ΕΛΛΑΔΑ: Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΑΚΙ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 Δεκεμβρίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα, εκφράζοντας την ανησυχία της για την ποινή φυλάκισης 25 μηνών που επιβλήθηκε νωρίτερα φέτος στον Καθηγητή Τάκι Αλεξίου, πανεπιστημιακό διεθνούς φήμης, συγγραφέα και καλλιτέχνη, καθώς και ιδρυτή της Επιτροπής Ρούμι Ελλάδος και Πρόεδρο (1994-1996) της Πανελλήνιας Ιστορικής και Φιλοσοφικής Εταιρείας (ΠΑΝΙΦΕ). Καταδικάστηκε την 1η Ιουλίου 2005, από το Πρωτοδικείο Ρόδου, παρ' ότι ο ίδιος ο Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την αθώωσή του. Η έφεσή του εκδικάζεται αύριο, επίσης στη Ρόδο.

Οι κατηγορίες εναντίον του Καθηγητή Αλεξίου απαγγέλθηκαν όταν ένας κάτοικος της Σύμης κάλεσε ως μάρτυρα έναν μοναχό, τον Αρσένιο Βλιαγκόφτη, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, η οποία θεωρεί την Επιτροπή Ρούμι Ελλάδος σέκτα (υπ' αριθμόν 105 στον κατάλογο της Επιτροπής) και υποστηρίζει ότι οι «αιρέσεις» που διαδίδει απειλούν να διαφθείρουν τις θρησκευτικές και εθνικές ταυτότητες της Ελλάδας.

Η Επιτροπή Ρούμι Ελλάδος μελετά τα φιλοσοφικά και ποιητικά έργα του Μεβλάνα Τζελαλεντίν Ρούμι. Το 1989, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτισμικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) συμπεριέλαβε τα έργα του Μεβλάνα Τζελαλεντίν Ρούμι (φιλοσόφου, ποιητή και ανθρωπιστή του 13ου αιώνα) στον κατάλογο των παγκόσμιων λογοτεχνικών θησαυρών, μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Η πρωτόδικη καταδίκη σε βάρος του Καθηγητή Αλεξίου αντιβαίνει, όχι μόνο στο ʼρθρο 13 παράγραφος 1 του Ελληνικού Συντάγματος, που εγγυάται την ελευθερία του θρησκεύματος και της έκφρασης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών, την οποία η Ελλάδα επικύρωσε το 1974.

Σε περίπτωση που η ποινή επικυρωθεί στο Εφετείο και ο Καθηγητής Αλεξίου φυλακιστεί, η Διεθνής Αμνηστία θα τον θεωρήσει κρατούμενο συνείδησης και θα ζητήσει την άμεση και χωρίς όρους αποφυλάκισή του.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.