Οι αποφάσεις για τα σώματά τους και την υγεία τους, πρέπει να λαμβάνονται από τις ίδιες τις γυναίκες και τα κορίτσια, σε συνεννόηση με τους γιατρούς τους, και όχι από τους πολιτικούς ή τις αρχές.
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΒΛΩΣΗΣ
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πρέπει να αποσύρει τη θέσπιση κανονισμών, οι οποίοι θα αυξάνουν την ποινή για τους γιατρούς που εκτελούν παράνομες αμβλώσεις, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, εν όψει των μαζικών διαδηλώσεων που έγιναν από τις ομάδες των δικαιωμάτων των γυναικών στις 29 Οκτωβρίου.
Roseann Rife, Διευθύντρια Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ανατολική Ασία
Στις 23 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ανακοίνωσε την αναθεώρηση ενός κανονισμού περί «ακατάλληλων ιατρικών πρακτικών», η οποία αναθεώρηση επιτρέπει την αύξηση της ποινής για τους γιατρούς που εκτελούν παράνομες αμβλώσεις από αναστολή των εργασιών διάρκειας ενός μήνα που είναι σήμερα σε πιθανή μέγιστη διάρκεια 12 μηνών.
«Η πρόταση, εάν θεσπιστεί, μόνο θα διαιωνίζει την υφιστάμενη ποινικοποίηση των αμβλώσεων στη Νότια Κορέα και αποτελεί μια προφανή υποχώρηση στη μάχη για τα σεξουαλικά δικαιώματα και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών. Οι αποφάσεις για τα σώματα τους και την υγεία τους πρέπει να λαμβάνονται από τις ίδιες τις γυναίκες και τα κορίτσια, σε συνεννόηση με τους γιατρούς τους, και όχι από τους πολιτικούς ή τους αξιωματούχους», δήλωσε η Roseann Rife, Διευθύντρια Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ασία.
«Οι νέοι κανονισμοί θα έχουν πιθανότατα αρνητικές επιπτώσεις για τους γιατρούς, υπονομεύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν επαρκή ιατρική φροντίδα, πληροφορίες και συμβουλές στις ασθενείς τους, θέτοντας έτσι την υγεία και τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών σε κίνδυνο».
Μετά την ανακοίνωση, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών καταδίκασαν την πρόταση της κυβέρνησης και έχουν παρακινήσει την κυβέρνηση όχι μόνο να μην προχωρήσει στην αύξηση των ποινών για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την παροχή ιατρικής φροντίδας, αλλά και να αποποινικοποιήσει την έκτρωση στο σύνολό της, ενώ παράλληλα οργάνωσαν τη «Μαύρη Διαδήλωση» παρόμοια με τις μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία στις αρχές Οκτωβρίου.
Η νομοθεσία της Νότιας Κορέας απαγορεύει τις εκτρώσεις, εκτός από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, σοβαρών γενετικών ανωμαλιών ή σε περίπτωση που η υγεία μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις περιορισμένες περιπτώσεις, οι εκτρώσεις πρέπει να εκτελούνται μέσα στις πρώτες 24 εβδομάδες της κύησης.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη να αποποινικοποιήσουν την έκτρωση σε όλες τις περιπτώσεις, ώστε καμία γυναίκα να μην υπόκειται σε κανενός είδους κυρώσεις όταν αναζητά και επιδιώκει την άμβλωση. Επιπλέον αντιτίθεται στην ποινικοποίηση όσων παρέχουν ιατρική φροντίδα και άλλων εάν συλλαμβάνονται, κρατούνται, διώκονται, κατηγορούνται ή υπόκεινται σε κυρώσεις μόνο εξαιτίας της παροχής ή της απόπειρας παροχής υπηρεσιών άμβλωσης.