ΑΙΓΥΠΤΟΣ: O ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ»

Δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2011, 12:41Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου
Αίγυπτος: O νόμος έκτακτης ανάγκης η μεγαλύτερη απειλή για τα δικαιώματα από την «επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου»

Η επέκταση του νόμου εκτάκτης ανάγκης των αιγυπτιακών στρατιωτικών αρχών αποτελεί τη μεγαλύτερη διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την παραίτηση του Πρεοέδρου Χόσνι Μουμπάρακ νωρίτερα αυτή τη χρονιά, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Στις αρχές αυτής την εβδομάδας, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων(ΑΣΕΔ) διεύρυνε την εφαρμογή του νόμου έκτακτης ανάγκης της εποχής Μουμπάρακ ύστερα από συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην πρεσβεία του Ισραήλ την περασμένη Παρασκευή Αναφέρθηκε ότι η αναμέτρηση κατέληξε σε τρεις θανάτους και 130 συλλήψεις.

Περιορισμένος το 2010 σε θέματα τρομοκρατίας και εγκλήματα ναρκωτικών, ο νόμος έκτακτης ανάγκης έχει ανακτήσει τώρα το αρχικό του εύρος, καλύπτοντας αδικήματα που περιλαμβάνουν παρεμπόδιση κυκλοφορίας, κλείσιμο δρόμων, μετάδοση φημών, κατοχή και εμπορία όπλων, και «επίθεση στην ελευθερία της εργασίας» σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.

Αυτές οι αλλαγές αποτελούν τεράστια απειλή για τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της συνάθροισης καθώς και για το δικαίωμα στην απεργία», δήλωσε ο Philip Luther, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Αντιμετωπίζουμε τη σοβαρότερη διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο από την παραίτηση του Μουμπάρακ.»

«Οι στρατιωτικές αρχές έχουν ουσιαστικά αναγάγει τους νόμους της Αιγύπτου πίσω στις κακές μέρες. Ακόμα και ο Πρόεδρος Μουμπάρακ περιόρισε την έκταση του νόμου έκτακτης ανάγκης σε θέματα τρομοκρατίας και αδικήματα που αφορούν τα ναρκωτικά, το Μάϊο του προηγούμενου έτους», δήλωσε ο Philip Luther.

Οι τροποποιήσεις έχουν πυροδοτήσει εκκλήσεις για μαζικές διαμαρτυρίες αύριο στην Πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου και άλλες πόλεις με σκοπό να απαιτήσουν την άρση της τριακονταετούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης πριν τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα των διαδηλωτών να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά αύριο», δήλωσε ο Philip Luther. « Φοβόμαστε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ερμηνεύσουν αυτές τις τροποποιήσεις ως σημάδι ότι «έχουν χαλαρώσει τα λουριά τους.»

Υπό το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, ο νόμος έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούνταν για να καταστέλλει την αντιπολίτευση και τις αντιγνωμίες και έγινε μιια παροιμιώδης έκφραση για κυβερνητικές καταχρήσεις εξουσίας και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κρατικές δυνάμεις ασφαλείας.

Αυτοί που συνελήφθησαν σύμφωνα με το νόμο έκτακτης ανάγκης δικάζονται ενώπιον ειδικών δικαστηρίων, γνωστών ως Ανώτατα Δικαστήρια Κρατικής Ασφαλείας, τα οποία, όπως και τα στρατιωτικά δικαστήρια, παραβιάζουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και αρνούνται στους συνηγόρους υπεράσπισης το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση. Ο νόμος παραχωρεί επίσης στις δυνάμεις ασφαλείας σχεδόν ανεξέλεγκτες εξουσίες έρευνας, σύλληψης και κράτησης.

«Είναι ενοχλητικό να βλέπεις να δίνονται στις δυνάμεις ασφαλείας οι ίδιες πάλι εξουσίες τις οποίες καταχράστηκαν με τόση ασυδοσία παλαιότερα,» δήλωσε ο Philip Luther. «Αυτές οι σαρωτικές δυνάμεις υπήρξαν η αιτία για τις μεγαλύτερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο τα τελευταία 30 χρόνια.»

«Όχι μόνο πρέπει το ΑΣΕΔ να ανακαλέσει αυτές τις τροποποιήσεις, αλλά πρέπει επίσης να δώσουν ένα τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνολικά, όπως υποσχέθηκαν αναλαμβάνοντας την εξουσία το Φεβρουάριο.»

Δημόσιο Έγγραφο

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.