Η ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ORBAN
Δημοσιεύουμε ένα κατατοπιστικό κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας Ουγγαρίας, για όλες τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη χώρα μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Orban τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με το κείμενο, σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο όπου τελειώνει το κράτος δικαίου και αρχίζει ένας αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης.
Μετά τη συντριπτική εκλογική νίκη του Fidesz’ τον Απρίλιο του 2018, πολλοί παρατηρητές/τριες πίστευαν ότι ο πρωθυπουργός Orbán θα περιόριζε την ακόρεστη διάθεσή του να μετατρέψει την Ουγγαρία σε ανελεύθερο κράτος. Οι προσδοκίες αυτές ήταν σοβαρά λανθασμένες. Ένα ανελεύθερο κράτος εγκαθιδρύεται στην Ουγγαρία. Η χώρα παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αλλά οι ενέργειές της αντιβαίνουν στις βασικές αξίες της ΕΕ. Αν και υπάρχουν συνταγματικοί θεσμοί, δεν λειτουργούν πλέον ως μέσα ελέγχου και ισορροπιών προς την εκτελεστική εξουσία, αλλά αντίθετα διευκολύνουν τη λειτουργία της. Τα τελευταία χρόνια, οι νομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αποδυναμώσει τα ανεξάρτητα θεσμικά όργανα και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Τα πανεπιστήμια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δέχονται επίθεση. Τώρα, έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβέρνηση έχει στραφεί στην κατάργηση των τελευταίων και ανεξάρτητων υπερασπιστών και υπερασπιστριών του πλουραλισμού και του κράτους δικαίου, με τη θέσπιση νέων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και νόμων. Και πάλι οι ανεξάρτητοι θεσμοί και φωνές είναι οι πρώτοι στόχοι αυτής της νέας επίθεσης. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου τελειώνει το κράτος δικαίου και αρχίζει ένας αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
Μέσα Απριλίου: Μέσα ενημέρωσης σε θέσεις κλειδιά είτε έκλεισαν, είτε άλλαξαν ιδιοκτησία.
12 Απριλίου: Το περιοδικό Figyelő δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ο λαός του κερδοσκόπου» απαριθμώντας τα ονόματα και τη συγγένεια των ακαδημαϊκών και των υπερασπιστών/στριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ιούνιος: Τρεις ΜΚΟ αναφέρονται δημόσια ως «οργανώσεις που προωθούν τη μετανάστευση», από έναν βουλευτή του Fidesz και από ομάδες νέων.
19 Ιουνίου: Το Figyelő δημοσίευσε μια δεύτερη λίστα με ονόματα ακαδημαϊκών που συνδέονται με την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών.
20 Ιουνίου: Εγκρίθηκε η έβδομη τροποποίηση του Θεμελιώδους Νόμου και του Πακέτου STOP-Soros.
18 Ιουλίου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ουγγαρία στο ΔΕΕ για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο και τις επαναπροωθήσεις και στέλνει επίσημη επιστολή σχετικά με το νόμο STOP-Soros.
20 Ιουλίου: Υιοθετείται ο νόμος για την ελευθερία του συνέρχεσθαι και τροποποιείται ο φορολογικός κώδικας, εισάγοντας έναν ειδικό φόρο 25% πάνω σε έργο που σχετίζεται με την οικονομική ενίσχυση στη μετανάστευση.
Αύγουστος: Το Γραφείο Μετανάστευσης παύει να δίνει τρόφιμα στους αιτούντες/ούσες άσυλο που κρατούνταν στις ζώνες υποδοχής, και οι τελευταίοι προσφεύγουν στο δικαστήριο. Τα γεύματα επανήλθαν αφού η ΕΣΔΑ εξέδωσε 5 επείγουσες εντολές προς την Ουγγαρία.
28 Αυγούστου: Το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης αναστέλλει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα βοήθειας προς τους πρόσφυγες να ενταχθούν στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως και τη διοίκηση της ερευνητικής επιχορήγησης Marie Curie που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταναστευτική πολιτική στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.
ΝΕΟΙ ΝΟΜΟΙ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση και μόλις τρεις εβδομάδες μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων, το Ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έβδομη τροποποίηση του Θεμελιώδους Νόμου στις 20 Ιουνίου.
