ΙΡΑΝ: ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΑΧΒΑΖΙ
Οι ιρανικές αρχές πρέπει να αποκαλύψουν αμέσως πού βρίσκονται τα εκατοντάδες μέλη της Αραβικής εθνικής μειονότητας Αχβάζι, τα οποία κρατούνται χωρίς να έχουν πρόσβαση στις οικογένειές τους ή τους δικηγόρους τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή αναφορές ότι ορισμένοι/ες εκτελέστηκαν μυστικά.
Τις τελευταίες ημέρες, ακτιβιστές και ακτιβίστριες της μειονότητας Αχβάζι εκτός του Ιράν δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι 22 άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή της κοινωνίας των πολιτών Mohammad Momeni Timas, εκτελέστηκαν μυστικά.
Από τις 24 Σεπτεμβρίου, έως και 600 Άραβες Αχβάζι κρατούνται σε απομόνωση έπειτα από ένα κύμα συλλήψεων, που ακολούθησε μετά από μια θανάσιμη ένοπλη επίθεση που έλαβε χώρα στην πόλη Αχβάζ της επαρχίας του Χουζιστάν, δύο μέρες νωρίτερα.
«Αν επιβεβαιωθούν, οι μυστικές εκτελέσεις αυτών των ανδρών θεωρούνται όχι μόνο έγκλημα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αλλά και μια αποτρόπαια παραβίαση του δικαιώματός τους στη ζωή. Πρόκειται για μια εξ’ ολοκλήρου παρωδία της δικαιοσύνης, ακόμη και για τα σοκαριστικά επίπεδα του δικαστικού συστήματος του Ιράν», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτά τα άτομα είχαν πρόσβαση σε δίκαιη δίκη μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από τις συλλήψεις τους, πόσο μάλλον ότι είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν έφεση στις θανατικές τους καταδίκες».
Ο Ahmad Heydari, 30χρονος καταστηματάρχης κεραμικής, είναι ένας από εκείνους που αναφέρεται ότι εκτελέστηκαν μυστικά. Συνελήφθη λίγες ημέρες έπειτα από την ένοπλη επίθεση στην Αφχάζ.
Η οικογένειά του δεν γνώριζε τίποτα για εκείνον μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, όταν και έλαβε τηλεφωνική κλήση που τους καλούσε να παρουσιαστούν στο κέντρο πληροφόρησης του Υπουργείου Πληροφοριών στην Αφχάζ. Εκεί, τους δόθηκε το πιστοποιητικό θανάτου του και ενημερώθηκαν ότι ο Ahmad εκτελέστηκε στις 8 Νοεμβρίου.
Οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι δεν θα παραδώσουν το σώμα του για να ταφεί και απαγόρευσαν στην οικογένειά του να κάνουν κηδεία για εκείνον.
Αντίθετα, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χουζιστάν δήλωσε στο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ισλαμικής Δημοκρατίας στις 12 Νοεμβρίου, ότι οι αναφορές για τους 22 κρατούμενους που εκτελέστηκαν είναι «εξ’ ολοκλήρου ψευδείς». Είπε επίσης ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε όσους συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση στην Αχβάζ, αλλά δεν παρείχε καμία ένδειξη ότι προσήλθαν σε δίκη.
«Επειδή δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι κρατούμενοι για τους οποίους υπάρχει ο φόβος ότι θα εκτελεστούν, η καθολική στάση άρνησης του κυβερνήτη δε μπορεί να καθησυχάσει τις οικογένειες τους, που δεν έχουν μπορέσει να δουν ή να μάθουν νέα από τους συγγενείς τους μετά τη σύλληψή τους», δήλωσε ο Philip Luther.
«Οι αναφερθείσες εκτελέσεις αυξάνουν τους φόβους μας ότι οι εκατοντάδες Άραβες Αχβάζι που βρίσκονται σε κράτηση μετά την επίθεση στην Αχβάζ, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν θανατικές καταδίκες ή άλλες σκληρές ποινές».
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ιρανικές αρχές να αποκαλύψουν χωρίς άλλη καθυστέρηση την τοποθεσία όλων των κρατουμένων και να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις νομικές διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα. Οι αρχές πρέπει να παράσχουν στις οικογένειες και στους δικηγόρους τους πρόσβαση στους κρατούμενους/ες και να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται από βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τις αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους Άραβες Αχβάζι που κρατούνται αποκλειστικά για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και της ειρηνικής συγκέντρωσης ή αποκλειστικά λόγω της εθνοτικής τους ταυτότητας.
«Ενώ οι ιρανικές αρχές έχουν καθήκον να προσάγουν στη δικαιοσύνη οποιονδήποτε ύποπτο για εγκληματικές ευθύνες στην επίθεση στην Αχβάζ, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κάτι τέτοιο ως δικαιολογία για να διενεργήσουν εκκαθάριση εναντίον της αραβικής μειονότητας των Αχβάζι που διώκεται στο Ιράν» είπε ο Philip Luther.
Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση, ανεξάρτητα από τη φύση του εγκλήματος, τα χαρακτηριστικά του παραβάτη ή τη μέθοδο που χρησιμοποιεί το κράτος για να σκοτώσει τον φυλακισμένο. Η θανατική ποινή αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και αποτελεί μία εξαιρετικά σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία.