ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011, 15:37Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Νοεμβρίου 2011
Θανατική ποινή για δύο άντρες στη Λευκορωσία
Οι αποφάσεις για δύο θανατικές ποινές που εκδόθηκαν σήμερα στη Λευκορωσία ελήφθησαν έπειτα από δίκη που απέτυχε να συμβαδίσει με τα διεθνή πρότυπα για δίκαιες δίκες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Dzmitry Kanavalau καταδικάστηκε για τρομοκρατικές επιθέσεις και παραγωγή εκρηκτικών και ο Uladzslau Kavalyou για συνεργία και για μη πληροφόρηση των αρχών.

«Τρέφουμε σοβαρές ανησυχίες ότι τόσο ο Dzmitry Kanavalau όσο και ο Uladzslau Kavalyou υπέστησαν κακομεταχείριση, έτσι ώστε να αναγκαστούν να ομολογήσουν και ότι αυτή η δίκη δεν υπόκειται σε διεθνή, λεπτομερή έλεγχο», δήλωσε ο John Dalhusien, Αναπληρωτής Διευθυντής Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

“H Λευκορωσία έχει ένα ελαττωματικό σύστημα δικαιοσύνης και επανειλημμένως αψηφά τα διεθνή πρότυπα για δίκαιες δίκες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ύπαρξη κακοδικίας και εκτέλεσης ενός αθώου ατόμου.»

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Uladzslau Kavalyou ανακάλεσε την ομολογία του η οποία ισχυρίζεται ότι αποσπάστηκε υπό πίεση. Δήλωσε ότι στη διάρκεια της ανάκρισης άκουσε τον Dzmitry Kanavalau να ουρλιάζει και υπέθεσε ότι ήταν ο επόμενος στη σειρά για βασανισμό. Η μητέρα του ανέφερε ότι και οι δύο άντρες χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Υπάρχουν εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να κληθεί ένα ασθενοφόρο στη διάρκεια της ανάκρισης του Dzmitry Kanavalau εξαιτίας της κακομεταχείρισης που υπέστη.

Και οι δύο άντρες κρατήθηκαν στις 12 Απριλίου, την επόμενη μέρα ύστερα από μια έκρηξη στο Μινσκ κατά την οποία 15 άνθρωποι πέθαναν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Κατά παραβίαση του δικαιώματός τους στο τεκμήριο της αθωότητας, το πρωί της 13ης Απριλίου, ο Πρόεδρος Alyaksandr Lukashenka διακήρυξε ότι οι δύο άντρες που κρατούνταν ομολόγησαν ότι είχαν πραγματοποιήσει την επίθεση, καθώς επίσης και προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις στη Λευκορωσία. Στην πραγματικότητα, ο Dzmitry Kanavalau και ο Uladzslau Kavalyou δεν ανακρίθηκαν παρά μόνο αργότερα εκείνη τη μέρα.

«Η θανατική ποινή είναι αμετάκλητη και αντιτασσόμαστε στη χρήση της για όλα τις υποθέσεις. Ο Πρόεδρος Lukashenka πρέπει να κηρύξει αμέσως μορατόριουμ για τη θανατική ποινή και να προστεθεί στον αυξανόμενο αριθμό χωρών που έχουν εγκαταλείψει αυτή τη βάρβαρη τιμωρία», δήλωσε ο John Dalhuisen. «Η θανατική ποινή είναι η υπέρτατη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία. Η Λευκορωσία παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση που ακόμα πραγματοποιεί εκτελέσεις.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.