ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ G8 ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 Ιουνίου 2005
Τα κράτη-μέλη της ομάδας G8 υπονομεύουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση της φτώχειας, τη σταθερότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα με ανεύθυνες εξαγωγές όπλων προς μερικές από τις φτωχότερες και μαστιζόμενες από συγκρούσεις χώρες του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Τα όπλα των G8 έχουν εξαχθεί σε χώρες όπως το Σουδάν, η Μυανμάρ (Βιρμανία), η Δημοκρατία του Κονγκό, η Κολομβία και οι Φιλιππίνες.
Την παραμονή της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών των G8 στο Λονδίνο (23-24 Ιουνίου), νέα έκθεση αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες των G8 - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς και Ρωσία - συνεχίζουν να προμηθεύουν στρατιωτικό υλικό, όπλα και πυρομαχικά σε χώρες προορισμού, όπου αυτές οι εξαγωγές συμβάλλουν σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται, βασανίζονται, βιάζονται και εκτοπίζονται μέσω της κατάχρησης όπλων. Πώς να πάρει κανείς στα σοβαρά τις δεσμεύσεις των G8 ότι θα τερματίσουν τη φτώχεια και την αδικία, όταν μερικές από αυτές ακριβώς τις κυβερνήσεις υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα εγκρίνοντας εσκεμμένα μεταβιβάσεις όπλων σε καταπιεστικά καθεστώτα, σε περιοχές ακραίων συγκρούσεων ή σε χώρες που δεν μπορούν να τα πληρώσουν;», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αϊρίν Χαν.
Η επιχειρηματολογία, που αναπτύσσεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, της Oxfam International και του Διεθνούς Δικτύου Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ελέγξτε τα Όπλα», επιβάλλει σαφέστατα να υποστηρίξουν οι G8 την έκκληση των κυβερνήσεων της Βρετανίας και άλλων 10 χωρών για σύναψη διεθνούς Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων.
«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι G8, εκτός του ότι ευθύνονται για περισσότερο από το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων, επιμένουν επίσης να πωλούν τα όπλα που καταπιέζουν τους φτωχότερους και ευπαθέστερους λαούς του κόσμου. Οι υπουργοί εξωτερικών των G8 που συναντώνται αυτήν την εβδομάδα πρέπει να υποστηρίξουν τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων και να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία ώστε αυτή να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε η Μπάρμπαρα Στόκινγκο, Διευθύντρια της Όξφαμ.
Στην έκθεση, με τίτλο «Οι G8: Παγκόσμιοι εξαγωγείς όπλων - Παραλείπουν να εμποδίσουν ανεύθυνες μεταβιβάσεις όπλων», εκτίθεται μια σειρά από «παραθυράκια» και αδυναμίες που αποτελούν κοινό σημείο στους ελέγχους εξαγωγών όπλων πολλών χωρών των G8:
- Καναδικές στρατιωτικές εξαγωγές σε χώρες που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις ή καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαγωγές που περιλαμβάνουν ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα προς τη Σαουδική Αραβία και μηχανές αεροσκαφών και πιστόλια προς τις Φιλιππίνες.
- Γαλλικές εξαγωγές στην κατηγορία (του ΟΗΕ) «Βόμβες, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, νάρκες και άλλα» προς χώρες που υπόκεινται σε εμπάργκο όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Μυανμάρ και το Σουδάν.
- Χρήση γερμανικών εξαρτημάτων σε στρατιωτικό υλικό που προορίζεται για χώρες που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως γερμανικές μηχανές σε στρατιωτικά οχήματα που κατέληξαν στη Μυανμάρ.
- Ένα παραθυράκι στην ιταλική νομοθεσία επέτρεψε να εξαχθούν μεγάλες ποσότητες λεγόμενων «μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων» προς χώρες που υφίστανται κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Κολομβία, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Κίνα.
- Ρωσικές εξαγωγές βαρέων όπλων, περιλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, προς χώρες που οι ένοπλες δυνάμεις τους έχουν διαπράξει καταπατήσεις, όπως η Αιθιοπία, η Αλγερία και η Ουγκάντα.
- Σημαντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς κράτη που διαπράττουν επίμονα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Πακιστάν, το Νεπάλ και το Ισραήλ.
- Εξαγωγές όπλων μικρού διαμετρήματος και ελαφρών όπλων προς χώρες με κακό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι Φιλιππίνες.
- Έλλειψη ελέγχου για βρετανικό εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βασανιστήρια ή κακομεταχείριση και αυξημένη χρήση «ανοικτών αδειών» από τη Βρετανία, οι οποίες επιτρέπουν στις εταιρίες να πραγματοποιούν πολλαπλές αποστολές φορτίων όπλων χωρίς επαρκή έλεγχο.
Τα παραδείγματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση δείχνουν γιατί χρειάζεται επειγόντως μια αυστηρή Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, η οποία να μπορεί να επιβληθεί έμπρακτα. Πρέπει να είναι διεθνής, νομικά δεσμευτική και βασισμένη στο διεθνές δίκαιο -ιδίως το δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο- διότι αυτά τα οικουμενικά θεσμικά κείμενα, αν τηρηθούν, θα σώσουν ζωές, θα αποτρέψουν δυστυχία και θα προστατέψουν μέσα διαβίωσης.
«Εν όψει της μαζικής απώλειας ανθρώπινων ζωών και της μαζικής καταστροφής περιουσιών και μέσων διαβίωσης, που τροφοδοτούνται από τις ανεύθυνες μεταβιβάσεις όπλων, οι G8 πρέπει να μετατρέψουν τις ρητορείες σε πραγματικότητα και να πιέσουν για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων μέχρι το 2006. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελέσει ντροπιαστική προδοσία για τα εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά που υποβάλλονται καθημερινά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον φόβο της ένοπλης βίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πίτερς, Διευθυντής του Διεθνούς Δικτύου Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA).
Γενικές πληροφορίες
Η εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» εγκαινιάστηκε από τη Διεθνή Αμνηστία, την Oxfam και το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA) τον Οκτώβριο του 2003. Σκοπός της είναι να μειώσει τη διάδοση και την κατάχρηση των όπλων και να πείσει τις κυβερνήσεις να συνάψουν δεσμευτική συνθήκη για το εμπόριο όπλων.
F Το πλήρες κείμενο της έκθεσης διατίθεται στη διεύθυνση www.controlarms.org
F Για περισσότερες πληροφορίες:
Διεθνής Αμνηστία: James Dyson, 0044 2074135831, κινητό: 0044 07795628367 jdyson@amnesty.org
Oxfam: Clare Rudebeck, 0044 1865 312 530, κινητό: 0044 7769 887 139 crudebeck@oxfam.org.uk
IANSA: Alun Howard, 0044 207 7065 0866, κινητό: 0044 7900 242 869