
ΛΙΒΥΗ: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λιβύη: Απολύτως ανεπαρκής η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κρατών στους παγιδευμένους στην αβεβαιότητα πρόσφυγες
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δυστυχώς αποτύχει να βοηθήσουν χιλιάδες από τους κατά βάση αφρικανούς πρόσφυγες που εγκαταλείφθηκαν αβοήθητοι στα λιβυκά σύνορα, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε ένα νέο ενημερωτικό έγγραφο.
Στο Ευρώπη, τώρα είναι η σειρά σου να δράσεις, η οργάνωση ασκεί δριμεία κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξαιτίας της αποτυχίας τους να προσφέρουν δυνατότητα επανεγκατάστασης στους περίπου 5.000 πρόσφυγες –οι οποίοι θα υφίσταντο διώξεις ή συγκρούσεις εάν επέστρεφαν στις χώρες τους – που αυτήν την περίοδο ζουν σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο και την Τυνησία.
«Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αδιέξοδης ανταπόκρισης στην σοβαρή κατάσταση των εκτοπισμένων προσφύγων στο κατώφλι της Ευρώπης,», δήλωσε ο Nicolas Beger, Διευθυντής του Γραφείου για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Αυτή η αποτυχία είναι ιδιαιτέρως κραυγαλέα δεδομένου ότι μερικές ευρωπαϊκές χώρες, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, υπήρξαν μέρος της βαθιάς διαμάχης που αποτέλεσε και μία από τις βασικότερες αιτίες της ακούσιας κινητοποίησης του πληθυσμού.»
«Οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρώπης πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουν το θέμα της επανεγκατάστασης –μπορούν ν’αρχίσουν θέτοντάς το στην κορυφή της ατζέντας του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 22 Σεπτεμβρίου.»
Περίπου 1000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Ερυθραίοι, Αιθίοπες, Ιρακινοί, κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού, Παλαιστίνιοι, Σομαλοί και Σουδανοί, έχουν αφεθεί αβοήθητοι στο Συνοριακό Σταθμό Saloum στην Αίγυπτο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Saloum κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές φτιαγμένες από κουβέρτες και πλαστικά σεντόνια. Δύο μεγάλες σκηνές παρέχουν καταφύγιο στα γυναικόπαιδα.
Εν τω μεταξύ, στο στρατόπεδο Choucha στην Τυνησία, γύρω στους 3.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ζουν σε μια απομονωμένη, ερημική περιοχή σε αντίξοες συνθήκες.
‘Ενας άντρας από το Σουδάν δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Οι άνθρωποι χρειάζονται αξιοπρέπεια και ελευθερία. Αλλά δεν υπάρχει καμία ελευθερία στο Σουδάν και καμιά αξιοπρέπεια εδώ.»
Οι πρόσφυγες στην Τυνησία και την Αίγυπτο δε μπορούν να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους γιατί θα διέτρεχαν πραγματικό κίνδυνο διώξεων ή σοβαρών βλαβών, είτε από σκόπιμη στοχοποίηση είτε από αδιάκριτη βία εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Ούτε η επιστροφή στη Λιβύη -μια χώρα που τώρα δεν μπορεί να προσφέρει επαρκή προστασία στους πρόσφυγες- αποτελεί επιλογή.
Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε πώς όταν ξεκίνησε η σύγκρουση, Αφρικανοί από την Υποσαχάρια Αφρική στοχοποιήθηκαν από δυνάμεις κατά του Καντάφι που τους κατηγόρησαν ότι υπήρξαν μισθοφόροι υπέρ του Καντάφι.
Όταν η Βεγγάζη και άλλες ανατολικές πόλεις έπεσαν πρώτες στον έλεγχο του ΕΜΣ, οι δυνάμεις κατά του Καντάφι πραγματοποίησαν εφόδους στα σπίτια, δολοφονίες και άλλες βίαιες επιθέσεις κατά στρατιωτών και πιστών του Καντάφι και Αφρικανών από την Υποσαχάρια Αφρική που θεωρήθηκαν ύποπτοι ως μισθοφόροι.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι οι Αφρικανοί από την Υποσαχάρια Αφρική στη Λιβύη παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο κακομεταχείρισης και αυθαίρετων συλλήψεων από δυνάμεις κατά του Καντάφι και την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσε μία σημαντική έκθεση κάνοντας έκκληση στο ΕΜΣ να πράξει περισσότερα ώστε να τους προστατέψει από επιθέσεις αντεκδίκησης.
Η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να επανεγκαταστήσουν ορισμένους από τους πρόσφυγες που αφέθηκαν αβοήθητοι στα σύνορα της Λιβύης.
Αλλά μονάχα οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, και μεταξύ αυτών προσέφεραν λιγότερες από 700 υποδοχές.
Οδηγημένοι από απελπισία, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες καταφεύγουν στο να επιστρέψουν στη Λιβύη ώστε να επιχειρήσουν να επιβιβαστούν σε βάρκες με προορισμό την Ευρώπη σε ένα επικίνδυνο θάλασσιο ταξίδι που πιστεύεται ότι έχει αφαιρέσει περισσότερες από 1500 ζωές από το ξεκίνημα της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, και συγκεκριμένα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατανείμουν την ευθύνη της επανεγκατάστασης των προσφύγων που εγκατέλειψαν τη Λιβύη.
Η οργάνωση δήλωσε ότι οι χώρες που προσφέρουν επανεγκατάσταση οφείλουν να παρέχουν τοποθεσίες πέρα και πάνω από τις υπάρχουσες ετήσιες ποσοστώσεις τους για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να μην εξαντληθούν τοποθεσίες που είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν αλλού.
«Αυτοί οι άνθρωποι που αφέθηκαν αβοήθητοι στα σύνορα της Λιβύης βρίσκονται μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, » δήλωσε ο Nicholas Beger. «Είναι ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη αυτής της κρίσης.»
Σημειώσεις για τους συντάκτες:
- Το Ευρώπη, τώρα είναι η σειρά σου να δράσεις βασίζεται σε επισκέψεις εκπροσώπων της Διεθνούς Αμνηστίας στο στρατόπεδο προσφύγων της Choucha στην Τυνησία και στο Συνοριακό Σταθμό Saloum στην Αίγυπτο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
- Επανεγκατάσταση: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ορίζει την επανεγκατάσταση ως την επιλογή και μεταφορά προσφύγων από ένα κράτος στο οποίο έχουν ζητήσει προστασία σε ένα τρίτο κράτος το οποίο έχει συμφωνήσει να τους αποδεχτεί –ως πρόσφυγες– με μόνιμη ιδιότητα παραμονής.