ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ: 50.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΣΚΟΥΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 7 Ιουνίου 2010
(Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου) Η Διεθνής Αμνηστία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 50.000 υπογραφές από την έναρξη της εκστρατείας για να υποστηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα Οδηγία Κατά των Διακρίσεων, η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω στο επικείμενο Συμβούλιο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, στις 7 Ιουνίου. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από τη Γερμανίδα Υπουργό για την Οικογένεια, Κριστίνα Σρέντερ, να λάβει προσωπικά τις υπογραφές, που έχουν συγκεντρωθεί από όλη την ΕΕ.
Η νέα οδηγία θα διασφάλιζε ίση μεταχείριση για όλους, πέρα από το χώρο της εργασίας, συμπληρώνοντας το κενό στο τρέχον νομθετικό πλαίσιο της ΕΕ κατά των διακρίσεων, καλύπτοντας περιοχές, όπως η θρησκεία και η πίστη, η αναπηρία, η ηλικία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Από τότε που προτάθηκε η οδηγία, τον Ιούλιο του 2008, η Γερμανία έχει τεθεί εναντίον της υιοθέτησής της, εμποδίζοντας και τη σουηδική και την τρέχουσα ισπανική προεδρεία της ΕΕ να υλοποιήσουν μια από τις διατυπωμένες προτεραιότητές τους.
«Άνθρωποι από όλη την Ευρώπη έχουν υπογράψει την έκκλησή μας, επειδή πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις. Πιστεύουν ότι κανείς δεν πρέπει να στερείται κοινωνικής προστασίας όπως ιατρική περίθαλψη, απλώς και μόνο εξαιτίας της ηλικίας, της θρησκείας, της αναπηρίας ή του σεξουαλικού προσανατολισμού του», δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, διευθυντής του Γραφείου ΕΕ της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Διεθνής Αμνηστία απορρίπτει τα επιχειρήματα της Γερμανίας για το μπλοκάρισμα της οδηγίας -η οποία ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα νομοθεσία κατά των διακρίσεων σε επίπεδο ΕΕ έχει αποδειχθεί ανεπαρκής και δεν υπάρχει νομική βάση, ώστε να υιοθετήσει η ΕΕ μια νέα οδηγία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση της Οδηγίας της ΕΕ για τη Φυλετική Ισότητα, το 2000, έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση σε αυτόν τον τομέα. Η προτεινόμενη Οδηγία Κατά των Διακρίσεων έχει επίσης σαφή νομική βάση στο άρθρο 19 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνει σαφή εντολή στο Συμβούλιο να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις. Το γεγονός ότι η Γερμανία ήδη προστατεύει τους πολίτες της από τις διακρίσεις, για διάφορους λόγους και σε πολλούς τομείς της ζωής, ενώ αρνείται να επεκτείνει τέτοια προστασία σε άλλους πολίτες της ΕΕ, καθιστά τη θέση της ακόμα πιο αστήρικτη.
«Με την καθολική αντίθεσή της, η Γερμανία συμβάλλει στην αναβολή των διαπραγματεύσεων, ενώ παρέχει την ευκαιρία σε κάποια κράτη μέλη να εισαγάγουν περισσότερους περιορισμούς στο φάσμα της οδηγίας. Οι διακρίσεις στην Ευρώπη είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα που προκαλεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ημερήσια βάση. Αν οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν σοβαρά να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα, πρέπει να υιοθετήσουν την Οδηγία Κατά των Διακρίσεων χωρίς να επιχειρούν να την αποδυναμώσουν, προωθώντας επιπλέον εξαιρέσεις ή προτείνοντας διαφορετικά επίπεδα προστασίας σε διαφορετικές ομάδες», καταλήγει ο Μπέγκερ.
Πληροφορίες και συνεντεύξεις
Γραφείο ΕΕ Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλλες):
Τηλ: Tel: 32-2-5021499/32 -2 - 548 2773
Email: www.amnestyintl@aieu.be
Γραφείο Τύπου και Προβολής