαίνεται να έχουν γίνει πολύ λίγες ενέργειες προκειμένου να ανακαλυφθεί ποιος σκότωσε την Marielle και για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση των αρχών περί ταχείας δράσης», δήλωσε η Jurema Werneck, εκτελεστική διευθύντρια του Τμήματος Βραζιλίας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Κατά συνέπεια, ανανεώνουμε τις εκκλήσεις μας για δράση εκ μέρους των αρχών, επιβεβαιώνοντας επίσης εκ νέου τη δέσμευσή μας και την προσήλωσή μας στην υπόθεση. Δε θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες, μέχρι να μαθευτεί η αλήθεια, μέχρι όλοι οι υπεύθυνοι αυτού του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών δραστών και των υποκινητών του, να προσαχθούν στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο μίας δίκαιης δίκης, και το κράτος να παρέχει προστασία και ψυχοκοινωνική στήριξη στις οικογένειες των Marielle και Anderson.»
Η Marielle Franco ήταν μία μαύρη αμφιφυλόφιλη γυναίκα που ζούσε σε φαβέλα. Μία θαρραλέα υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εργάστηκε ακούραστα για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, ειδικότερα εκείνη των πιο περιθωριοποιημένων. Για περισσότερα από δέκα χρόνια, υπηρέτησε ως πολιτική ακτιβίστρια και ως συντονίστρια της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νομοθετικής Συνέλευσης του Ρίο του Τζανέιρο, όπου βοήθησε δεκάδες θύματα, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και των οικογενειών τους. Ήταν επίσης εισηγήτρια της επιτροπής παρακολούθησης της ομοσπονδιακής παρέμβασης του στρατού στο Ρίο του Τζανέιρο το 2018.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, θα έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από τη στιγμή που η Marielle και ο οδηγός της σκοτώθηκαν. Η σύλληψη δύο ατόμων, που θεωρούνται φυσικοί δράστες, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του δικαιώματος στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη για τα θύματα. Ωστόσο, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη εκείνοι που έχουν υποκινήσει και «ενορχηστρώσει» το έγκλημα.
Στις αρχές του έτους, η Διεθνής Αμνηστία έθεσε 23 ερωτήσεις, σχετικές με την υπόθεση, που δεν είχαν ακόμη επιλυθεί. Έχουν απαντηθεί κάποιες από αυτές, όπως το ερώτημα αναφορικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, που κρατούσε ο οδηγός από το αμάξι των σκοπευτών. Ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα αρκετά ακόμη κρίσιμα ερωτήματα, όπως τα συμπεράσματα των ερευνών που διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, η πορεία του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα και ιδίως: ποιος διέταξε τη δολοφονία της Marielle και γιατί;
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Βραζιλία παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους υπερασπιστές και τις υπερασπίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με την επίλυση του φόνου της Marielle, το κράτος θα μπορούσε να αποδείξει ότι δεν θα ανεχτεί καμία επίθεση κατά των υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι αρχές πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι θα εγγυηθούν την προστασία όλων εκείνων που αγωνίζονται γι’ αυτό στο οποίο πιστεύουν: την εγγύηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους και όλες», δήλωσε η Jurema Werneck.
Επιπρόσθετες πληροφορίες
Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε μία παγκόσμια εκστρατεία, καλώντας για δικαιοσύνη για τη Marielle, από τον Μάρτιο του 2018. Η πρώτη της έκκληση, που ζητούσε να γνωστοποιηθεί ποιος σκότωσε τη Marielle, συγκέντρωσε 800.000 υπογραφές παγκοσμίως. Το έγγραφο κατατέθηκε στον Κυβερνήτη του Ρίο ντε Τζανέιρο και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, τον Μάρτιο του 2019, έναν χρόνο μετά τις δολοφονίες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Βραζιλία παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους υπερασπιστές και τις υπερασπίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με την επίλυση του φόνου της Marielle, το κράτος θα μπορούσε να αποδείξει ότι δεν θα ανεχτεί καμία επίθεση κατά των υπερασπιστών/ριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Jurema Werneck, Εκτελεστική Διευθύντρια του Τμήματος Βραζιλίας της Διεθνούς Αμνηστίας
Τον Απρίλιο, υπό το πρίσμα των συλλήψεων των υπόπτων φυσικών παραβατών του εγκλήματος, η Διεθνής Αμνηστία προέβη σε περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να πιέσει τις αρχές να συνεχίσουν τις έρευνες, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη και όλοι οι εμπλεκόμενοι να ταυτοποιηθούν και να δικαστούν δίκαια. Αυτή η δεύτερη έκκληση, έχει ήδη συγκεντρώσει 80.000 υπογραφές μόνο στη Βραζιλία.
Πέρυσι, η υπόθεση της Marielle Franco, αποτέλεσε μία από τις δέκα υποθέσεις που συμπεριλήφθηκαν στην παγκόσμια εκστρατεία της Αμνηστίας “Write for Rights” [Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων], η οποία ενθαρρύνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σταθούν αλληλέγγυοι/ες και να γράψουν επιστολές για τους υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις οικογένειές τους. Σε μία έκρηξη αλληλεγγύης, η υπόθεση της Marielle ενέπνευσε την αποστολή περίπου 30.000 επιστολών σε όλο τον κόσμο.