ΗΠΑ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ: ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4 Αυγούστου 2005
«Δεν μπορούσα να το αντέξω άλλο… ακόμα κι αν ήμουν ζώο δεν θα το άντεχα».

Σαλάχ Νάσερ Σαλίμ ʼλι, μιλώντας για τη μυστική του κράτηση από τις αρχές των ΗΠΑ

Δύο άνδρες σε μια φυλακή της Υεμένης αφηγήθηκαν στη Διεθνή Αμνηστία πώς κρατήθηκαν από τις ΗΠΑ μυστικά σε απομόνωση για περισσότερο από ενάμισι χρόνο χωρίς να δουν το φως της μέρας, κυρίως αλυσοδεμένοι και με χειροπέδες, χωρίς καμία πιθανότητα να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, με δικηγόρους ή με ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Δεν είχαν ιδέα σε ποια χώρα βρίσκονταν.

Οι Σαλάχ Νάσερ Σαλίμ ʼλι και Μουχάμαντ Φάρατζ Αχμέντ Μπασμίλα, δύο Υεμενίτες φίλοι που ζούσαν στην Ιορδανία, είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι τέθηκαν υπό κράτηση χωριστά, ο Σαλάχ στην Ινδονησία τον Αύγουστο του 2003, ο Μουχάμαντ στην Ιορδανία τον Οκτώβριο του 2003. Ο Σαλάχ μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Ιορδανία. Σε μία έκθεση που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, και οι δύο άνδρες λένε ότι βασανίστηκαν από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες επί τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε άγνωστες υπόγειες φυλακές, όπου κρατήθηκαν σε απομόνωση από Αμερικανούς φρουρούς, χωρίς απαγγελία κατηγορίας, επί περισσότερο από 18 μήνες. Τον Μάιο του 2005 μεταφέρθηκαν τελικά στην Υεμένη, μόνο και μόνο για να φυλακιστούν εκεί από τις αρχές της Υεμένης.

«Φοβόμαστε ότι όσα ακούσαμε από αυτούς τους δύο άνδρες αποτελούν μικρό μόνο μέρος της πολύ ευρύτερης εικόνας των μυστικών κρατήσεων των ΗΠΑ ανά τον κόσμο», δήλωσε η Σάρον Κρίτοφ, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αμερική, η οποία πήρε συνεντεύξεις από τους άνδρες στη φυλακή στην Υεμένη. «Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να αποκαλύψουν τις ταυτότητες όλων των ανθρώπων που κρατούνται μυστικά, να αποκαλύψουν τους τόπους όπου κρατούνται και να ανοίξουν αυτά τα μέρη για διεθνή έλεγχο».

«Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πρέπει να θέσουν τέλος στην πρακτική της μυστικής κράτησης. Οι συνθήκες αυτού του είδους ενθαρρύνουν τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση. Όμως, πέρα από αυτό, το να είσαι 'εξαφανισμένος' από προσώπου γης χωρίς να γνωρίζεις γιατί ή για πόσον καιρό, αποτελεί έγκλημα του διεθνούς δικαίου και είναι μια εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να αναγκάζεται να περάσει», πρόσθεσε η Σάρον Κρίτοφ. «Τα κράτη που συνεργάζονται στη διάπραξη τέτοιων καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -όπως φαίνεται να έχουν κάνει η Ιορδανία, η Ινδονησία και η Υεμένη- φέρουν εξ ίσου ευθύνη».

Ο Σαλάχ Νάσερ Σαλίμ ʼλι έχει μια κόρη που δεν έχει δει ποτέ του, η οποία γεννήθηκε πριν δύο χρόνια ενώ εκείνος βρισκόταν υπό κράτηση. Η σύζυγός του λέει ότι έχει τραυματιστεί ψυχικά από τα όσα συνέβησαν και ότι αγωνίζεται να αναθρέψει μόνη της την κόρη της.

Καθ' όλη τη διάρκεια των εμπειριών τους, κανένας από τους δύο φίλους δεν γνώριζε ότι ο άλλος είναι κρατούμενος. Και οι δύο περιέγραψαν ότι οι πρώτες μυστικές τους κρατήσεις ήταν σε μία υπόγεια εγκατάσταση παλαιού τύπου με ψηλούς τοίχους. Η πτήση από την Ιορδανία ως εκεί χρειάστηκε 3,5-4,5 ώρες. Μετά από 6-8 μήνες μεταφέρθηκαν σε μία σύγχρονη φυλακή, κατασκευασμένη για αυτόν τον σκοπό, την οποία διεύθυναν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε απόσταση αεροπορικού ταξιδιού τριών ωρών. Και πάλι, δεν είχαν ιδέα πού βρισκόταν. Και οι δύο άνδρες νόμιζαν ότι ήταν υπόγεια, διότι χρειάστηκε να κατεβούν σκαλιά για να μπουν και να βγουν. Και στα δύο μέρη, στα κελιά διοχετευόταν δυτική μουσική 24 ώρες την ημέρα.

Η αφήγηση των ανδρών για τη σύγχρονη φυλακή υποδεικνύει τη χρήση ψυχολογικών τεχνικών για να αποσπαστούν πληροφορίες. Ανακρίνονταν καθημερινά από Αμερικανούς. Ο Μουχάμαντ Φάρατζ Αχμέντ Μπασμίλα περιέγραψε ότι οι φρουροί και οι ανακριτές ήταν καλυμμένοι από την κορφή ως τα νύχια «σαν Νίντζα».

«Είναι η τελειωτική αδικία ότι τόσο ο Μουχάμαντ, όσο και ο Σαλάχ, βρίσκονται φυλακισμένοι για μια ακόμη φορά, αυτή τη φορά από τις αρχές της Υεμένης - που παραδέχονται και οι ίδιες ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να τους κρατούν, εκτός του ότι η μεταβίβασή τους από τις αρχές των ΗΠΑ συνοδευόταν από αυτόν τον όρο», τόνισε η Σάρον Κρίτοφ. «Οι αρχές της Υεμένης πρέπει να αφήσουν αμέσως ελεύθερους αυτούς τους άνδρες, αν δεν πρόκειται να τους απαγγελθούν κατηγορίες για αναγνωρίσιμο ποινικό αδίκημα και να δικαστούν δίκαια».

«Οι ιορδανικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς για βασανισμό των Μουχάμαντ Φάρατζ Αχμέντ Μπασμίλα και Σαλάχ Νάσερ Σαλίμ ʼλι και να διασφαλίσουν ότι οι τυχόν υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Σάρον Κρίτοφ.

F Το πλήρες κείμενο της έκθεσης “USA/Jordan/ Yemen: Torture and secret detention: Testimony of the 'disappeared' in the 'war on terror'” στη διεύθυνση: http://www.web.amnesty.org/library/index/engamr511082005

F Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για να σταματήσουν τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις διευθύνσεις http://www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/index.htm (Ελληνικό Τμήμα)

http://web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng

http://news.amnesty.org/pages/usa-news-eng

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.