ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΚΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΡΟΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Αυγούστου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1 Αυγούστου 2005
Κοινή επιστολή προς τη Δήμαρχο Αθηναίων, για τις σχεδιαζόμενες αναγκαστικές εξώσεις κοινοτήτων Ρομά στην Αθήνα, απέστειλαν εννέα διεθνείς και ελληνικές ΜΚΟ:

  • Διεθνής Αμνηστία
  • Κέντρο για το Δικαίωμα στη Στέγαση και τις Εξώσεις (COHRE)
  • Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ)
  • Ευρωπαϊκό Γραφείο Πληροφόρησης για τους Ρομά (ERIO)
  • Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC)
  • Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)
  • Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHF)
  • Διεθνής Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (MRGI)
  • Παγκόσμια Οργάνωση Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT)

Στην επιστολή τους, οι οργανώσεις εκφράζουν έντονη ανησυχία σχετικά με την αναγγελθείσα πρόθεση έξωσης (χωρίς πρόβλεψη μετεγκατάστασης) περίπου 70 οικογενειών Ρομά αλβανικής υπηκοότητας, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Οι οικογένειες αυτές ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε τρεις κοινότητες στην περιοχή του Βοτανικού, όπου ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Οι ΜΚΟ υπενθυμίζουν το προηγούμενο των διακρίσεων σε βάρος των κοινοτήτων Ρομά του Δήμου Αμαρουσίου, που υπέστησαν έξωση προκειμένου να γίνουν έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σε εκείνη την περίπτωση, η συμφωνία μετεγκατάστασης των Ρομά αθετήθηκε από τον Δήμο.

Οι ΜΚΟ υπενθυμίζουν επίσης ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα, οι αναγκαστικές εξώσεις απαγορεύονται και μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διαβούλευση με την εν λόγω κοινότητα και μετεγκατάστασή της σε αξιοπρεπή στέγαση όσο το δυνατόν εγγύτερα στον χώρο εργασίας και σχολικής εκπαίδευσης των μελών της. Οι ΜΚΟ επισημαίνουν ότι οι σχεδιαζόμενες αναγκαστικές εξώσεις και απειλές έξωσης των Ρομά του Βοτανικού δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Η μεταχείριση των Ρομά από την Ελλάδα έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνών οργάνων, όπως της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) και της Επιτροπής του ΟΗΕ Κατά των Βασανιστηρίων.

Με βάση τα παραπάνω, οι ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ καλούν τη Δήμαρχο Αθηναίων να λάβει επειγόντως όλα τα μέτρα προκειμένου το δικαίωμα των Ρομά του Βοτανικού στην Αθήνα σε επαρκή στέγαση να τύχει άμεσου σεβασμού, προστασίας και υλοποίησης. Παράλληλα, προτρέπουν τη Δήμαρχο:

1. Να προχωρήσει σε συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους Ρομά και τις ΜΚΟ που εργάζονται για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, και να τους παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια μετεγκατάστασης. Επίσης, να επιδιώξει την αποδοχή των σχεδίων αυτών από τους Ρομά και τις ΜΚΟ και να καταλήξει σε συμφωνία μαζί τους σχετικά με την υλοποίησή τους.

2. Να ενημερώσει όλους τους υπαλλήλους του Δήμου όπως και τους άλλους κρατικούς λειτουργούς καθώς και τους αστυνομικούς για όσα έχει ήδη κάνει και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε να διασφαλιστεί το θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων αυτών σε επαρκή στέγη, δηλαδή μέσω μετεγκατάστασης σε ικανοποιητικής ποιότητας και μη γκετοποιημένες κατοικίες.

3. Να δώσει άμεσα οδηγίες σε όλους τους αρμόδιους υπαλλήλους να σταματήσουν να παρενοχλούν τους ενδιαφερόμενους Ρομά και να σταματήσουν να τους ζητούν να αποχωρήσουν από την περιοχή στην οποία διαμένουν, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη μετεγκατάστασή τους, καθώς και να επιβληθούν κυρώσεις στους υπαλλήλους που θα επαναλάβουν παρόμοιες ενέργειες.

Διεθνής Αμνηστία (ΑΙ)

Διεθνής Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (MRGI)

Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHF)

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)

Ευρωπαϊκό Γραφείο Πληροφόρησης για τους Ρομά (ERIO)

Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC)

Κέντρο για το Δικαίωμα στη Στέγαση και τις Εξώσεις (COHRE)

Παγκόσμια Οργάνωση Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT)

Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ)

29 Ιουλίου 2005

Κυρία Ντόρα Μπακογιάννη

Δήμαρχο Αθηναίων

Αθηνάς 63 - Πλατεία Κοτζιά

105 52 Αθήνα, Ελλάδα

Τηλ: +30 2103722001

Φαξ: +30 2103722320

Θέμα: Αναγκαστικές εξώσεις κοινοτήτων Ρομά στην Αθήνα

Αγαπητή κυρία Μπακογιάννη,

Η Διεθνής Αμνηστία (ΑΙ), το Κέντρο για το Δικαίωμα στη Στέγαση και τις Εξώσεις (COHRE), οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ),το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πληροφόρησης για τους Ρομά (ERIO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC), το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHF), η Διεθνής Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (MRGI), και η Παγκόσμια Οργάνωση Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με την αναγγελθείσα πρόθεση έξωσης -χωρίς πρόβλεψη μετεγκατάστασης- περίπου εβδομήντα οικογενειών Ρομά Αλβανικής υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Οι οικογένειες αυτές ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε τρεις κοινότητες στην περιοχή του Βοτανικού, όπου ο Δήμος Αθηναίων έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το γήπεδο αυτό θα αποτελέσει την έδρα της σημαντικότερης ομάδας της Αθήνας, του Παναθηναϊκού, και είναι μια από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στην επίσημη πρόταση της Ελλάδας για την διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2012.

Μόλις τα σχέδια αυτά για την αξιοποίηση του Βοτανικού έγιναν γνωστά για πρώτη φορά, οι οργανώσεις ΕΠΣΕ και ΣΟΚΑΔΡΕ ενημέρωσαν το γραφείο σας τον Απρίλιο 2005 για την παρουσία των οικογενειών αυτών στην περιοχή. Ζήτησαν δε να ενημερωθούν αν υπήρχε κάποιο σχέδιο μετεγκατάστασης των οικογενειών ενώ επεδίωξαν να έχουν συνάντηση με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές. Ανάλογα αιτήματα υποβλήθηκαν αρκετές φορές, ακόμα και όταν οι Ρομά άρχισαν να αναφέρουν ότι (φερόμενοι) υπάλληλοι του δήμου τους επισκέπτονταν και τους ζητούσαν να φύγουν γιατί επίκειτο η κατασκευή γηπέδου. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις επισκέψεις αναφέρθηκε στους εκπροσώπους των ΕΠΣΕ και ΣΟΚΑΔΡΕ και σε μια διεθνή ερευνήτρια, στις 9 Ιουνίου 2005. Η απουσία απάντησης σε αυτά τα επανειλημμένα αιτήματα έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Δήμος δεν επιθυμεί να συζητήσει το θέμα αυτό ή να συμβάλει στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ρομά. Στις 16 Ιουνίου 2005, λίγες μέρες μετά την συνάντησή σας με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το πρόγραμμα ανάπλασης, τα σχέδια για την ανάπλαση της περιοχής του Βοτανικού καθώς και σχετικά γραφήματα δημοσιεύθηκαν στην καθημερινή εφημερίδα «Τα Νέα». Εκεί, στη σελίδα 20 (http://ta-nea.dolnet.gr/data/D2005/D0716/1el20a.gif), διατυπωνόταν καθαρά πως «οι Τσιγγάνοι απομακρύνονται», χωρίς καμία πρόβλεψη μετεγκατάστασης.

Το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί με τη διακριτική μεταχείριση των κοινοτήτων Ρομά του Δήμου Αμαρουσίου οι οποίες υπέστησαν έξωση προκειμένου να γίνουν έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 κάνει την ανησυχία μας για την τύχη των Ρομά του Βοτανικού ακόμη πιο έντονη. Στα μέσα του 2002, δεκάδες οικογένειες Ρομά Αλβανικής υπηκοότητας που έμεναν κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο διατάχτηκαν να αποχωρήσουν χωρίς να τους έχουν προταθεί εναλλακτικές προτάσεις μετεγκατάστασης. Η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Αμαρουσίου και του συλλόγου που εκπροσωπούσε τις σαράντα οικογένειες των Ρομά Ελληνικής υπηκοότητας που επίσης διέμεναν δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο αποτελούσε μια κατ' αρχήν καλή πρόταση παροχής εναλλακτικής στέγασης. Όμως, η αρχικά πλημμελής και μετέπειτα καθολική μη εφαρμογή της σύμβασης την κατέστησε να μην αξίζει το χαρτί στο οποίο γράφτηκε. Όπως γνωρίζετε, τα μηνιαία επιδόματα που έπρεπε να καταβάλλονται σε αυτές τις οικογένειες, προκειμένου αυτές να πληρώνουν το μίσθωμα για τις οικίες τις όποιες είχαν μισθώσει, καταβάλλονταν με καθυστέρηση πολλών μηνών και μόνο αφού προηγείτο δημόσια κατακραυγή. Μόλις όμως τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα επιδόματα αυτά δεν καταβλήθηκαν ξανά, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα χώρος για τη μόνιμη μετεγκατάστασή τους, αφήνοντας έτσι τους Ρομά ουσιαστικά άστεγους. Διεθνείς εκκλήσεις προς τις ελληνικές αρχές έχουν αγνοηθεί, οι δυο αυτεπάγγελτες προκαταρκτικές εξετάσεις έχουν ουσιαστικά «παγώσει», ενώ αναφορές προς το Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος πλέον έχει και αρμοδιότητες στα πλαίσια του νόμου περί ίσης μεταχείρισης (ο οποίος θεσπίστηκε κατ' επιταγή των Οδηγιών 2000/43 και 2000/78 της Ε.Ε.), έχουν ουσιαστικά αγνοηθεί.

Καθώς η Ελλάδα είναι κράτος-μέρος του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται νομικά να σεβαστεί το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση, δικαίωμα που περιλαμβάνει και την απαγόρευση των αναγκαστικών εξώσεων, όπως κατοχυρώνεται με το ʼρθρο 11(1). Οι εξώσεις μπορούν να λάβουν χώρα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πρέπει να πληρούν μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις τις οποίες η Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα έχει εκθέσει στο Γενικό Σχόλιο Αρ. 7. Έτσι, πρέπει να υπάρχει ειδική αιτιολόγηση για κάθε έξωση, ενώ πρέπει να έχει προηγηθεί η εξέταση από κοινού με την εμπλεκόμενη κοινότητα εναλλακτικών επιλογών από την έξωση. Η ενδιαφερόμενη κοινότητα πρέπει επίσης να έχει ειδοποιηθεί έγκαιρα, ενώ πρέπει να της παρέχονται όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες καθώς και η δυνατότητα να προσβάλει τους λόγους έξωσής της. Κανείς δεν πρέπει να μένει άστεγος ως αποτέλεσμα έξωσης, ενώ εναλλακτική στέγαση πρέπει να παρέχεται σε μέρος που να βρίσκεται όσο το δυνατό εγγύτερα στην τοποθεσία όπου δουλεύει ή παρακολουθεί σχολείο ένα άτομο. Παράλληλα, η τοποθεσία αυτή θα πρέπει να έχει και επαρκή πρόσβαση σε ουσιώδεις υποδομές και υπηρεσίες. Όλες οι εξώσεις πρέπει να διενεργούνται με σεβασμό στο άτομο. Οι σχεδιαζόμενες αναγκαστικές εξώσεις καθώς και οι ήδη διατυπωθείσες απειλές έξωσης των Ρομά του Βοτανικού δεν πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια.

Αφού εξέτασε την έκθεση της Ελλάδας το 2004, η Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα δήλωσε ότι «[Η Επιτροπή] εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με πολλαπλές αναφορές παράνομων κατεδαφίσεων κατοικιών καθώς και αναγκαστικών εξώσεων Ρομά από τους οικισμούς τους από δημοτικές αρχές, […] πολλές φορές χωρίς την καταβολή επαρκούς αποζημίωσης ή παροχή εναλλακτικής στέγασης». Η Επιτροπή συνέστησε στην Ελλάδα να «λάβει μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει για όλους τους Ρομά, συμπεριλαμβανομένων των πλανόδιων καθώς και των Ρομά που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, επαρκή και οικονομικώς προσιτή στέγαση κατοχυρωμένη νομικά, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, επαρκή αποχέτευση, ηλεκτροδότηση και άλλες κοινωφελείς υποδομές και υπηρεσίες που να συνάδουν με τις ιδιαίτερες πολιτισμικές τους ανάγκες. Η Επιτροπή συνιστά στο Κράτος - μέρος να εξασφαλίσει ότι εκπρόσωποι των Ρομά θα συμμετέχουν στην αξιολόγηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων και του ζητά να συμπεριλάβει πληροφορίες στη δεύτερη περιοδική του έκθεση σχετικά με τα πρακτικά αποτελέσματα της εφαρμογής του Προγράμματος, καθώς και της εφαρμογής του σε Ρομά μη ελληνικής υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια του Κράτους-μέλους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων επίσης, σε μια απόφαση-ορόσημο μετά από συλλογική προσφυγή (ERRC κατά Ελλάδας) η οποία δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν μερικές βδομάδες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές της Ελλάδος στα θέματα στέγασης των Ρομά παραβιάζουν το ʼρθρο 16 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, λόγω:

