7 +1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Πριν πέντε χρόνια, η κυβέρνηση του Bashar al-Assad κατέστειλε βάναυσα μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου 2011. Η βίαιη αντιμετώπιση πυροδότησε την πιο έντονη ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή.
Με αφορμή την 5η επέτειο από το ξεκίνημα της σύγκρουσης αναδεικνύουμε οκτώ σημεία-κλειδιά που αφορούν στη σύγκρουση και τις καταστροφικές συνέπειές της για τους ανθρώπους της Συρίας.
1. Πάνω από 250,000 θάνατοι μέχρι στιγμής
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 250,000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011. Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι πλέον κοινός τόπος.
2. Εκατομμύρια πρόσφυγες
Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων εσωτερικά εκτοπισμένων στη Συρία και περισσοτέρων των 4 εκατομμυρίων που είναι τώρα πρόσφυγες στο εξωτερικό, κυρίως στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία έχουν ακόμα διαφύγει προς την Ευρώπη, μέσω θανάσιμων διαδρομών για την ίδια τους τη ζωή.
3. Διαπράττονται εγκλήματα πολέμου
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει επανειλημμένα περιοχές που ζουν άμαχοι χρησιμοποιώντας όπλα που δεν διακρίνουν τον στόχο τους, συμπεριλαμβανομένων βομβών διασποράς. Επίσης, έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, έχουν στοχοποιήσει ιατρικό προσωπικό και έχουν θέσει υπό μακροχρόνια πολιορκία περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, στερώντας από τους ανθρώπους φαγητό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Physicians for Human Rights, 112 ιατρικές εγκαταστάσεις δέχτηκαν επίθεση μόνο μέσα στο 2015, η πλειοψηφία των οποίων, από κυβερνητικές δυνάμεις.
4. 65,000 άνθρωποι συνελήφθησαν και αγνοούνται
Σύμφωνα με το Syrian Network for Human Rights, περίπου 65,000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και τώρα αγνοούνται σε ένα δίκτυο ανεπίσημων κέντρων κράτησης. Άλλοι έχουν φυλακιστεί επειδή βοήθησαν ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων, είτε επειδή μίλησαν και αποκάλυψαν στοιχεία για την κατάσταση στη Συρία. Δικηγόροι, γιατροί και δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί επειδή έκαναν τη δουλειά τους.
5. Βασανιστήρια σε μεγάλη κλίμακα
Οι μυστικές υπηρεσίες και άλλες κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν βασανιστήρια σε μεγάλη κλίμακα. Από το 2011 έως σήμερα χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση λόγω των βασανιστηρίων είτε για άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένων της έλλειψης φαγητού και ιατρικής περίθαλψης.
6. Πόλεις και κωμοπόλεις βρίσκονται υπό πολιορκία
Η ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές και έχει σκοτώσει μεγάλο πλήθος αμάχων και φυλακισμένων. Η ομάδα έχει απαγάγει, βασανίσει και εκτελέσει δημοσιογράφους, ειρηνικούς ακτιβιστές και όσους άλλους θεωρεί εχθρούς. Το ΙΚ επίσης πολιορκεί κατοικημένες περιοχές, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν φαγητό, ιατρικές προμήθειες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Άλλες ένοπλες ομάδες όπως η Jabhat al-Nusra έχει επίσης επιτεθεί σε κατοικημένες περιοχές, έχει απαγάγει άτομα που υποπτεύεται ως εχθρούς και έχει εκτελέσει κρατούμενους.
7. Οι εναέριες επιθέσεις σπέρνουν τον όλεθρο
Οι Ρωσικές εναέριες επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα προς υποστήριξη της κυβέρνησης του Assad έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους και έχουν πλήξει ιατρικές εγκαταστάσεις.
7+1 Τι πρέπει να γίνει;
Οι Σύριοι θα πρέπει να είναι σε θέση να ζουν με τις οικογένειές τους ελεύθεροι από τον καθημερινό φόβο ότι η ζωή τους απειλείται.
Για να συμβεί αυτό:
- η κυβέρνηση της Συρίας και οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα πρέπει να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις εις βάρος των Σύριων πολιτών, ενώ θα πρέπει να δρουν μέσα στο νομικό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου
- η –υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- Εξεταστική Επιτροπή και άλλοι παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν απεριόριστη πρόσβαση ώστε να καταγράφουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
- οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά τους