ΠΡΟΣΤΙΜΟ-ΡΕΚΟΡ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ GOOGLE ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Με αφορμή τις ειδήσεις ότι η Google έχει συμφωνήσει να καταβάλει ένα ποσό ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, για να διευθετήσει την καταγγελία που υπέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, ισχυριζόμενες ότι η Google συλλέγει παράνομα προσωπικά δεδομένα παιδιών από την πλατφόρμα του YouTube.
Η Big Tech [Υψηλή Τεχνολογία] επωφελείται οικονομικά από την κατάχρηση του δικαιώματος του ατόμου στην ιδιωτική ζωή. Το έχουμε διαπιστώσει και στο παρελθόν, με το Facebook και τώρα τη Google, καθώς αμφότερες εμπλέκονται στις αποκαλύψεις περί στόχευσης παιδιών και σε αναφορές για μυστικές κρυφές ιστοσελίδες για τη συλλογή δεδομένων. Πρόκειται για συστημικό πρόβλημα με τις επιχειρήσεις Big Tech που επικεντρώνουν στην επιτήρηση, και οι εταιρείες αυτές έχουν καταφέρει να ξεφεύγουν για πολύ καιρό.
Τα σημερινά πρόστιμα, ενώ βέβαια τα καλωσορίζουμε, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό για μια εταιρεία που είχε έσοδα της τάξης των 140 δισ. δολαρίων το 2018. Πρέπει να καταβληθούν αυστηρότερες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τους υποβόσκοντες κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εγκυμονούνται σε μια τέτοια μεγάλης κλίμακας εταιρική επιτήρηση.»
Ιστορικό
Την Τετάρτη, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διευθετήσεις με την Google για το ποσό των 170 εκατομμυρίων δολαρίων και διέταξαν αλλαγές στο ιδιωτικό απόρρητο στη πλατφόρμα τουYouTube, αφού διαπιστώθηκε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει συλλέξει προσωπικά στοιχεία από παιδιά, χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους.
Σε απάντηση της διευθέτησης της FTC, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του YouTube δήλωσε ότι η εταιρεία θα περιορίσει πλέον τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων σχετικά με περιεχόμενο ανηλίκων στην πλατφόρμα, και θα σταματήσει να παρέχει προσωποποιημένες διαφημίσεις με τέτοιο περιεχόμενο.
Το πρόστιμο ήρθε την ίδια ημέρα που η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε μυστικές ιστοσελίδες για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών, σύμφωνα με μια έκθεση των Financial Times.
Σε απάντηση στην έκθεση των Financial Times, ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε: « Ούτε παρέχουμε προσωποποιημένες διαφημίσεις ούτε στέλνουμε προσφορές σε εταιρείες χωρίς τη συναίνεση των χρηστών». Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Google συνεργάζεται με ερευνητές/ριες στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τη διαφημιστική της δραστηριότητα.
Τα κράτη έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο των εταιρικών δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων και μέσω ρύθμισης και εποπτείας. Όλες οι εταιρείες έχουν ευθύνη να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τους τις λειτουργίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν την πρόκληση ή συμβολή σε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, και να λαμβάνουν μέτρα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στις δραστηριότητες τους.