Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου 2011, 12:16Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
29 Αυγούστου 2011
Η σερβική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει την πλήρη στήριξή της στην Πορεία Υπερηφάνειας του Βελιγραδίου

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές της Σερβίας να παράσχουν την πλήρη και δημόσια στήριξή τους στην Πορεία Υπερηφάνειας του Βελιγραδίου (Parada ponosa), η οποία θα πραγματοποιηθεί, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές,στις 2 Οκτωβρίου του 2011. Εν όψει των σημαντικών εμποδίων στη διεξαγωγή της Πορείας πέρυσι, η στήριξη της σερβικής κυβέρνησης σε αυτή την πρωτοβουλία είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν εκ νέου το δικαίωμά τους στην ελευθερία της συνάθροισης και της έκφρασης.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Ivica Dačić, εκφράζοντας πρόσφατα δημόσια τις ανησυχίες του σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας που σχετίζονται με την επερχόμενη Πορεία, ζήτησε επίσης τη στήριξη της κυβέρνησης, του Προέδρου και του Δήμαρχου του Βελιγραδίου.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που προγραμμίζεται η Πορεία Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι. Το 2010 η αστυνομία προστάτευσε συμμετέχοντες εναντίον ταραχοποιών που εναντιώνονταν στη διεξαγωγή της Πορείας και περισσότερα από 100 άτομα, κυρίως μέλη της αστυνομίας, τραυματίστηκαν. Η καταστροφή περιουσιών στην πόλη υπολογίστηκε ότι ανήλθε σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ. Το 2009, η Πορεία Υπερηφάνειας είχε επίσης προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, ύστερα από άρνηση των αρχών να παράσχουν ασφάλεια την τελευταία στιγμή έπειτα από απειλές που δέχτηκαν από ομάδες εθνικιστών.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα με τα οποία η Σερβία έχει συμμορφωθεί, η σερβική κυβέρνηση έχει καθήκον να σέβεται, να προστατεύει και να εκπληρώνει τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας από απειλές βίας. Απειλές που έχουν σκοπό να ακυρώσουν τα δικαιώματα στην ελευθερία της συνάθροισης και της έκφρασης των άλλων, και που υποκινούν διακρίσεις, μίσος ή βία εναντίον διοργανωτών και συμμετεχόντων στην Πορεία, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ μια διαδήλωση μπορεί να ενοχλεί ή να προσβάλλει άτομα που αντιτίθενται στις ιδέες ή στα αιτήματα που αυτή επιζητεί να προωθήσει, οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωση, χωρίς φόβο ότι θα υποστούν σωματική βία από άτομα ή ομάδες που δε συμφωνούν με τις ιδέες τους.

Περιγράφοντας τις ανησυχίες της,η Διεθνής Αμνηστία παραπέμπει στις «Κατευθυντήριες Γραμμές για την Ελευθερία της Ειρηνικής Συνάθροισης», που δημοσιεύτηκαν το 2007 από το Γραφείο του OSCE για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και οι οποίες «έχουν στόχο να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές για τη διατύπωση των ελάχιστων προτύπων που πρέπει να πληρούνται από τις εθνικές αρχές για τη ρύθμιση αυτού του δικαιώματος».

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι, τόσο στο πλαίσιο της Πορείας όσο και γενικότερα, η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές οφείλουν να ενεργούν με τη δέουσα επιμέλεια για την προστασία των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και των ΛΟΑΤ, εναντίον της βίας και των διακρίσεων. Οι αρχές έχουν επίσης καθήκον να καταστήσουν σαφές ότι η βία που σχετίζεται με διακρίσεις αποτελεί ποινικό αδίκημα και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρέπει να δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και εκπαίδευση στους αστυνομικούς για το πώς αναγνωρίζονται και ερευνώνται ομοφοβικά εγκλήματα. Όλοι οι ισχυρισμοί πρέπει να ερευνώνται καταλλήλως, οι δράστες να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης και να παρέχεται επαρκής αποκατάσταση στα θύματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.