ΙΡΑΚ: ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουλίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Ιουλίου 2005
Ένοπλες ομάδες που αντιτάσσονται στην υπό αμερικανική ηγεσία πολυεθνική δύναμη και στην ιρακινή κυβέρνηση δείχνουν απόλυτη περιφρόνηση για τις ζωές των Ιρακινών αμάχων και άλλων, συνεχίζοντας ένα μοτίβο εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία με νέα της έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κατά το τέλος ενός από τους χειρότερους μήνες, κατά τον οποίο σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός φόνων από ένοπλες ομάδες από την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο του 2003, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την παράλειψη των ένοπλων ομάδων να τηρήσουν έστω και τα πλέον στοιχειώδη πρότυπα του ανθρωπιστικού δικαίου και δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πιστευτή δικαιολογία για τους εσκεμμένους φόνους αμάχων, τη σύλληψη ομήρων, καθώς και για τον βασανισμό και τον φόνο ανυπεράσπιστων αιχμαλώτων.

«Εκείνοι που διατάζουν ή διαπράττουν τέτοιες ωμότητες ξεφεύγουν εντελώς από τα όρια της αποδεκτής συμπεριφοράς», δήλωσε ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γεράσιμος Κουβαράς. «Δεν υπάρχει καμία τιμή και κανένας ηρωισμός στο να ανατινάζεις ανθρώπους που πηγαίνουν να προσευχηθούν ή στο να δολοφονείς έναν τρομοκρατημένο όμηρο. Εκείνοι που διαπράττουν τέτοιες πράξεις είναι εγκληματίες και τίποτα λιγότερο, που οι πράξεις τους υπονομεύουν οποιονδήποτε ισχυρισμό τους ότι παλεύουν για θεμιτό σκοπό».

Στην έκθεση, έκτασης 56 σελίδων, με τίτλο «Εν ψυχρώ: Καταπατήσεις από ένοπλε ομάδες», η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει ότι πολλοί Ιρακινοί αντιτίθενται στη συνεχιζόμενη παρουσία στη χώρα τους αμερικανικών και συμμαχικών τους δυνάμεων και ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν και οι ίδιες διαπράξει κατάφωρες παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων φόνους αμάχων και βασανισμό κρατουμένων.

«Όμως οι καταπατήσεις που διαπράττονται από τη μία πλευρά δεν δικαιολογούν και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταπατήσεις της άλλης πλευράς», επισήμανε ο κ. Κουβαράς. «Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν τα κυριότερα θύματα είναι απλοί Ιρακινοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά που επιχειρούν ειρηνικά να ζήσουν την καθημερινή τους ζωή. Όλες οι πλευρές στη συνεχιζόμενη σύγκρουση έχουν θεμελιώδη υποχρέωση να σέβονται τα δικαιώματα των αμάχων και όσων καθίστανται ανυπεράσπιστοι. Όσοι παραβιάζουν αυτήν την υποχρέωση, σε όποια πλευρά και αν στέκονται, πρέπει να αναγκαστούν να σταματήσουν και να λογοδοτήσουν».

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία παραθέτει τον ισχυρισμό ενός υπουργού της ιρακινής κυβέρνησης, τον περασμένο Απρίλιο, ότι 6.000 άμαχοι είχαν φονευθεί και άλλοι 16.000 τραυματιστεί σε επιθέσεις ενόπλων ομάδων κατά τους 24 μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2005. Όμως οι επιθέσεις είναι τόσο συχνές και η κατάσταση από πλευράς ασφαλείας τόσο σοβαρή, ώστε είναι αδύνατον να υπολογίσει κανείς με οποιαδήποτε βεβαιότητα τον πραγματικό φόρο αίματος για τον άμαχο πληθυσμό, πόσο μάλλον τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που αναπόφευκτα θα υποστούν τόσο πολλοί Ιρακινοί. Στην έκθεση καταγράφονται λεπτομερώς οι παρακάτω καταπατήσεις, που διαπράχθηκαν από ένοπλες ομάδες κατά την τελευταία διετία στο Ιράκ:

- Ευθείες επιθέσεις εναντίον αμάχων με σκοπό την πρόκληση της μεγαλύτερης δυνατής απώλειας ζωών αμάχων.

- Αδιάκριτες επιθέσεις με αποτέλεσμα θανάτους αμάχων, περιλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων.

- Επιθέσεις εναντίον των κεντρικών γραφείων των Ηνωμένων Εθνών, της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

- Συλλήψεις ομήρων, απαγωγές, βασανισμούς και φόνους.

- Επιθέσεις εναντίον γυναικών και κοριτσιών, μεταξύ των οποίων αδιάκριτες ή ευθείες επιθέσεις εναντίον γυναικών ακτιβιστριών.

- Φόνοι αιχμαλώτων αστυνομικών και στρατιωτικών, δεκάδες από τους οποίους έχουν συλληφθεί, αφοπλιστεί και στη συνέχεια φονευθεί ενώ ήταν ανυπεράσπιστοι.

«Παροτρύνουμε τις ένοπλες ομάδες να σταματήσουν αμέσως όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και όλες τις άλλες καταπατήσεις», τόνισε ο κ. Κουβαράς. «Οι ένοπλες ομάδες, όπως και τα άλλα αντιμαχόμενα μέρη στο Ιράκ, απαιτείται να συμμορφώνονται αυστηρά με το διεθνές δίκαιο σε όλες τις πράξεις τους και παραμένουν υπόλογες για τις ενέργειές τους».

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά, από καίριους θρησκευτικούς ηγέτες και άλλες μορφές με επιρροή στο Ιράκ και πέρα από αυτό, να μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στις πράξεις που κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να καταστήσουν σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως περίσταση που να επιτρέπει ή να δικαιολογεί εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτοί οι ηγέτες, μιλώντας ανοιχτά ή με άλλα, πιο διακριτικά μέσα, μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξει η κατάσταση», κατέληξε ο κ. Κουβαράς. «Αν εμείς και εκείνοι αποτύχουμε, θα είναι οι Ιρακινοί άμαχοι που θα συνεχίσουν πρώτα και κύρια να πληρώνουν το απαίσιο τίμημα».

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης στη διεύθυνση: http://www.web.amnesty.org/library/index/engmde140092005

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.