Το κερί δεν καίει για μας, αλλά για όλους εκείνους που αποτύχαμε να σώσουμε από τη φυλακή, για εκείνους που πυροβολήθηκαν στον δρόμο για την φυλακή, που βασανίστηκαν,που απήχθησαν, που εξαφανίστηκαν. Γι'αυτό είναι το κερί.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Amnesty International
Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε το 1961 από τον Πίτερ Μπένενσον και είναι ένα παγκόσμιο, ανεξάρτητο, εθελοντικό κίνημα με 7 εκατομμύρια μέλη, ακτιβιστές και υποστηρικτές, με δομές και εθνικά Τμήματα και πάνω από 1800 επαγγελματικά στελέχη, οι οποίοι αγωνίζονται όλοι μαζί για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσουν οι παραβιάσεις τους.
Το όραμά μας είναι κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε άλλα διεθνή πρότυπα.
Μέχρις ότου κάθε άνθρωπος να μπορεί να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά του, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Δεν θα σταματήσουμε αν κάθε άνθρωπος δεν ζει με αξιοπρέπεια, αν η φωνή του κάθε ανθρώπου δεν μπορεί να ακουστεί, αν δεν σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις.
— Peter Benenson
Τα μέλη μας και οι ακτιβιστές μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας. Υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, στέλνοντας επιστολές ή ασκώντας θεσμική πίεση (lobbying) σ’ αυτούς που έχουν δύναμη και επιρροή, συμμετέχοντας σε ηλεκτρονικές και μη εκστρατείες, σε πορείες διαμαρτυρίας, σε δράσεις.
Οι έρευνες τις οποίες πραγματοποιούν οι ερευνητές μας, είτε επιτόπια είτε με τη διασταύρωση στοιχείων, έχουν ως αποτέλεσμα να δημοσιεύονται σε τακτική βάση δηλώσεις και εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και η ετήσια έκθεσή μας. Αυτές οι πληροφορίες για τις παραβιάσεις παγκοσμίως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τη βάση για την άσκηση πίεσης στους πάσης φύσεως ιθύνοντες (κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, ένοπλες ομάδες, επιχειρήσεις και άλλους μη κυβερνητικούς παράγοντες) και επίσης για την κινητοποίηση των μελών και των ακτιβιστών μας (αποστολή επιστολών, υπογραφή εκκλήσεων, διοργάνωση δρώμενων, εκδηλώσεων, δημόσιων συζητήσεων, εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα) καθώς και για την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Τοπικά, εθνικά, και διεθνώς συνενωνόμαστε για να κινητοποιήσουμε τη δημόσια πίεση και να δείξουμε διεθνή αλληλεγγύη.
Μαζί κάνουμε τη διαφορά
«Τα γράμματά σας και οι κάρτες σας μοιάζουν με βόμβες όταν καταφθάνουν στα γραφεία των υπουργών και των κυβερνητικών αξιωματούχων. Όταν τα γράμματα και οι κάρτες σας φθάνουν στα κελιά μας μοιάζουν με ηλιαχτίδες. Έχουμε ανάγκη το φως του ήλιου… Σας παρακαλώ συνεχίστε τη δουλειά σας για τη Διεθνή Αμνηστία».
Sanar Yurdatapan, πρώην κρατούμενος συνείδησης στην Τουρκία.
Ενωμένοι απέναντι στην αδικία
Η κεντρική ιδέα της Διεθνούς Αμνηστίας είναι ότι θα γίνουμε πιο δυνατοί όταν παλεύουμε μαζί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δουλεύουμε μαζί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και έτσι τα μέλη μας και οι ακτιβιστές μας μπορούν να συμμετέχουν οπουδήποτε και αν κατοικούν, ανεξάρτητα από την ηλικία, τα προσόντα ή την εμπειρία τους.
Μαζί αγωνιζόμαστε:
- για την κατάργηση της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων, του περιορισμού των ελευθεριών στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας»
- για τον περιορισμό της αστυνομικής βίας
- για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης
- για την εξάλειψη των διακρίσεων
- για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους
- για τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών και των μειονοτήτων
- για λογοδοσία σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
- για την εταιρική ευθύνη, όταν προκύπτουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι εκστρατείες μας μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των θυμάτων των παραβιάσεων, αλλά και των ακτιβιστών και των παραβατών.
Ανεξαρτησία και δημοκρατία
Η διακυβέρνησή μας είναι δημοκρατική και κάθε μέλος μας έχει λόγο στη λήψη των αποφάσεων για το τι πρέπει να γίνει και πώς.
Η Διεθνής Αμνηστία είναι ανεξάρτητη από κυβερνήσεις, πολιτικές ιδεολογίες, οικονομικά συμφέροντα και θρησκείες. Επίσης οικονομικά ανεξάρτητη χάρη στις γενναιόδωρες προσφορές των μελών και των υποστηρικτών της.
Η Διεθνής Αμνηστία δεν υποστηρίζει ούτε αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ή πολιτικό σύστημα ούτε απαραίτητα υποστηρίζει ή αντιτίθεται στις απόψεις των ανθρώπων τα δικαιώματα των οποίων υπερασπίζεται.
Προοπτικές για το μέλλον
Με ένα Νόμπελ Ειρήνης το 1977 και μετά από 50 χρόνια πρωτοποριακών επιτευγμάτων, η Διεθνής Αμνηστία τώρα είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να προσαρμοστεί στις δραματικές εξελίξεις του κόσμου όπου ζούμε, αυξάνοντας τον αντίκτυπο της δουλειάς της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δράση της, από την υπεράσπιση των κρατουμένων συνείδησης, έχει επεκταθεί πλέον σε όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα) όπως αυτά αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 1948.
Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να εφαρμόσει έναν καινούριο τρόπο εργασίας παγκοσμίως –με αποκεντρωμένα γραφεία και Περιφερειακά Κέντρα έρευνας, εκστρατειών και επικοινωνίας– γιατί οφείλει στους ανθρώπους για τους οποίους εργάζεται να γίνει όσο πιο αποτελεσματική δύναμη μπορεί αναφορικά με την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
Καθώς θα προχωράει σ’ αυτή τη διαδικασία –σύμφωνα και με την επιθυμία των μελών της διεθνώς– θα δημοσιεύει συστηματικά, άρθρα, προσωπικές ιστορίες και προσωπικές υποθέσεις για να εξηγήσει τι συμβαίνει και γιατί αυτό είναι σημαντικό γι’ αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ελάτε μαζί μας στο ταξίδι μας, διαβάζοντας τις αναρτήσεις μας και βοηθώντας μας να αλλάξουμε πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων με το να γίνετε μέλη ή υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας.