ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΩΣΗ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2011, 16:17Εκτύπωση

2 Νοεμβρίου 2011
Οικογένειες Ρομά στο Βελιγράδι αντιμετωπίζουν εξαναγκαστική έξωση από κυβερνητικό φορέα

Είκοσι-επτά οικογένειες Ρομά στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, βρίσκονται αντιμέτωποι με επικείμενη εξαναγκαστική έξωση από τα σπίτια τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εμπορικό κέντρο, που θα κατασκευαστεί από εταιρεία που αποτελεί ιδιοκτησία της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Την Τρίτη, με αίτημα της Διεύθυνσης Οικοδομών της Σερβίας, οικογένειες που ζουν στον άτυπο καταυλισμό Block 61, στην περιοχή του  Νέου Βελιγραδίου, έλαβαν ειδοποίηση ότι έχουν προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι οικογένειες του Block 61 δεν έλαβαν καμιά προειδοποίηση για την έξωση, ούτε τους προσφέρθηκε κάποιο εναλλακτικό κατάλυμα εν όψει του επικείμενου σκληρού χειμώνα της Σερβίας.  Πολλοί από όσους απειλούνται με έξωση είναι παιδιά.

«Οι οικογένειες των Ρομά στο Βελιγράδι συνεχίζουν να ωθούνται στους δρόμους χωρίς να τους παρέχεται επαρκής εναλλακτική στέγαση. Οι αρχές πρέπει να δώσουν ένα τέλος σε αυτήν την απαράδεκτη πρακτική, δήλωσε ο John Dalhuisen, Αναπαληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

«Ιδιαίτερη ανησυχία εδώ προκαλεί το γεγονός ότι 20 από τις οικογένειες εκτοπίστηκαν εσωτερικά από το Κόσοβο μετά τον πόλεμο του 1999, και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει προστασία και βοήθεια. Αντίθετα, έχουν αφεθεί σε άτυπους καταυλισμούς χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέχει κοινωνική στέγαση για αυτές τις εκτοπισμένες οικογένειες που, επί 12 χρόνια, ζουν στη Σερβία χωρίς επαρκή στέγαση, και όχι να χρησιμοποιούν τη γη για εμπορική κέντρο.».

Η προγραμματισμένη έξωση θα αποτελεί την πρώτη έξωση Ρομά στο Βελιγράδι που θα πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση και όχι από τις πολιτειακές αρχές.

«Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση στη σερβική κυβέρνηση να θεσπίσει νόμο που να απαγορεύει τις εξαναγκαστικές εξώσεις», δήλωσε ο John Dalhuisen. «Ανησυχούμε πολύ ότι η κυβέρνηση, αντί να αποτρέπει τις εξώσεις, τώρα εμφανίζεται ως συνένοχη στην πραγματοποίησή τους.»

Σύμφωνα με έκθεση της  Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, η σερβική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αποτύχει να εμποδίσει τις εκ μέρους των αρχών του Βελιγραδίου εξαναγκαστικές εξώσεις οικογενειών Ρομά που, συχνά, χάνουν τα προς το ζην και τα μοναδικά τους υπάρχοντα, εκτός των σπιτιών τους.

Το 2009, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Εσωτερικώς Εκτοπισμένα Άτομα δήλωσε στη σερβική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εσωτερικώς εκτοπισμένων ατόμων και να διασφαλίσει ότι οι εξαναγκαστικές εξώσεις διεξάγονταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ο πληθυσμός των Ρομά στο Βελιγράδι έχει υποστεί εξαναγκαστικές εξώσεις από το 2000, ύστερα από τη μετατόπιση των Ρομά από το Κόσοβο όταν και ζήτησαν βοήθεια και καταφύγιο, αλλά συχνά δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ζήσουν σε άτυπους καταυλισμούς.

Οι εξαναγκαστικές εξώσεις στο Βελιγράδι αυξήθηκαν ραγδαία από το 2009 όταν η Πόλη του Βελιγραδίου θέσπισε το «Σχέδιο Δράσης για την Αποκατάσταση των Shanty [Ανθιυγιεινών] Οικισμών.»

Η Σερβία οφείλει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απέχει και να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις εξαναγκαστικές εξώσεις.

Δημόσιο Έγγραφο

Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.