Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η πίεση της Ε.Ε. στις γειτονικές χώρες συμβάλλει σε σοβαρή καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών
26 Οκτωβρίου 2005
Την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο Χάμπτον Κορτ, όπου η Ισπανία και η Γαλλία πρόκειται να προβάλουν κοινή πρωτοβουλία για τον έλεγχο της μετανάστευσης, η Διεθνής Αμνηστία δημοσιοποιεί τα πορίσματα δεκαήμερης αποστολής της στην Ισπανία και το Μαρόκο. Τα πορίσματα αυτά δείχνουν, όχι μόνο ότι διαπράττονται κατάφωρες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά και ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.
Η αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιήθηκε μετά τους φόνους τουλάχιστον ένδεκα ανθρώπων, ενώ προσπαθούσαν να μπουν από το Μαρόκο στους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια, καθώς και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Τα πορίσματα δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν την κατάσταση κρίσης, μετά τις παρόμοιες καταστάσεις κρίσης στην Ιταλία και τη Μάλτα, θα είναι και πάλι σχεδόν αποκλειστικά επικεντρωμένη στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης.
Η παγκόσμια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρεί τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσουν πως η πολιτική και οικονομική πίεση, που ασκούν στις γειτονικές χώρες «να κρατήσουν τους ανθρώπους έξω» από την Ευρώπη, συμβάλλει σε μια χαοτική κατάσταση. Υπάρχει ανάγκη μιας σφαιρικής στρατηγικής που να διασφαλίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπων που συγκαταλέγονται στους φτωχότερους στον κόσμο, προστατεύονται ανεξάρτητα από το αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια για να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες.
«Τα στοιχεία που είδαμε έδειξαν ότι μέλη των σωμάτων ασφαλείας χρησιμοποίησαν βία, τόσο παράνομη, όσο και δυσανάλογη, που περιλάμβανε τη θανατηφόρο χρήση όπλων. Τραυμάτισαν και σκότωσαν ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν τον φράχτη. Πολλοί από εκείνους που τραυματίστηκαν σοβαρά μέσα στο ισπανικό έδαφος απωθήθηκαν ξανά στην άλλη πλευρά της πύλης χωρίς καμία νομική διατύπωση και χωρίς καμία ιατρική βοήθεια», δήλωσε ο Χαβιέ Ζουνίγα, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία και το Μαρόκο και Ανώτερος Σύμβουλος Περιφερειακών Προγραμμάτων στη Διεθνή Γραμματεία στο Λονδίνο.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι ακόμα και η πρόσφατη τεχνική αποστολή της Ε.Ε. στην περιοχή αναγνώρισε την έλλειψη προστασίας των προσφύγων στο Μαρόκο. Η αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας έμαθε ότι αυτό το κενό προστασίας έχει οδηγήσει στην «επαναπροώθηση», από τις μαροκινές αρχές, αιτούντων άσυλο και ανθρώπων που είχαν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Επιπλέον, εκατοντάδες μετανάστες, μεταξύ των οποίων αιτούντες άσυλο, μεταφέρθηκαν σε δυσπρόσιτες περιοχές της ερήμου κοντά στα σύνορα με την Αλγερία και στη συνέχεια διατάχτηκαν να διασχίσουν πεζή τα σύνορα προς τις μεθοριακές πόλεις της Αλγερίας. Εγκαταλείφθηκαν χωρίς επαρκείς, ή και καθόλου, προμήθειες τροφίμων και νερού.
Τα πορίσματα της Διεθνούς Αμνηστίας αναδεικνύουν επίσης τις κρίσιμες δυσκολίες για τους μετανάστες που επιχειρούν να ζητήσουν άσυλο στα ισπανικά σύνορα. Μέχρι στιγμής, ελάχιστες προτάσεις έχουν προέλθει, είτε από μεμονωμένα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε., είτε από την Ε.Ε. συλλογικά, για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα ή για να αντιμετωπιστεί η απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια του πρόσφυγα με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.
«Η Ευρώπη πρέπει να βρει συλλογικές λύσεις σε ένα πρόβλημα, στο οποίο έχει συμβάλει, λύσεις που να διασφαλίζουν ότι δεν θα σκοτώνονται ούτε θα τραυματίζονται άνθρωποι στα σύνορα της Ε.Ε. και ότι όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν άσυλο θα μπορούν να το πράξουν ελεύθερα», τόνισε ο Χαβιέ Ζουνίγα.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογράμμισε την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι η έκθεση της τεχνικής επιτροπής της Ε.Ε. περιλαμβάνει προτάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των ελέγχων μετανάστευσης, ακόμα και όσον αφορά τη συνεργασία με χώρες όπου σημειώνονται μαζικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ακτή του Ελεφαντοστού.
F Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:
Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)
Τηλ: 0032 2 5021499
Φαξ: 0032 2 5025686
Email: amnestyintl@aieu.be
Website: http://www.amnesty-eu.org