ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Κοινή δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), της Oxfam International και της Παγκόσμιας Έκκλησης για Δράση Εναντίον της Φτώχειας (Global Call to Action Against Poverty)
5 Σεπτεμβρίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και η Oxfam International καλούν τα λίγα εκείνα κράτη που αποδεικνύονται «καταστροφείς» να σταματήσουν να κρατούν σε ομηρία την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ, στη λήψη κρίσιμων μέτρων σχετικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, την πρόληψη της γενοκτονίας και τη μείωση της φτώχειας. Αυτά τα κράτη έχουν δημιουργήσει κρίση στη διαπραγμάτευση του τελικού κειμένου συμπερασμάτων, μόλις λίγες μέρες πριν τη μεγαλύτερη συνάντηση ηγετών του κόσμου στην ιστορία, που θα γίνει στις 14 - 16 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Οι τρεις οργανώσεις, μαζί με την Παγκόσμια Έκκληση για Δράση Εναντίον της Φτώχειας, το μεγαλύτερο κίνημα κατά της φτώχειας στον κόσμο, δήλωσαν πως οι ενέργειες ενός μικρού αριθμού κρατών απειλούν να σαμποτάρουν τη σύνοδο. Οι ενστάσεις που διατυπώνουν κάποια από αυτά τα κράτη φαίνεται πως έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να μπλοκάρουν την υιοθέτηση μιας συμφωνίας που θα έχει νόημα, και να μην είναι ενστάσεις με στόχο να βελτιωθεί το τωρινό προσχέδιο ή να αντιμετωπιστούν θεμιτές επιφυλάξεις. Τα κράτη-«καταστροφείς» που ηγούνται αυτής της προσπάθειας έχουν διαφορετικές απόψεις σε διάφορα ζητήματα, αλλά συνολικά οι επιδιώξεις τους οδηγούν σε σοβαρή εξασθένιση του προσχεδίου συμφωνίας, στα σημεία που αφορούν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη μείωση της φτώχειας και την πρόληψη της γενοκτονίας, παρ' όλο που υπάρχει γενική υποστήριξη αυτών των μέτρων από τις περισσότερες κυβερνήσεις.

Η Oxfam διατύπωσε τη σοβαρή ανησυχία της για το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός χωρών είναι αποφασισμένες να μπλοκάρουν το προσχέδιο μιας πρόβλεψης με ιστορική σημασία, που θα αναγνώριζε την «υποχρέωση των κρατών να προστατεύουν τους αμάχους» (βλ. πληροφορίες υποβάθρου) το οποίο θα μπορούσε να προλάβει στο μέλλον γενοκτονίες όπως αυτή της Ρουάντα. Ανάμεσα στις χώρες που προσπαθούν να το σταματήσουν αυτό είναι η Ινδία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, το Πακιστάν, η Βενεζουέλα, η Κούβα, το Ιράν, η Συρία και η Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης προσπαθούν να αποδυναμώσουν αυτό το μέτρο και πρότειναν να αφαιρεθεί ο όρος «υποχρέωση των κρατών» και να αντικατασταθεί με τον όρο «ηθική ευθύνη των κρατών».

«Οι κυβερνήσεις κρατών της Αφρικής πιέζουν για μια συμφωνία επί της πρόβλεψης που θα προλάμβανε γενοκτονίες και καλούν τη διεθνή κοινότητα να δράσει», δήλωσε η Νίκολα Ρέιντορπ, υπεύθυνη του Γραφείου Νέας Υόρκης της Oxfam, «ωστόσο λίγες κυβερνήσεις-καταστροφείς εμφανίζονται αποφασισμένες να διαλύσουν οποιαδήποτε ελπίδα για συμφωνία επί αυτής της πρόβλεψης που θα μπορούσε να σώσει ζωές».

Η πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με περισσότερες αρμοδιότητες και το οποίο θα μπορούσε να συνεδριάζει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, να εξετάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες του κόσμου και να αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναμένεται να είναι μια από τις βασικές επιτυχίες της Παγκόσμιας Συνόδου. Έχει κερδίσει την υποστήριξη μιας συντριπτικής πλειοψηφίας κρατών από όλες τις ηπείρους του κόσμου. Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο, εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία γιατί περίπου 15 χώρες, των οποίων ηγείται η Κούβα και περιλαμβάνουν τη Βενεζουέλα, το Μυανμάρ, το Τουρκμενιστάν, το Πακιστάν, τη Λευκορωσία, το Βιετνάμ και τη Συρία, μπλοκάρουν οποιαδήποτε κίνηση σχετική με αυτή τη σημαντική αναμόρφωση του ΟΗΕ.

«Το ενδεχόμενο ένας μικρός αριθμός κρατών με βαθύτατα προβληματικό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταφέρουν να σταματήσουν τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού μηχανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι μόνο ειρωνεία, είναι ντροπή», δήλωσε η Πέγκυ Χίκς, Διευθύντρια Παγκόσμιας Δράσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών ελπίζουν πως αυτή η Σύνοδος θα αποδειχθεί κάτι καλύτερο από ένα φόρουμ για παζάρια επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Υβόν Τέρλινγκεν, Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στον ΟΗΕ. «Μόνο μια μεγάλη και φιλόδοξη αναμόρφωση του οργανισμού θα μπορέσει να υπερνικήσει τα πολικά παιχνίδια, τα 'δύο μέτρα και δύο σταθμά' και την επιλεκτικότητα που ταλανίζουν την εικόνα που παρουσιάζει η σημερινή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι ηγέτες του κόσμου οφείλουν να έχουν όραμα και δεν πρέπει να χάσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία», συνέχισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης πρότειναν να περικοπούν διατυπώσεις που αφορούν τη μείωση της φτώχειας, ανάμεσά τους και την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στο εξωτερικό, την εκπαίδευση και την παραγραφή του χρέους, και επίσης να αφαιρεθεί η αναφορά στους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» - διεθνώς αποδεκτοί στόχοι προκειμένου να μειωθεί στο μισό η φτώχεια παγκοσμίως. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θέλουν να απαλειφθούν οι αναφορές στον έλεγχο των όπλων μικρού διαμετρήματος από το κείμενο συμπερασμάτων.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να δούμε τις δεσμεύσεις που έγιναν πριν από πέντε χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις προκειμένου να μειωθεί η φτώχεια να διαβρώνονται στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ», δήλωσε η Κούμι Ναϊντόο, πρόεδρος της Παγκόσμιας Έκκλησης σε Δράση Εναντίον της Φτώχειας. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον εκφοβισμό των αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων που θα προδίδει την πλειονότητα των ανθρώπων στον κόσμο», συνέχισε.

Πληροφορίες υποβάθρου

Υποχρέωση προστασίας: Αυτό το μέτρο σημαίνει πως τα κράτη θα συμφωνήσουν ότι μοιράζονται την ευθύνη να προστατεύουν τους αμάχους από γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εθνική εκκαθάριση και εγκλήματα πολέμου, όταν η εν λόγω κυβέρνηση ή οι άνθρωποι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προστατέψουν τους αμάχους. Ανάμεσα στις χώρες που προσπαθούν να μπλοκάρουν αυτό το μέτρο είναι η Αίγυπτος, η Αλγερία, το Πακιστάν, η Βενεζουέλα, η Ινδία, η Ρωσία, η Κούβα, το Ιράν και η Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να έχουν την υποχρέωση να δράσουν σε όλες τις περιπτώσεις. Η πλειονότητα των κρατών, ανάμεσά τους η Αφρικανική Ομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Χιλή, η Αργεντινή, το Περού, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, υποστηρίζουν την υιοθέτηση στη Σύνοδο της «υποχρέωσης προστασίας».

Η Παγκόσμια Έκκληση σε Δράση Εναντίον της Φτώχειας (Global Call to Action against Poverty , GCAP) είναι ο μεγαλύτερος συνασπισμός κατά της φτώχειας στον κόσμο, και οι οργανώσεις που την αποτελούν εκπροσωπούν περισσότερους από 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η εκστρατεία προσπαθεί να ληφθούν σημαντικά μέτρα κατά της φτώχειας το 2005 και ζητά από τους ηγέτες των κρατών να «ξυπνήσουν» και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα στον ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθούν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας.

Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας είναι οκτώ στόχοι στους οποίους συμφώνησαν 190 κράτη το 2000 προκειμένου να βοηθήσουν να εξαλειφθεί η φτώχεια μέσω δράσης τόσο από της ανεπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Εστιάζουν στην εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και πείνας, την επίτευξη παγκόσμιας πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την προώθηση της ισότητας των φύλων, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, την εξασφάλιση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ανάπτυξη παγκόσμιας κοινής δράσης για την ανάπτυξη. Ο πρώτος Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας, δηλαδή να είναι ίσος ο αριθμός των αγοριών και των κοριτσιών στα σχολεία έως το 2005, ήδη δεν επετεύχθη.

Για περισσότερες πληροφορίες

Διεθνής Αμνηστία

ΗΠΑ, Yvonne Terlingen - τηλ: + 1 212 867 8878 ext.2 ή κινητό: + 1 917 406 1185,

P +1 212 867 88 78

Αγγλία, James Dyson - τηλ: + 44 207 413 5809 ή κινητό: +447795628367

Human Rights Watch

ΗΠΑ, Peggy Hicks - Tel: +1 212 216 1818 ή + 1 646 509 1818

Ελβετία, Loubna Freih - Tel: + 41 22 738 0481 ή + 41 79 202 3285

Oxfam International

Αγγλία, Brendan Cox - κινητό: +44 7957 120853

ΗΠΑ, Nicola Reindorp - κινητό: + 1 646 246 5448

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.