ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Ιουνίου 2005
«Επί δύο χρόνια ζούμε σε μια φυλακή χωρίς να έχουμε κάνει κανένα έγκλημα
στηρίξτε μας και μεταδώστε σε όλον τον κόσμο το μήνυμά μας ότι χρειαζόμαστε ελευθερία
κάθε ανθρώπινο πλάσμα τη χρειάζεται».
Κρατούμενος στο Ναούρου
«Ήρθαμε σε μια χώρα που ακούσαμε ότι έχει ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε τι αυτό που μας συμβαίνει Δεν έχουμε καθόλου ανθρώπινα δικαιώματα. Μας έχουν σαν ζώα. Δεν έχουμε κανονική ζωή σαν άνθρωποι. Οι αισθήσεις μας είναι νεκρές. Η σκέψη μας είναι νεκρή. Είμαστε πολύ θλιμμένοι για τα πάντα. Δεν μπορούμε να χαμογελάσουμε».
Ιμπραχίμ Ισρέτι, πρόσφυγας που ζει με μεταβατική βίζα*
Η πολιτική ασύλου της Αυστραλίας έχει φρικτό ανθρώπινο κόστος: παιδιά κρατούνται επί πολλούς μήνες πίσω από αγκαθωτό συρματόπλεγμα, ενώ άνθρωποι, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, αλλά δεν μπορούν να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης, κρατούνται επ' αόριστον, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Παρουσιάζοντας την έκθεσή της με τίτλο «Αυστραλία: Οι επιπτώσεις της επ' αόριστον κράτησης - επιχειρήματα για να αλλάξει το καθεστώς υποχρεωτικής κράτησης της Αυστραλίας», η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Αυστραλιανή Κυβέρνηση να προβεί επειγόντως σε περιεκτικές τροποποιήσεις της πολιτικής και της νομοθεσίας που διέπει το καθεστώς υποχρεωτικής κράτησης της Αυστραλίας, για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα κρατείται κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
«Οι άνθρωποι που αναζητούν στην Αυστραλία άσυλο από καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες, αντιμετωπίζουν σήμερα ένα σύστημα που παραβιάζει εκ νέου τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Σε αυτές τις παραβιάσεις περιλαμβάνεται η διοικητική κράτηση για παρατεταμένο και δυνητικά αόριστο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η υπόθεση του Πίτερ Κασίμ, του πιο μακρόχρονα κρατούμενου για λόγους μετανάστευσης, ο οποίος διανύει σήμερα το έβδομο έτος κράτησης, αναδεικνύει τον τιμωρητικό χαρακτήρα του καθεστώτος κράτησης της Αυστραλίας για λόγους μετανάστευσης.
«Το καθεστώς υποχρεωτικής κράτησης της Αυστραλίας συνεχίζει να υπολείπεται μακράν των διεθνών θεσμικών κειμένων για τη μεταχείριση και την προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσώπων, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχουν απορριφθεί», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Στην Αυστραλία, οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν χωρίς επαρκή έγγραφα, υπόκεινται στις διατάξεις του Νόμου περί Μετανάστευσης, ο οποίος επιβάλλει υποχρεωτική κράτηση μέχρι ότου ληφθεί απόφαση για την υπόθεσή τους. Μπορεί να κρατηθούν επί μακρό χρονικό διάστημα, μέχρις ότου αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και αφεθούν ελεύθεροι, ή μέχρις ότου απομακρυνθούν ή απελαθούν μετά από αρνητική απόφαση.
Η έλλειψη ανεξάρτητης επανεξέτασης της νομιμότητας της κράτησης και η απουσία οποιουδήποτε συνταγματικού μέγιστου χρονικού ορίου κράτησης σημαίνουν ότι η κράτηση μπορεί να είναι όχι μόνο παρατεταμένη, αλλά και ότι μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον όταν δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί από την Αυστραλία ένας αιτών άσυλο, η αίτηση του οποίου απορρίφθηκε.
«Οι αλλαγές που ανακοίνωσε πρόσφατα, στις 17 Ιουνίου, ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, αντιπροσωπεύουν ένα θετικό βήμα προς μια πιο ανθρώπινη πολιτική περί προσφύγων, ιδίως για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, δεν σταματούν τη σαφή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Αυστραλίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσον αφορά τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το μοντέλο αλλαγής που προτείνεται στην έκθεσή μας. Η εφαρμογή των συστάσεών μας θα επέτρεπε στην Αυστραλία να τηρήσει τις διεθνείς νομικές της υποχρεώσεις. Θα προστάτευε τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, περιλαμβανομένων και εκείνων που οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν και θα συνέβαλε στην επίτευξη μιας ανθρώπινης πολιτικής για τη μετανάστευση».
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση, μέσω της λεγόμενης «Λύσης του Ειρηνικού» (συμφωνία με ορισμένα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, όπως η Ανεξάρτητη Δημοκρατία του Ναούρου, να δέχονται αιτούντες άσυλο ενόσω η Αυστραλία εξετάζει τις αιτήσεις τους), έχει εξαγάγει σε άλλα κράτη την πρακτική της αυθαίρετης κράτησης. Η Αυστραλία αρνείται ότι έχει ευθύνη για όσους βρίσκονται στο Ναούρου. Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση του Ναούρου.
Γενικές πληροφορίες
Πρόσφατες αποφάσεις του Υπάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν ότι, με βάση τον αυστραλιανό Νόμο περί Μετανάστευσης, οι αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους και που δεν μπορούν να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους, μπορούν να κρατούνται για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι, στις 29 Μαΐου 2005, η Αυστραλιανή Κυβέρνηση κρατούσε για λόγους μετανάστευσης 197 ανθρώπους επί διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται όσοι κρατούνται στα κρατητήρια της Αυστραλίας στο Ναούρου, που είναι 54, εκ των οποίων 48 ενήλικες και έξι παιδιά. Υπήρχαν επίσης 53 άνθρωποι που κρατούνταν επί διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, αλλά μικρότερο των τριών ετών.
Ο πιο μακρόχρονα κρατούμενος για λόγους μετανάστευσης, ο αιτών άσυλο Πίτερ Κασίμ από το Κασμίρ, η αίτηση του οποίου έχει απορριφθεί, κρατείται από τον Σεπτέμβριο του 1998.
Όσον αφορά τα παιδιά, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών της Αυστραλίας αναφέρει ότι το μέσο διάστημα κράτησης ενός παιδιού για λόγους μετανάστευσης είναι ένα έτος, οκτώ μήνες και 11 ημέρες.
* Μεταβατική βίζα χορηγείται σε άτομα που κάνουν αίτηση για βίζα στην Αυστραλία, των οποίων η ισχύουσα βίζα λήγει πριν ληφθεί απόφαση για την αίτησή τους ή, σε περίπτωση απόρριψης, πριν επανεξεταστεί η αρνητική απόφαση. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες μεταβατικής βίζας.
Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεντεύξεις:
- Magda Wendorff-Kowalczuk, Λονδίνο, τηλ. 0044 207 413 5729 ή 0044 7778 472 173
- Deb Shaw, Αυστραλία, τηλ. 0061 2 9217 7620 ή 0061 422 869 439
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engasa120012005
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας για αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και άλλους εκτοπισμένους, στις διευθύνσεις www.amnesty.org/refugees και http://www.amnesty.org.gr/campaigns/refugees/index.htm