ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θάνατοι στη Μεσόγειο: Είναι καιρός να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις ευθύνες της
(Βρυξέλλες, 29 Μαρτίου 2012) Σήμερα, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί την αναφορά της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με σκοπό τον εντοπισμό των υπευθύνων για τον θάνατο των 63 μεταναστών στη Μεσόγειο, η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι η Συνέλευση πρέπει ακόμα να λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις από τα βασικά της μέλη, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, των χωρών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και των Ευρωπαϊκών Θεσμών.
«Οι θάνατοι αυτών των ανδρών, γυναικών και παιδιών προκαλούν σοκ και θα μπορούσαν να αποφευχθούν», δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το τραγικό συμβάν οφείλουν να συνεργαστούν πλήρως με τη παρούσα έρευνα. Όποιος είναι υπεύθυνος πρέπει να λογοδοτήσει».
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων Ατόμων υιοθέτησε την έκθεση «Ζωές χαμένες στη θάλασσα: Ποιος είναι υπεύθυνος;», της Τίνεκε Στρικ. Η ίδια πραγματοποίησε έρευνα για τον θάνατο 63 ανδρών, γυναικών και παιδιών, που εγκαταλείφθηκαν να πεθάνουν σε ένα πλοίο ερχόμενο από Λιβύη τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου. Σύμφωνα με τους εννέα επιζήσαντες, συνάντησαν διάφορα πλεούμενα, ακόμα και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, αλλά οι εκκλήσεις τους για βοήθεια δεν εισακούστηκαν.
Παρόλο που η έκθεση επικεντρώνεται σε ένα μεμονωμένο περιστατικό, η Μεσόγειος αποτελεί το σκηνικό για πολλές αντίστοιχες τραγωδίες. Το 2011, ενώ οι αναταραχές στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή εξελίσσονταν, τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι πνίγηκαν στη προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Στη προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω άδικων θανάτων, η επιτροπή εισήγαγε κάποιες προτάσεις σχετικά με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η Διεθνής Αμνηστία καλωσόρισε την έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις υποχρεώσεις τους να διασώζουν πλοία σε κίνδυνο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προτάσεις θα συμβάλουν σε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα έρευνας και διάσωσης.
«Ενώ οι αρμόδιοι διαφωνούν σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την έρευνα και διάσωση, σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ακόμα περισσότερων ανθρώπων ", δήλωσε ο Μπέγκερ. "Οι ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ οφείλουν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους για έρευνα και διάσωση. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα.»