ΛΙΒΥΗ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Αυγούστου 2011, 14:21Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Αυγούστου 2011
ΛΙΒΥΗ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ
Άνθρωποι για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι πολέμησαν στο πλευρό του Συνταγματάρχη Καντάφι, συγκεκριμένα μαύροι Λίβυοι και από την Υποσαχάρια Αφρική, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κακοποίησης από δυνάμεις κατά του Καντάφι, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, έχοντας δει μαύρους Λίβυους να στοχοποιούνται στην Τρίπολη τη Δευτέρα.
Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφθηκε το Κεντρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης έγινε αυτόπτης μάρτυρας της βίαιης αρπαγής ενός μαύρου ασθενούς από τη δυτική πόλη του Tawargha από το κρεβάτι του, και της κράτησής του από επαναστάτες thuwwar, όπως είναι ευρύτερα γνωστοί οι αγωνιστές της αντιπολίτευσης. Οι άντρες φορούσαν πολιτικά ρούχα.

Οι thuwwar ανέφεραν ότι ο άντρας θα μεταφερόταν στη Misratah για ανάκριση, ισχυριζόμενοι ότι οι ανακριτές στην Τρίπολη «αφήνουν ελεύθερους τους δολοφόνους».

Δύο άλλοι μαύροι Λίβυοι που λάμβαναν θεραπεία στο νοσοκομείο για τραύματα που προέρχονταν από σφαίρα προειδοποιήθηκαν από τις δυνάμεις κατά του Καντάφι ότι «ερχόταν και η σειρά τους».

Η αντιπροσωπεία έγινε, επίσης, μάρτυρας του ξυλοδαρμού ενός άντρα από μία ομάδα thuwwar, έξω από το νοσοκομείο. Ο άντρας, απελπισμένος, φώναζε «Δεν ανήκω στην πέμπτη φάλαγγα », όπως είναι γνωστοί οι πιστοί στον Καντάφι.

«Μέσα σε μία ώρα, η Διεθνής Αμνηστία είδε έναν άνθρωπο να ξυλοκοπείται και έναν να σύρεται με τη βία από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο προς «άγνωστη μοίρα», δήλωσε ο Claudio Cordone, Ανώτατος Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πρέπει να ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβαίνει σε κρατούμενους για τους οποίους δεν έχουν γνώση οι ανεξάρτητοι ερευνητές», πρόσθεσε.

Το Μάϊο, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο εξέδωσε οδηγίες προς τις δυνάμεις του, προκειμένου να ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πρότυπα. Σε μία ακόμη προσπάθεια, το ΕΜΣ έστειλε πρόσφατα μήνυμα προς όλους τους χρήστες λιβυκών κινητών τηλεφώνων, προτρέποντας τους υποστηρικτές του να μεταχειρίζονται με αξιοπρέπεια τους αιχμαλώτους και να αποφεύγουν τις εκδικητικές επιθέσεις.

«Καλωσορίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΕΜΣ. Αλλά το συμβούλιο πρέπει να πράξει περισσότερα, ώστε να διασφαλίσει ότι οι αγωνιστές του δεν κακοποιούν τους κρατουμένους, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, όπως τους μαύρους Λίβυους και αυτούς που κατάγονται από την Υποσαχάρια Αφρική», δήλωσε ο Claudio Cordone.

«Οι αγωνιστές που εμπλέκονται σε παραβιάσεις πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από την ενεργό υπηρεσία εν αναμονή της έρευνας», πρόσθεσε.

«Όλα τα εγκλήματα, ανεξαρτήτως του ποιος τα διέπραξε, πρέπει να διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Οι αγωνιστές thuwwar είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι πήραν τον ασθενή από το Tawargha από το νοσοκομείο καθώς ήταν δυσαρεστημένοι που το προσωπικό του νοσοκομείου επρόκειτο να δώσει εξιτήριο σε έναν άντρα που θεωρούσαν ότι είναι πιστός στον Συνταγματάρχη Καντάφι.

Το Tawargha αποτελεί πατρίδα πολλών μαύρων Λιβύων.Στο μυαλό των κατοίκων της Misratah, η πόλη είναι συνδεδεμένη με τις χειρότερες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης πολιορκίας και του ανηλεούς βομβαρδισμού της Misratah νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο γιατρός που είχε βάρδια επέτρεψε τη «σύλληψη» και τελικά πήραν τον ασθενή, παρά τις διαμαρτυρίες της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι Αφρικανοί από την Υποσαχάρια Αφρική είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι σε κακομεταχειρήσεις. Πολλοί διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν αντίποινα, ως αποτέλεσμα των ισχυρισμών ότι οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποιούσαν «αφρικανούς μισθοφόρους» για να διαπράξουν εκτεταμένες βιαιότητες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Σε πρόσφατες επισκέψεις της σε κέντρα κράτησης στο al-Zawiya και στην Τρίπολη σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία πληροφορήθηκε ότι το ένα τρίτο και μισό από εκείνους που κρατούνται είναι άτομα από τη Υποσαχάρια Αφρική.

Στις 29 Αυγούστου, η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε σήμερα το πτώμα ενός αγνώστου μαύρου άνδρα στο νεκροτομείο του Ιατρικού Κέντρου της Τρίπολης.Είχε μεταφερθεί στο νεκροτομείο από άγνωστους άντρες νωρίτερα εκείνο το πρωί.

Τα πόδια και ο κορμός του σώματός του ήταν δεμένα. Δεν έφερε ορατά τραύματα, αλλά είχε κηλίδες αίματος γύρω από το στόμα του. Η κατάσταση του σώματός του υποδείκνυε πρόσφατο θάνατο. Καμία έκθεση αυτοψίας δεν ήταν διαθέσιμη και δε βρέθηκε κανένα αναγνωριστικό έγγραφο επάνω του.

Είπαν στην οργάνωση ότι έμεναν μέσα στο σπίτι από φόβο βίαιων επιθέσεων. Η κατάστασή τους ήταν άθλια, δεδομένης της απουσίας ηλεκτρικού ρεύματος και τρεχούμενου νερού.

Στις 28 Αυγούστου, η Διεθνής Αμνηστία επισκέφτηκε μια ομάδα Ερυθραίων που κρύβονταν στο σπίτι τους σε μία φτωχή γειτονιά της Τρίπολης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.