  • του ανεπαρκούς αριθμού κατοικιών αποδεκτής ποιότητας για την αντιμετώπιση των αναγκών των εγκαταστημένων Ρομά
  • της έλλειψης οργανωμένων χώρων προσωρινής διαμονής για Ρομά που επιλέγουν ή είναι υποχρεωμένοι να είναι μετακινούμενοι
  • των συστηματικών εξώσεων Ρομά από καταυλισμούς ή κατοικίες όπου κατοικούν παράνομα.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), ανέφερε στην έκθεσή της για την Ελλάδα του Δεκεμβρίου του 2003, ότι «Η ECRI ανησυχεί ενόψει των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν ότι έχουν λάβει χώρα βίαιες μαζικές εξώσεις οικογενειών Ρομά χωρίς να προτείνεται καμιά εναλλακτική πρόταση για την μετεγκατάστασή τους. Η ECRI βρίσκει ιδιαίτερα ανησυχητικές τις αναφορές ότι ορισμένες εξώσεις είναι παράνομες και/ή ακολουθούνται πάραυτα από την ισοπέδωση των καταυλισμών με μπουλντόζα, αν και παραμένουν ακόμη εκεί όλα τα υπάρχοντα των οικογενειών [...] Η ECRI συνιστά έντονα στις Ελληνικές αρχές όχι μόνο να διατηρήσουν αμείωτες, αλλά μάλιστα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κατάργηση των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων στις οποίες υπόκεινται οι Ρομά [...] Η ECRI παροτρύνει τις Ελληνικές αρχές να ευαισθητοποιήσουν τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως τους δήμους ή τους τοπικούς διαχειριστικούς φορείς, ως προς την ανάγκη να σέβονται τα δικαιώματα και τον πολιτισμό των Ρομά. Συνιστά έντονα στις Ελληνικές αρχές να επιβάλλουν κυρώσεις σε δημοτικούς συμβούλους που προβαίνουν στην διατύπωση ρατσιστικών δηλώσεων ή δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις αποφάσεις που τους δεσμεύουν.»

Το γεγονός ότι, στην Ελλάδα, το δικαίωμα των Ρομά στη στέγαση εξακολουθεί να παραβιάζεται συστηματικά, παρά τα ανωτέρω συμπεράσματα εγνωσμένου κύρους οργάνων παρακολούθησης εφαρμογής του διεθνούς δικαίου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμιου και περιφερειακού χαρακτήρα.

Για το λόγο αυτό, οι προσυπογράφουσες οργανώσεις σας εφιστούν την προσοχή στο γεγονός πως στις Καταληκτικές Παρατηρήσεις της το Νοέμβριο του 2004 για την Ελλάδα, η Επιτροπή του Ο.Η.Ε Κατά των Βασανιστηρίων υπογράμμισε της ανησυχίες της σχετικά με περιστατικά κακομεταχείρισης Ρομά από κρατικούς λειτουργούς κατά τη διάρκεια αναγκαστικών εξώσεων ή μετεγκαταστάσεων. Η Επιτροπή παρότρυνε τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν ότι όλες οι ενέργειες των κρατικών λειτουργών, και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου οι πράξεις αυτές αφορούν Ρομά (σε περιπτώσεις π.χ. εξώσεων ή μετεγκαταστάσεων), πρέπει να διεξάγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη συνιστούν διάκριση, ενώ όλοι οι κρατικοί λειτουργοί πρέπει να γνωρίζουν ότι τυχόν ρατσιστική ή άλλη μεταχείριση που συνεπάγεται διάκριση δεν είναι επιτρεπτή και πως θα τιμωρηθεί.

Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να λάβετε επειγόντως όλα τα μέτρα προκειμένου το δικαίωμα των Ρομά του Βοτανικού στην Αθήνα σε επαρκή στέγαση να τύχει άμεσου σεβασμού, προστασίας και υλοποίησης. Παράλληλα, σας προτρέπουμε να:

1. Προχωρήσετε σε συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους Ρομά και τις ΜΚΟ που εργάζονται για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, και να τους παρουσιάσετε συγκεκριμένα σχέδια μετεγκατάστασης. Επίσης, να επιδιώξετε την αποδοχή των σχεδίων αυτών από τους Ρομά και τις ΜΚΟ και να καταλήξετε σε συμφωνία μαζί τους σχετικά με την υλοποίησή τους.