Δεδομένου του σημερινού μετασχηματισμού του νομοθετικού σώματος σε μία εκτελεστική εξουσία με απόλυτη δύναμη, οι αλλεπάλληλες αυξανόμενες αλλαγές στη δικαστική οργάνωση επιφέρουν πραγματικές και σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου. Η τελευταία συνταγματική τροπολογία θολώνει περαιτέρω τα όρια μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας και επεκτείνει τον κυβερνητικό έλεγχο στα δικαστήρια. Περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ελευθερία των δικαστών να ερμηνεύουν τον νόμο, γκρεμίζεται ένας από τους τελευταίους προμαχώνες του κράτους δικαίου. Ένα νέο διοικητικό δικαστικό σύστημα ενδέχεται να κυριαρχείται από δικαστές οι οποίοι, καθώς θα προέρχονται από τη δημόσια διοίκηση του κράτους, θα αποφαίνονται για ζητήματα που σχετίζονται με τις εκλογές, τους φόρους και τις δημόσιες συμβάσεις, μεταξύ πολλών άλλων βασικών ζητημάτων πολιτικών ελευθεριών. Ο/Η επικεφαλής θα είναι πολιτικός, που θα επιλέγεται και θα διορίζεται από το Κοινοβούλιο. Μετά από μήνες επιθετικών εκστρατειών ενάντια στην κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση, οι ανώτατοι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης της κυβέρνησης ξεκίνησαν να δυσφημούν μεμονωμένους δικαστές.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΕΚΦΟΒΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ
Η ουγγρική κυβέρνηση διεξάγει και υποστηρίζει εκστρατείες προπαγάνδας και συκοφάντησης, με σκοπό να δυσφημίσει και να εκφοβίσει τους διαφωνούντες, όχι μόνο μέσω των δικών της φορέων και των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, αλλά και μέσω του κεντρικά ελεγχόμενου χαρτοφυλακίου ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, ενός στενού κύκλου φιλικών ολιγαρχών.
Στις 12 Απριλίου, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, το Figyelő, ένα εβδομαδιαίο περιοδικό που αποτελεί τμήμα του προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Ο λαός του κερδοσκόπου", το οποίο αποτελούνταν από μία λίστα 200 ατόμων που φέρονταν ότι εργάζονταν για τις λεγόμενες «Οργανώσεις Soros». Ήρθε σαν συνέχεια της συχνά επαναλαμβανόμενης αφήγησης στην προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με την οποία ο George Soros διοικεί έναν «στρατό από μισθοφόρους» στην Ουγγαρία. Στη λίστα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης και όλο το προσωπικό των ΜΚΟ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι, η Διεθνής Αμνηστία της Ουγγαρίας, η Ουγγρική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, οι ΜΚΟ ενάντια στη διαφθορά, η Transparency International Hungary , η K-Monitor καθώς και ΜΚΟ που ασχολούνται με ζητήματα ενσωμάτωσης των Ρομά ή των μεταναστών/στριών.
Στις 12 Ιουνίου, ο István Hollik, εκπρόσωπος του συνασπισμού Fidesz-KDNP, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου με την πτέρυγα νεολαίας KDNP μπροστά από το κτίριο της Διεθνούς Αμνηστίας Ουγγαρίας, και κρέμασαν πανό στην πόρτα με την επωνυμία «οργάνωση που υποστηρίζει τη μετανάστευση». Στις 14 Ιουνίου, η Menedék, μια ΜΚΟ που βοήθησε στην ένταξη των προσφύγων, δηλώθηκε επίσης δημόσια ως τέτοια. Στις 27 Ιουνίου, οι Φιντελίτας, η πτέρυγα νεολαίας του κόμματος Fidesz, πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου και στιγμάτισαν το κτίριο που στεγάζει την Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι.
Αυτή η εκστρατεία προπαγάνδας σχεδιάστηκε για να προετοιμάσει το έδαφος για νέους νόμους που περιορίζουν αδικαιολόγητα τα δικαιώματα των στοχοποιημένων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των ατόμων που συνδέονται με αυτές.
ΝΕΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΝΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Οι επιθέσεις ενάντια στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που βοηθούν τους αιτούντες/ούσες άσυλο, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/στριες, κλιμακώθηκαν με τις εκστρατείες συκοφάντησης και την απειλή ποινικών διώξεων και κυρώσεων. Η τελική έκδοση του Πακέτου Stop Soros δημοσιοποιήθηκε στις 29 Μαΐου και υιοθετήθηκε μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα στις 20 Ιουνίου – την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Ο νόμος ισχύει από την 1η Ιουλίου 2018. Άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα μετατρέποντας την παροχή υποστήριξης σε αιτήσεις ασύλου και διαμονής σε έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην λάβει υπόψη τις συμβουλές διεθνών οργανισμών που καλούσαν σε σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, όπως και του έννομου ρόλου που διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν έλαβε υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ ή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η Επιτροπή της Βενετίας/ODIHR διαπίστωσε ότι οι νέες ποινικές διατάξεις παραβιάζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, καθώς ποινικοποιεί νόμιμες δραστηριότητες και στερείται νομικής βεβαιότητας. Στις 18 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διαδικασία προσβολής κατά του νόμου, δίνοντας στην κυβέρνηση προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην επίσημη επιστολή προειδοποίησης.
