ΕΛΛΑΔΑ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΕΞΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Ιουλίου 2005
Στην Πάτρα, Ρομά διώχτηκαν από τα σπίτια τους, οι ελληνικές αρχές τα κατεδάφισαν, ενώ οι επιθέσεις εναντίον των Ρομά δεν ερευνήθηκαν. Οι Ρομά που έχουν μεταναστεύσει από την Αλβανία έχουν γίνει ιδιαιτέρως στόχος.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις ελληνικές αρχές διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες εξώσεις ή κατεδαφίσεις, μέχρις ότου επιλυθούν οι ανησυχίες της οργάνωσης και δημιουργηθούν διαδικασίες ώστε να διαφυλάσσονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά ελληνικής ή άλλης υπηκοότητας.

Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εξώσεις, καθώς και για την παράλειψη των ελληνικών αρχών να διερευνήσουν διεξοδικά, άμεσα και αμερόληπτα τις φερόμενες ως επιθέσεις εναντίον των κοινοτήτων των Ρομά.

«Οι ελληνικές αρχές είναι νομικά υποχρεωμένες να σέβονται το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση όλων όσων διαμένουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως της υπηκοότητας ή της εθνότητάς τους. Μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να προβούν σε εξώσεις και, οπωσδήποτε, μόνο αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους ανθρώπους που θα υποστούν την έξωση και μόνο αφού τους εξασφαλιστεί κατάλληλη εναλλακτική στέγη», επισήμανε η Νίκολα Ντάκγουερθ, Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στις 23 και 24 Ιουνίου 2005, 11 παραπήγματα, που ανήκαν σε Αλβανούς Ρομά που διέμεναν νομίμως στην Πάτρα, κατεδαφίστηκαν ενώ οι ιδιοκτήτες τους έλειπαν σε αναζήτηση προσωρινής εργασίας. Η λεγόμενη «επιχείρηση καθαριότητας» πραγματοποιήθηκε από ομάδες του Δήμου και της Νομαρχίας σε στενή συνεργασία, υποτίθεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αρουραίων και των ποντικών. Σε αρκετές περιπτώσεις κατά το 2004, δεκάδες οικογένειες Αλβανών Ρομά διώχτηκαν διά της βίας από τα σπίτια τους στην περιοχή των Πατρών χωρίς να μεταστεγασθούν ή να αποζημιωθούν.

«Αναδύεται ένα σχήμα, όπου οι κατοικίες των Αλβανών Ρομά γίνονται στόχος κατεδαφίσεων. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να επεκτείνουν τα μέτρα μεταστέγασης των οικογενειών Ρομά και σε εκείνες που δεν είναι ελληνικής υπηκοότητας, ιδίως στους Αλβανούς Ρομά που διαμένουν νομίμως στη χώρα. Αν δεν το πράξουν αυτό, παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της χώρας να εξαλείψει κάθε μορφή φυλετικών διακρίσεων», τόνισε η Νίκολα Ντάκγουερθ.

Οι απόπειρες εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον της κοινότητας -τρεις διαδοχικές ημέρες, ξεκινώντας στις 22 Ιουνίου- δεν διερευνήθηκαν, παρ' όλο που οι δύο επιβεβαιώθηκαν επισήμως από τις αρχές. Σύμφωνα με ντόπιους Ρομά, κανένας αστυνομικός δεν κατέγραψε τις καταθέσεις τους για τις επιθέσεις και κανείς δεν ερεύνησε τις σκηνές των εγκλημάτων.

«Με την παράλειψή της να διερευνήσει τις επιθέσεις, η Ελληνική Αστυνομία ενθαρρύνει τους επιτιθέμενους στις διακρίσεις τους εναντίον των Ρομά, ιδίως εναντίον των Αλβανών Ρομά. Οι ελληνικές αρχές διαιωνίζουν ακόμη περισσότερο τις διακρίσεις με την παράλειψή τους να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς σε βάρος της αστυνομίας».

Η Ελλάδα διακινδυνεύει να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα και τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.