2. Να ενημερώσετε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου όπως και τους άλλους κρατικούς λειτουργούς καθώς και τους αστυνομικούς για όσα έχετε ήδη κάνει και για τα μέτρα που προτίθεστε να πάρετε, ώστε να διασφαλιστεί το θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων αυτών σε επαρκή στέγη, δηλαδή μέσω μετεγκατάστασης σε ικανοποιητικής ποιότητας και μη γκετοποιημένες κατοικίες.

3. Να δώσετε άμεσα οδηγίες σε όλους τους αρμόδιους υπαλλήλους να σταματήσουν να παρενοχλούν τους ενδιαφερόμενους Ρομά και να σταματήσουν να τους ζητούν να αποχωρήσουν από την περιοχή στην οποία διαμένουν, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη μετεγκατάστασή τους, καθώς και να επιβληθούν κυρώσεις στους υπαλλήλους που θα επαναλάβουν παρόμοιες ενέργειες.

Παρακαλούμε να μας τηρείτε ενήμερους για οποιαδήποτε ενέργειά σας σχετικά με τα παραπάνω.

Με τιμή,

Nicola Duckworth

Διευθύντρια Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Διεθνής Αμνηστία

Mark Lattimer

Διευθυντής MRGI

Aaron Rhodes

Εκτελεστικός Διευθυντής IHF

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ

Ivan Ivanov

Διευθυντής ERIO

Claude Cahn,

Εκτελεστικός Διευθυντής ERRC

Scott Leckie

Εκτελεστικός Διευθυντής COHRE

Eric Sottas

Διευθυντής OMCT

Θεόδωρος Αλεξανδρίδης

Συντονιστής ΣΟΚΑΔΡΕ

Kοινοποίηση:

Κύριο Κώστα Καραμανλή, Πρωθυπουργό, Φαξ: +30-2103238129

Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο, Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Φαξ: +30-2103641048

Κύριο Γιώργο Βουλγαράκη, Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Φαξ: +30-2106917944

Κύριο Γιώργο Καμίνη, Συνήγορο του Πολίτη, Φαξ: +30-2107292129

Κύριο Τάσο Κριεκούκη, Πρέσβη, Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας

Place Saint-Gervais 1, 1201 Geneve, Suisse

E-mail: mission.greece@ties.itu.int , Φαξ : +4122 732.21.50

Mr. Miloon Kothari, UN Special Rapporteur on Adequate Housing, E-mail: PMartins@ohchr.org , φαξ: +41 22 9179010

Mr. Alexandre Tikhonov, Secretary to the Committee on Economic, Social and Cultural Rights, E-mail: atikhonov@ohchr.org , Fax: +41 22 9179046

Ms. Nathalie Prouvez, Secretary to the Committee on the Elimination of Racial Discrimination, E-mail: nprouvez@ohchr.org , Fax: + 41 22 9179022

Mr. Regis Brillat, Executive Secretary of the European Social Charter, E-mail: Regis.BRILLAT@coe.int , Fax: +33 3 88412745

Ms. Fiona Kinsman, European Commission, Social Affairs and Equal OpportunitiesAnti-Discrimination and Relations with Civil Society Unit, E-mail: Fiona.Kinsman@cec.eu.int

Ms. Isil Gachet, Secretary to the European Commission against Racism and Intolerance, E-mail: combat.racism@coe.int , Fax: +33 3 88413987

Διευθύνσεις των εννέα οργανώσεων που προσυπογράφουν το παρόν κείμενο

Διεθνής Αμνηστία, Φαξ: +44 207 9561157, E-mail: ellada@amnesty.org

Centre on Housing Rights and Evictions (COHRE), Fax: +41 22 7338336,

E-mail: cohre@cohre.org

Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ), Φαξ: +30 2106018760, E-mail: theo@greekhelsinki.gr

European Roma Information Centre (ERIO), Fax: +32 2 7333875,

E-mail: ivan.ivanov@erionet.org

European Roma Rights Centre (ERRC), Fax: +36 1 4132201, E-mail: errc@errc.org

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Φαξ: +30 210 6018760, E-mail: panayote@greekhelsinki.gr

International Helsinki Federation for Human Rights (IHF), fax: +43-1-408 88 22 50

e-mail: office@ihf-hr.org

Minority Rights Group International (MRGI), Fax: +44 20 74224201, E-mail: minority.rights@mrgmail.org

World Organisation Against Torture (OMCT), Fax: +41 22 8094929, E-mail: omct@omct.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.