Στις 20 Ιουλίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν «ειδικό φόρο επί της μετανάστευσης», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 25 Αυγούστου 2018. Ο νόμος συνιστά ουσιαστικά την επιβολή φόρου στην ελευθερία του λόγου. Επιβάλλεται φόρος 25% πάνω στην οικονομική στήριξη δραστηριοτήτων και οργανισμών που «υποστηρίζουν τη μετανάστευση» μέσω δραστηριοτήτων όπως «πραγματοποίηση και συμμετοχή σε εκστρατείες ενημέρωσης», «δημιουργία και λειτουργία δικτύου», «εκπαιδευτικές δραστηριότητες» και «δραστηριότητα προπαγάνδας που απεικονίζει θετικά τη μετανάστευση». Ο οργανισμός που παρέχει την υποστήριξη οφείλει να αποπληρώσει τον φόρο. Ορισμένοι δωρητές απαλλάσσονται, όπως τα πολιτικά κόμματα, φορείς και οργανώσεις των οποίων η εξαίρεση διασφαλίζεται από κάποια διεθνή συνθήκη. Ο φορολογικός νόμος είναι σκόπιμα ασαφής και έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί. Ανοίγει το δρόμο για φορολογικές έρευνες των ΜΚΟ με πολιτική στόχευση, ενώ αποτελούν οργανώσεις που δέχονται ήδη επιθέσεις. Ο φόρος επηρεάζει δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην Ουγγαρία, καθώς και εκείνες των ουγγρικών οργανώσεων που πραγματοποιούνται οπουδήποτε στον κόσμο, και επομένως, παρεμποδίζει τη σύνδεση της ουγγρικής κοινωνίας των πολιτών με διεθνικούς εταίρους, καθώς και σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο.
Στις 20 Ιουλίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο Νόμο για την Ελευθερία του Συνέρχεσθαι, ο οποίος θα κάνει πιο δύσκολη τη διαμαρτυρία για τους πολίτες της Ουγγαρίας. Ενώ διασαφηνίζει διάφορα επίμαχα ζητήματα, ο νέος νόμος τείνει να επιφέρει μια πολύ πιο αβέβαιη κατάσταση, ενώ οι προϋποθέσεις για την επιβολή λογοκρισίας της έκφρασης είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες.
Ο ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ
Ολόκληρο το σύστημα των μέσων ενημέρωσης έχει μετασχηματιστεί ώστε να διαδώσει μηνύματα πολιτικής προπαγάνδας πιο αποτελεσματικά από ποτέ, μέσω μιας μικρής ομάδας ιδιοκτητών ΜΜΕ που εξαρτώνται απόλυτα από το κυβερνών κόμμα. Καθώς το χαρτοφυλάκιο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης επεκτείνεται ραγδαία, τα αναγνωρισμένα, ανεξάρτητα και κριτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έπαιζαν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του δημόσιου λόγου, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά.
Μετά τις εκλογές της 8ης Απριλίου, πολλά σημαντικά μέσα ενημέρωσης έκλεισαν (η καθημερινή Magyar Nemzet και η εβδομαδιαία Heti Válasz) ή άλλαξαν ιδιοκτησία (η HírTV). Αυτό ενίσχυσε περαιτέρω τη δύναμη των φιλοκυβερνητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τόσο των έντυπων όσο και των τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών. Οι κυβερνητικές ενέργειες συνέβαλαν στην εδραίωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια των φιλοκυβερνητικών ιδιοκτητών, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο τμήμα των εγχώριων μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα χρησιμοποιούν για να προ0ωθήσουν το εθνικιστικό και αντί-μεταναστευτικό μήνυμα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση επιδοτεί αποτελεσματικά αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης μέσω διαφημίσεων μεγάλης κλίμακας από υπουργεία και κρατικές εταιρείες.
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ
Στις 19 Ιουνίου, το Figyelő δημοσίευσε μια δεύτερη λίστα με ονόματα και φωτογραφίες ακαδημαϊκών και κοινωνικών επιστημόνων που συνδέονται με την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών, οι οποίοι/ες μελετούν το φύλο, τη μετανάστευση, τις εθνοτικές μειονότητες και τις πολιτικές για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Το άρθρο υποστήριζε ότι οι ερευνητικές αυτές θεματικές ενότητες είναι πολιτικά ύποπτες, υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει μια «μεγαλύτερη γνώση» του έργου της Ακαδημίας. Η επίθεση ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά από την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης της έρευνας, η οποία έθετε το νεοσυσταθέν Υπουργείο Καινοτομίας και Τεχνολογίας ως υπεύθυνο για τις αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση αυτή.
Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την αφαίρεση των σπουδών φύλου από τον κατάλογο των διαπιστευμένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών της χώρας. Η έγκριση του κυβερνητικού διατάγματος αναμένεται ανά πάσα στιγμή. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε περίπτωση κρατικής παρέμβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, κάτι πρωτοφανές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε ζητήθηκε καμία συμβουλή εκ των προτέρων από τα δύο πανεπιστήμια τα οποία αφορά, δηλαδή το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας ELTE και το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, δίνοντάς τους μόνο 24 ώρες για να αντιδράσουν στην πρόταση. Το μέτρο αυτό θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την θεσμική αυτονομία και θα επιβεβαιώσει την τάση για αυξημένο κρατικό έλεγχο των πανεπιστημίων.
Το πρώτο θύμα του ειδικού φόρου μετανάστευσης είναι το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο ανακοίνωσε στις 28 Αυγούστου ότι αναγκάστηκε να αναστείλει αμέσως την Πρωτοβουλία Ανοιχτής Εκμάθησης (OLIve) για τους εγγεγραμμένους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, όπως και τη διοίκηση της χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ Ερευνητικής Επιχορήγησης Marie Curie για τη μεταναστευτική πολιτική στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Όσον αφορά τον νόμο για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση του 2017 που άφησε μετέωρο το νομικό καθεστώς του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης με έδρα τη Βουδαπέστη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τον Ιούλιο του 2018, να ακολουθήσει την ταχεία διαδικασία για την υπόθεση. Η Επιτροπή αναμένει επιβεβαίωση από το Δικαστήριο.
ΑΣΥΛΟ: ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μέσω των συνοριακών περιορισμών και του περιορισμού της πρόσβασης στο σύστημα ασύλου, η Ουγγαρία έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την υποβολή αίτησης ασύλου ή τη λήψη διεθνούς προστασίας. Η Έβδομη Τροποποίηση του Θεμελιώδους Νόμου και οι τροποποιήσεις του Νόμου περί Ασύλου που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του πακέτου Stop Soros, απαγορεύουν αποτελεσματικά την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην προστασία, εισάγοντας νέους λόγους για να κηρυχθεί απαράδεκτη μια αίτηση ασύλου και περιορίζοντας το δικαίωμα ασύλου μόνο σε άτομα που φθάνουν στην Ουγγαρία απευθείας μετά από δίωξη. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις ασύλου μπορούν να υποβληθούν μόνο σε μία από τις δύο ζώνες διέλευσης στα σύνορα της Σερβίας, και η κυβέρνηση θεωρεί την Σερβία ασφαλή χώρα, όλες οι αιτήσεις θα απορρίπτονται.
Στις 18 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια προσφυγή κατά του νόμου, δίνοντας στην κυβέρνηση προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην επίσημη ειδοποίηση.
Στα μέσα Αυγούστου, το γραφείο μετανάστευσης σταμάτησε να δίνει φαγητό σε ενήλικους αιτούντες και αιτούσες άσυλο που αμφισβήτησαν δικαστικά τις απορριπτικές αποφάσεις, σε μια προσπάθεια να τους πιέσουν να φύγουν από τη ζώνη διέλευσης και να παραιτηθούν οικειοθελώς από τις αιτήσεις ασύλου τους. Οκτώ αιτούντες άσυλο αναγκάστηκαν να ζητήσουν προσωρινά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να σταματήσουν την απάνθρωπη μεταχείριση και να αρχίσουν να λαμβάνουν γεύματα. Μετά από μία νομική μάχη διάρκειας δύο εβδομάδων, το γραφείο μετανάστευσης άρχισε να δίνει φαγητό σε όσους και όσες κρατούνταν. Ωστόσο, χωρίς αλλαγές στον νόμο, οι μετανάστες και οι μετανάστριες που βρίσκονται σε κράτηση θα μπορούσαν να βρεθούν ξανά στην ίδια κατάσταση, και να μην τους παρέχεται φαγητό.
ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΕΓΙΑΣ
Η κυβέρνηση έχει ακόμα στιγματίσει τους/τις άστεγους/ες ως εγκληματίες. Η Έβδομη Τροποποίηση του Θεμελιώδους Νόμου απαγορεύει την αστεγία με αναφορά στην προστασία της δημόσιας χρήσης του δημόσιου χώρου. Η απαγόρευση της κατ’ εξακολούθησης διαμονής σε δημόσιους χώρους παραβιάζει σοβαρά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Παρόλο που η Τροποποίηση απαιτεί από όλα τα κρατικά όργανα να προστατεύουν τον χριστιανικό πολιτισμό, διώκει επίσης αντίστροφα τους ανθρώπους χωρίς στέγη. Μέχρι τώρα, ο ύπνος μπορούσε να θεωρηθεί παράνομος μόνο με πράξη κοινοβουλευτικού ή δημοτικού διατάγματος, για ορισμένα τμήματα του δημόσιου χώρου. Τώρα, η αστεγία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα.