ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου 2010, 13:47Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία αποδοκίμασε την καταδίκη από ισραηλινό στρατοδικείο παλαιστίνιου μη βίαιου πολιτικού ακτιβιστή, που κρατείται από τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της ανάμιξής του στις διαδηλώσεις εναντίον του φράκτη/τείχους που κτίζουν οι ισραηλινές αρχές, μεγάλο τμήμα του οποίου σε παλαιστινιακή γη.

Την περασμένη Τρίτη, ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, επικεφαλής της «Λαϊκής Επιτροπής Ενάντια στο Τείχος», στο χωριό Μπιλαϊν της Δυτικής Όχθης, κρίθηκε από ισραηλινό στρατοδικείο ένοχος για «οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση» και για «υποκίνηση».

Απαλλάχθηκε από δυο άλλες κατηγορίες για «ρίψη πετρών» και «οπλοκατοχή». Αναμένεται να του επιμετρηθεί ποινή τις επόμενες εβδομάδες και ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών. Παραμένει κρατούμενος, περιμένοντας την επιμέτρηση της ποινής.

«Με τη δίωξη του Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, οι ισραηλινές αρχές φαίνεται να επιδιώκουν να τον τιμωρήσουν, αλλά και να αποτρέψουν άλλους από το να συμμετάσχουν σε θεμιτές διαδηλώσεις», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα αντιμετωπίζει τώρα φυλάκιση, λόγω της άσκησης του δικαιώματός του στην έκφραση, σχετικά με τη διαμαρτυρία ενάντια στην κατασκευή του φράκτη/τείχους.

Ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα είναι δάσκαλος σε σχολείο και πολύ γνωστός πολιτικός ακτιβιστής, που με ειρηνικά μέσα έχει επιδιώξει να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι εξαιτίας του ισραηλινού φράκτη/τείχους.

Οι κάτοικοι του χωριού Μπιλαϊν, μαζί με Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς και διεθνείς υποστηρικτές, εδώ και πέντε χρόνια, πραγματοποιούν εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο φράκτη/τείχος, αλλά και την κατάσχεση της γης τους, η οποία διαπράττεται από τις ισραηλινές αρχές για την κατασκευή του.

Οι συλλήψεις του Αμπντάλα Αμπού Ράχμα και άλλων επιφανών ακτιβιστών εναντίον του φράκτη/τείχους  -συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Όθμαν και του Τζαμάλ Τζουμάα- αποτελεί μέρος της καταστολής εκείνων που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή του φράκτη/τείχους.

Ο Μοχάμεντ Όθμαν και ο Τζαμάλ Τζουμάα αποφυλακίστηκαν χωρίς κατηγορίες τον Ιανουάριο του 2010, μετά από διεθνείς εκκλήσεις.

Το 2008, απονεμήθηκε στη Λαϊκή Επιτροπή του Μπιλαϊν το Μετάλλιο Carl Von Ossietzky για τις Εξαιρετικές Υπηρεσίες στην Πραγμάτωση των Βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από Διεθνή Λίγκα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Βερολίνο.

Ο μήκους 700 χιλιομέτρων ισραηλινός φράκτης/τείχος διατρέχει τη Δυτική Όχθη από το βορρά ως το νότο, περικυκλώνοντας παλαιστινιακά χωριά και ολόκληρες γειτονιές μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) υπόκεινται σε ισραηλινούς στρατιωτικούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της διαταγής αρ. 101, «Διαταγή σχετικά με την απαγόρευση της υποκίνησης και των δράσεων εχθρικής προπαγάνδας», που θεσπίστηκε λίγο μετά την έναρξη της ισραηλινής κατοχής του 1967.

Η διαταγή επιτρέπει να εφαρμόζονται σαρωτικοί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, απαιτώντας να δίνεται άδεια από το διοικητή των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή για κάθε προτεινόμενη συγκέντρωση 10 ή περισσοτέρων ατόμων «για πολιτικό σκοπό ή για ζήτημα που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πολιτικό» ή ακόμα για να «συζητηθεί ένα τέτοιο ζήτημα».

Φέτος υπήρξε μια δραματική αύξηση στην εφαρμογή της Διαταγής αρ. 101, ιδιαίτερα εναντίον Παλαιστινίων που οργανώνουν διαδηλώσεις ενάντια στον ισραηλινό φράκτη/τείχος.

Το μεγαλύτερο μέρος του φράκτη/τείχους δεν είναι κτισμένο στην «Πράσινη Γραμμή» (η γραμμή εκεχειρίας του 1949 που διαχωρίζει το Κράτος του Ισραήλ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη), αλλά βρίσκεται σε παλαιστινιακή γη μέσα στη Δυτική Όχθη, διαχωρίζοντας παλαιστινιακές πόλεις, χωριά, κοινότητες και οικογένειες, καθώς και ζωτικές υπηρεσίες, ενώ αποκόπτει παλαιστίνιους αγρότες από τη γη τους.

Τον Ιούνιο του 2004, το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε μια ομόφωνη γνωμοδότηση, διακηρύσσοντας ότι η κατασκευή του φράκτη/τείχους στα ΚΠΕ αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να διαλύσει τα τμήματα που έχουν κτιστεί εκεί και να παράσχει αποζημιώσεις στους Παλαιστίνιους που επλήγησαν από την κατασκευή. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε αυτές τις συστάσεις.

Όταν Παλαιστίνιοι, μαζί με Ισραηλινούς και διεθνείς υποστηρικτές, διαδήλωσαν ενάντια στο φράκτη/τείχος, οι ισραηλινές δυνάμεις συχνά χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία εναντίον τους. Μερικές διαδηλώσεις διεξάγονται ειρηνικά, ενώ, σε άλλες, διαδηλωτές πετούν πέτρες στον ισραηλινό στρατό ή επιχειρούν να προκαλέσουν ζημιές στο φράκτη/τείχος.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.