ΚΡΟΑΤΙΑ: Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΚΟΤΟΒΙΝΑ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΑΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 Δεκεμβρίου 2005
Η σύλληψη του πρώην Στρατηγού του Κροατικού Στρατού, ʼντε Γκοτοβίνα, αποτελεί μείζον βήμα για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου των ετών 1991-1995 στην Κροατία, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Σε βάρος του ʼντε Γκοτοβίνα, που συνελήφθη χθες στην Ισπανία, εκκρεμούν κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, για διωγμούς, φόνους (περιλαμβανομένων των φόνων τουλάχιστον 150 Σέρβων της Κροατίας με πυροβολισμούς, εμπρησμούς ή μαχαιρώματα), λεηλασίες περιουσιών, αχαλίνωτη καταστροφή πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών, απελάσεις και καταναγκαστικές εκτοπίσεις, καθώς και για άλλες απάνθρωπες πράξεις. Τα εγκλήματα αυτά φέρονται να διαπράχθηκαν το 1995 κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Καταιγίδα», όταν οι κροατικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές που τελούσαν υπό τον de facto έλεγχο των Σέρβων της Κροατίας. Ο ʼντε Γκοτοβίνα κρυβόταν από τον Ιούνιο του 2001, αφ' ότου, σύμφωνα με ισχυρισμούς, οι κροατικές αρχές τον πληροφόρησαν για την ύπαρξη σφραγισμένου εντάλματος σε βάρος του.

«Με τον ʼντε Γκοτοβίνα υπό κράτηση, οι κροατικές αρχές πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν την ατιμωρησία, με δίκες ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας, για όλα τα εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν από μέλη του Κροατικού Στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων», δήλωσε ο Όμερ Φίσερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κροατία.

«Το καθήκον της αντιμετώπισης της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρέπει να επαφίεται μόνο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες του κροατικού δικαστικού συστήματος, να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους δράστες των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε βάρος των Σέρβων της Κροατίας, ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς. Οι δίκες ενώπιον κροατικών δικαστηρίων έχουν οδηγήσει μόνο σε μια χούφτα καταδίκες και η ατιμωρησία συνεχίζει να είναι εκτενής.

Τον Ιούνιο του 2004 χορηγήθηκε επισήμως στην Κροατία η ιδιότητα της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε). Η παράλειψη των κροατικών αρχών να συνεργαστούν πλήρως με το Δικαστήριο, μεταξύ άλλων συλλαμβάνοντας και μεταφέροντας στην επιμέλεια του Δικαστηρίου τον ʼντε Γκοτοβίνα, καθυστέρησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Κροατία μόλις στις 3 Οκτωβρίου 2005, αφού η Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συμπέρανε ότι «εδώ και μερικές εβδομάδες» η Κροατία συνεργαζόταν πλήρως με το Δικαστήριο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.