ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Δημόσια Δήλωση
17 Σεπτεμβρίου 2012
Οι γειτονικές χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα της Συρίας θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ασφάλεια
Οι γειτονικές χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σύνορά τους με τη Συρία θα κατορθώσουν να βρουν καταφύγιο.
Η Διεθνής Αμνηστία επικοινώνησε εγγράφως με τις τουρκικές και τις ιρακινές Αρχές ζητώντας να ανοίξουν όλα τα συνοριακά περάσματα προς τη Συρία για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κλιμακούμενη βία της Συρίας. Τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράκ εξακολουθούν να καθυστερούν την είσοδο των προσφύγων στην επικράτειά τους, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβασή τους στην ασφάλεια.
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει τις προσπάθειες όλων των γειτονικών χωρών να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό προσφύγων και αναγνωρίζει τη σημαντική ευθύνη που αυτές οι χώρες επωμίζονται για την παροχή της τόσο αναγκαίας βοήθειας και προστασίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες, απαντώντας γενναιόδωρα στις εκκλήσεις για χρηματοδότηση, όπως περιγράφεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Ανταπόκρισης για τη Συρία των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι που διέφυγαν από το Μάρτιο του 2011 από τη Σύρια, είτε έχουν καταχωρηθεί ως πρόσφυγες, είτε περιμένουν την εγγραφή τους σε γειτονικές χώρες, δηλαδή στην Τουρκία, στο Ιράκ, την Ιορδανία και το Λίβανο, με τους αριθμούς να αυξάνονται καθημερινά. Πολλοί περισσότεροι Σύριοι πρόσφυγες πιστεύεται ότι έχουν φτάσει σε αυτές τις χώρες αλλά δεν έχουν καταγραφεί.
Πρόσφυγες αποκλεισμένοι στα σύνορα Τουρκίας/Συρίας
Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, δίπλα στις επαρχίες του Kilis και Hatay, περιμένοντας να γίνουν δεκτοί στη γειτονική χώρα.
Η Διεθνής Αμνηστία αντιλαμβάνεται ότι, ενώ επιτρέπεται σε μικρές ομάδες ανθρώπων να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Τουρκία, όπου και μεταφέρονται σε καταυλισμούς, οι σημαντικές καθυστερήσεις στη διαλογή και την εγγραφή σημαίνουν την παραμονή χιλιάδων αποκλεισμένων εντός της Συρίας από τα τέλη του Αυγούστου. Σύμφωνα με αναφορές, όσοι παραμένουν αποκλεισμένοι δέχονται κάποια βασική φροντίδα, όπως φαγητό και νερό.
Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικές ρυθμίσεις ελέγχου και εγγραφής όλων των νέων αφίξεων από τη Συρία στην Τουρκία. Επιπρόσθετα με την παροχή διασφαλίσεων για τη γενικότερη ασφάλεια, οι αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου και εγγραφής είναι απαραίτητοι για την διατήρηση του πολιτικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα του ασύλου και των προσφυγικών καταυλισμών. Ωστόσο, αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρώνονται με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την ασφάλεια οποιουδήποτε προσπαθεί να εγκαταλείψει τη Συρία, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει ακόμα τις πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν από την αύξηση της χωρητικότητας των καταυλισμών, προκειμένου να ανταποκριθούν στο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Συρία και αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία.
Στην επιστολής της προς τις τουρκικές Αρχές, η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε τις προηγούμενες ανησυχίες της, και συγκεκριμένα ότι οι προσφυγικοί καταυλισμοί όπου διαμένουν οι Σύροι βρίσκονται εξαιρετικά κοντά στα σύνορα με την Συρία. Τον Απρίλιο του 2012, πρόσφυγες στον καταυλισμό του Kilis ή κοντά σε αυτόν τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από αδέσποτες σφαίρες από συγκρούσεις στην Συρία. Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως η πλειονότητα των καταυλισμών στα σύνορα με την Συρία αποτελούν μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια όσων διαμένουν εκεί και πως πρέπει να αλλάξουν τοποθεσία, ώστε να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση. Η οργάνωση επιπλέον απεύθυνε ξανά έκκληση ώστε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να αποκτήσουν πρόσβαση στους καταυλισμούς για να ελέγξουν ανεξάρτητα τις συνθήκες και να μιλήσουν με πρόσφυγες που διαμένουν εκεί.
Πρόσφυγες αποκλεισμένοι στην συριακή πλευρά του συνοριακού σταθμού του al Qa’em
Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι σήμερα οι al Waleed και Rabhia, συνοριακοί σταθμοί μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας παραμένουν ανοιχτοί. Ωστόσο, η οργάνωση προβληματίζεται, καθώς ο συνοριακός σταθμός του al Qa em έχει κλείσει για όσους εγκαταλείπουν την Συρία από τις 16 Αυγούστου του 2012, και ορισμένες εκατοντάδες ανθρώπων παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλεισμένοι στη συριακή πλευρά του συνοριακού σταθμού.
Ευρείας κλίμακας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται στη Συρία, και οι πολίτες υφίστανται τις συνέπειες. Οποιαδήποτε εμπόδια ή καθυστερήσεις στην ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων σε ασφαλή τοποθεσία θα μπορούσε να τους θέσει στον κίνδυνο περαιτέρω σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις γειτονικές χώρες της Συρίας να διατηρούν ανοιχτά τα σύνορά τους σε όσους εγκαταλείπουν τις συγκρούσεις στην Συρία. Οι χώρες της περιοχής αλλά και αλλού δεν θα πρέπει να αναγκάζουν κανένα να επιστρέψει στην Συρία. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί αμέσως και γενναιόδωρα στα αιτήματα για χρηματοδότηση των προσπαθειών για ανακούφιση των σύρων προσφύγων στην περιοχή, στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών.