Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι η υπόθεση των δύο κοινοτήτων δεν μπορεί να εκδικαστεί στη Βρετανία, αυτό ουσιαστικά θα δώσει το πράσινο φως στις πολυεθνικές εταιρείες που έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν τόσο παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και καταστρέφοντας το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ SHELL ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΞΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφανθεί σχετικά με το αν οι αγωγές που έχουν κατατεθεί εις βάρος της Shell από την πλευρά δύο κοινοτήτων που διαβιούν στο Δέλτα του Νίγηρα – και των οποίων η επιβίωση καταστράφηκε από τις διαρροές πετρελαίου στον ποταμό – μπορούν να εκδικαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για την απόδοση ευθυνών και σε άλλες πολυεθνικές εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο για παραβιάσεις που διαπράττουν στο εξωτερικό.
«Η απόφαση θα έχει σοβαρές και εκτενείς συνέπειες για τις εταιρείες που έχουν έδρα τους το Ηνωμένο Βασίλειο και οι οποίες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτός της χώρας. Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι η υπόθεση των δύο κοινοτήτων δεν μπορεί να εκδικαστεί στη Βρετανία, αυτό ουσιαστικά θα δώσει το πράσινο φως στις πολυεθνικές εταιρείες που έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν τόσο παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και καταστρέφοντας το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο,» είπε η Audrey Gaughran, Διευθύντρια Διεθνών Υποθέσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.
Δύο διαφορετικές αγωγές έχουν ασκηθεί εναντίον της Shell εκ μέρους περισσότερων από 42.000 μελών των κοινοτήτων Ogale και Bille, οι οποίες ζουν με τη φρικτή ρύπανση που έχουν προκαλέσει οι διαρροές πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα.
— Audrey Gaughran, Διευθύντρια Διεθνών Υποθέσεων της Διεθνούς Αμνηστίας
Η SPDC, θυγατρική της Shell στη Νιγηρία, υποστηρίζει ότι η υπόθεση βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι η εκδίκασή της πρέπει να γίνει στη Νιγηρία. Η Διεθνής Αμνηστία καθώς και άλλοι οργανισμοί έχουν αποκαλύψει στο παρελθόν ότι οι πληγείσες από την πετρελαϊκή ρύπανση αγροτικές κοινότητες συχνά αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες και προκλήσεις όταν προσπαθούν να παραπέμψουν τη Shell στα δικαστήρια της Νιγηρίας.
Σε σχετική Έκθεση της, η οποία δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2015, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τη συνεχιζόμενη μόλυνση σε τέσσερις περιοχές με διαρροές πετρελαίου και αποκάλυψε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Shell, η οποία υποστήριζε ότι τις είχαν καθαρίσει μερικά χρόνια νωρίτερα.