Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27 Αυγούστου 2010
Στις 26/08, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις και μέτρα των γαλλικών αρχών που φαίνεται να στοχοποιούν τους Ρομά και τους νομαδικούς πληθυσμούς. Η οργάνωση προβληματίζεται με το γεγονός ότι κάποιοι Ρομά επιστρέφονται από τη Γαλλία στις χώρες καταγωγής τους, υπό το φως δηλώσεων της γαλλικής κυβέρνησης οι οποίες υπαινίσσονται την ύπαρξη συνδέσμων μεταξύ Ρομά και εγκληματικότητας.
Ογδόντα έξι Ρομά επιστράφηκαν ήδη στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στις 19 Αυγούστου και περίπου 130 την επόμενη ημέρα. Ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν ανακοίνωσε ότι περίπου 250 Ρομά θα επιστρέφονταν στις 25/08 και περίπου 800 Ρομά θα επιστρέφονταν μέχρι το τέλος του μήνα.
Τα μέτρα ακολούθησαν την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι περίπου 300 παράνομοι καταυλισμοί που κατοικούνταν από Ρομά και νομάδες θα έκλειναν εντός τριών μηνών, έπειτα από μια υπουργική σύσκεψη στις 28 Ιουλίου για να συζητηθούν «τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συμπεριφορά ορισμένων νομάδων και Ρομά». Στη διάρκεια αυτής της σύσκεψης, ο πρόεδρος Σαρκοζί φέρεται να αναφέρθηκε στους παράνομους καταυλισμούς που κατοικούνται από τους Ρομά ως «πηγές» εγκληματικότητας, που, σύμφωνα με ισχυρισμούς, περιλαμβάνει παιδική εκμετάλλευση και πορνεία. Η οργάνωση είναι θορυβημένη από το γεγονός ότι έγιναν τέτοιες δηλώσεις από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς θα μπορούσαν να διαιωνίσουν αρνητικά στερεότυπα που συμβάλλουν στο στιγματισμό και στις διακρίσεις κατά των Ρομά και των νομαδικών πληθυσμών.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι οι γάλλοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να εργάζονται για την καταπολέμηση των διακρίσεων, αντί να κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις που συνδέουν ολόκληρες κοινότητες με υποτιθέμενη εγκληματικότητα. Η οργάνωση ανησυχεί ότι τέτοιες δηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερες διακρίσεις κατά των Ρομά και των νομαδικών πληθυσμών. Κανείς δεν θα έπρεπε να επιστρέφεται ή να απελαύνεται απλώς επειδή είναι Ρομά.
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει τη δήλωση της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια Βίβιαν Ρέντινγκ,στις 25 Αυγούστου, για την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη. Η Επίτροπος εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «ένα μέρος της ρητορικής που χρησιμοποιείται σε κάποια κράτη μέλη τις τελευταίες εβδομάδες κάνει ανοικτά διακρίσεις και είναι εν μέρει εμπρηστικό».
Μέλη νομαδικών κοινοτήτων της Γαλλίας, η πλειονότητα των οποίων είναι γάλλοι πολίτες, έχουν επίσης στοχοποιηθεί από την ανακοίνωση για το κλείσιμο 300 παράνομων καταυλισμών.
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, όλοι οι δήμοι με περισσότερους από 5.000 κατοίκους πρέπει να ιδρύσουν εγκεκριμένες τοποθεσίες εγκατάστασης για τους νομαδικούς πληθυσμούς. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2009, η κυβέρνηση επικρίθηκε από τη Γαλλική Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (HALDE), καθώς το είχε πράξει μόνο το 25 τοις εκατό των δήμων που εμπίπτουν σε αυτή την υποχρέωση. Η HALDE τόνισε ότι η αποτυχία του κράτους να εκπληρώσει την υποχρέωσή του οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των νομάδων που ζουν σε μη εγκεκριμένες τοποθεσίες εγκατάστασης.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις γαλλικές αρχές να εστιάσουν στην πλήρη υλοποίηση της εγχώριας νομοθεσίας και να παράσχουν επαρκείς τοποθεσίες εγκατάστασης, καθώς και προστασία των δικαιωμάτων στέγασης για όλους.
Η οργάνωση υπενθυμίζει επίσης στις γαλλικές αρχές τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να εγγυώνται τα δικαιώματα όλων των προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των νομάδων, για επαρκή στέγαση. Οι γαλλικές αρχές δεν μπορούν να εκδιώξουν κανέναν από το σπίτι του, ακόμα και αν πρόκειται για παράνομο οικισμό, αν δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις και δεν έχει γίνει διαβούλευση με όλους τους κατοίκους που επηρεάζονται. Οι εξώσεις μπορεί να εκτελούνται μόνο όταν εφαρμόζονται οι κατάλληλες διαδικασίες προστασίας. Πρέπει να παρέχεται επαρκής εναλλακτική στέγαση και οι κάτοικοι που μετεγκαθίστανται πρέπει να λαμβάνουν αποζημίωση για όλες τις απώλειές τους.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τη Γαλλία να καταργήσει οποιεσδήποτε διατάξεις της γαλλικής νομοθεσίας που κάνουν διακρίσεις κατά των νομάδων, όπως η απαίτηση να φέρουν ταξιδιωτικές άδειες και ο περιορισμός των δικαιωμάτων ψήφου τους.
Γραφείο Τύπου και Προβολής