ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ:Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Νοεμβρίου 2005
(Βρυξέλλες) Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της Διαδικασίας της Βαρκελώνης, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζεται αμείωτη στις συνδεδεμένες χώρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παραλείπει όλο και περισσότερο να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις, συγκεκριμένα στην απόκρισή της στην τρομοκρατία και την παράτυπη μετανάστευση, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Σε ενημερωτικό έγγραφο που εξέδωσε σήμερα, με τίτλο «Δέκα χρόνια Ευρωμεσογειακή Συνεργασία: Καιρός να τερματιστεί το έλλειμμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (διαθέσιμο στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org), η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιεί ότι η Ε.Ε., με το να μην υποχρεώνει τα Κράτη-Μέλη της να σεβαστούν στοιχειώδης διεθνείς υποχρεώσεις, όπως η μη επαναπροώθηση και η απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων, χάνει την αξιοπιστία της προκειμένου να πιέσει τις συνδεδεμένες χώρες να συμμορφωθούν.

«Η ευθύνη για το έλλειμμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της διαδικασίας της Βαρκελώνης επιρρίφθηκε γενικά στις χώρες της Μεσογείου, και όχι στην Ε.Ε. Σήμερα, όμως, πλήττει και τις δύο πλευρές της συνεργασίας», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις της, όχι μόνο διότι υπονομεύονται οι δικές της αξίες, αλλά επίσης επειδή διακυβεύεται η αξιοπιστία της στην αντιμετώπιση των καταπατήσεων από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει επίσης την ανησυχία ότι η πίεση της Ε.Ε. προς της συνεργαζόμενες χώρες, να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να ελέγξουν την παράτυπη μετανάστευση, έχει οδηγήσει σε νέες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στα νότια σύνορα της Ευρώπης αποτελούν μόνο ένα σκανδαλώδες παράδειγμα των ελλειμμάτων της συνεργασίας.

Γι' αυτό, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ε.Ε.:

  • Να συμπεριλάβει σταθερά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πολιτική ατζέντα με επαρκείς μηχανισμούς εφαρμογής και σαφές χρονοδιάγραμμα.
  • Να βασίσει απερίφραστα τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
  • Να σεβαστεί τα διεθνή θεσμικά κείμενα προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών στις προσπάθειες καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.
  • Να αναγνωρίσει ότι οι ελλείψεις στην εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν κοινή ευθύνη όλων των εταίρων της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

F Το πλήρες κείμενο του ενημερωτικού εγγράφου της Διεθνούς Αμνηστίας προς την Ε.Ε. βρίσκεται στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org

Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:

Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)

Τηλ: 0032 2 5021499

Φαξ: 0032 2 5025686

Email: amnestyintl@aieu.be

Website: http://www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.