ΙΡΑΚ: Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΕΜΦΑΝΩΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20 Οκτωβρίου 2005
(Βαγδάτη) Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα να δοθεί περισσότερη προσοχή στις ανάγκες των θυμάτων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν όταν θα επαναληφθεί η δίκη του στις 28 Νοεμβρίου 2005.
Ο Ουέσλι Γκρικ, ο νομικός εμπειρογνώμονας που είναι επικεφαλής της τριμελούς ομάδας που έστειλε η Διεθνής Αμνηστία να παρακολουθήσει τη δίκη, επαίνεσε την απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου να διακόψει την ακροαματική διαδικασία για διάστημα 40 ημερών για να μπορέσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης να προετοιμάσουν την επιχειρηματολογία τους και για να διασφαλιστεί ότι οι μάρτυρες θα είναι σε θέση να προσέλθουν να καταθέσουν χωρίς φόβο.
«Στις συγκεκριμένες περιστάσεις, ήταν απολύτως σωστό το δικαστήριο να διακόψει για να δοθεί χρόνος στους συνηγόρους υπεράσπισης να μελετήσουν τον μεγάλο όγκο της δικογραφίας που, κάπως ανεξήγητα, επιδόθηκε στους κατηγορουμένους μόλις λίγο πριν την έναρξη της δίκης. Η νομιμοποίηση του δικαστηρίου θα κριθεί από το κατά πόσον είναι δίκαιες οι διαδικασίες που ακολουθεί, μεταξύ των οποίων και από την έκταση στην οποία διασφαλίζει τα πλήρη δικαιώματα της υπεράσπισης, όπως είναι η τακτική και εμπιστευτική πρόσβαση στους κατηγορουμένους. Είναι ζωτικό αυτή η δίκη να διεξαχθεί δίκαια, και να είναι εμφανές αυτό, καθώς θα δώσει τον τόνο στην απονομή δικαιοσύνης σε πολλά από τα θύματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και του κόμματος Μπάαθ», δήλωσε ο Ουέσλι Γκρικ.
Χρειάζεται όμως να δοθεί μεγαλύτερη φροντίδα στις ανάγκες των θυμάτων όταν επαναληφθεί η δίκη, σύμφωνα με τον παρατηρητή της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Κατά την εναρκτήρια ημέρα, τα θύματα και οι συγγενείς τους δεν ήταν σε θέση να παραστούν στο δικαστήριο», τόνισε ο Ουέσλι Γκρικ. «Αυτό είναι ένα έλλειμμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το δικαστήριο πρέπει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον ορισμένα θύματα και οι εκπρόσωποί τους θα μπορέσουν να παραστούν και να παρατηρήσουν τη διαδικασία, καθώς και ότι θα μπορούν επίσης να παραστούν, αν το επιθυμούν, συγγενείς των κατηγορουμένων. Η διασφάλιση της ασφάλειας σε μια δίκη αυτού του μεγέθους είναι σημαντική, όμως αυτό δεν πρέπει να επιτυγχάνεται σε βάρος εκείνων που, μέσω των προσωπικών τους δεινών, κέρδισαν το δικαίωμα να είναι παρόντες για να παρακολουθήσουν την απονομή δικαιοσύνης».
Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να ανησυχεί ιδιαίτερα για τον νόμο που ορίζει ότι η θανατική καταδίκη που θα επιβληθεί τυχόν στον Σαντάμ Χουσεΐν και τους συγκατηγορουμένους του πρέπει να εκτελεστεί εντός 30 ημερών από την απόρριψη τυχόν έφεσης.
«Πρόκειται για μεγάλη πηγή ανησυχίας και προτρέπουμε την ιρακινή κυβέρνηση να την αναθεωρήσει και να την ανατρέψει», κατέληξε ο Ουέσλι Γκρικ. «Η Διεθνής Αμνηστία αντιτάσσεται στη θανατική ποινή σε κάθε περίπτωση για λόγους αρχής. Εδώ, ωστόσο, η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν θα είχε επίσης αποτέλεσμα να στερηθούν τη δικαιοσύνη πολλά θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν υπό τη διακυβέρνησή του».