ΝΕΠΑΛ: ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15 Ιουνίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε σήμερα πώς οι ανεύθυνη παροχή στρατιωτικής βοήθειας και όπλων προς το Νεπάλ από χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ινδία, έχουν διευκολύνει τους φόνους, τα βασανιστήρια και τις «εξαφανίσεις» χιλιάδων αμάχων.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε αυτές τις κυβερνήσεις, καθώς και άλλες -μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και τη Νότια Αφρική, που πρόσφατα προμήθευσαν στρατιωτική βοήθεια, και τη Γαλλία, που προμηθεύει ζωτικά εξαρτήματα για ελικόπτερα που συναρμολογούνται και παραδίδονται από την Ινδία- να μην επαναλάβουν στρατιωτική βοήθεια ή προμήθεια όπλων με προορισμό το Νεπάλ, μέχρις ότου οι δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Νέα έκθεση της οργάνωσης σκιαγραφεί τα επιχειρήματα για την αναστολή κάθε μεταβίβασης όπλων και σχετικού εξοπλισμού εφοδιαστικής και ασφαλείας προς το Νεπάλ, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η έκθεση, με τίτλο «Νεπάλ: Η στρατιωτική βοήθεια συμβάλλει σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εστιάζει ιδιαίτερη προσοχή στη στρατιωτική βοήθεια, τις μεταβιβάσεις όπλων και την εκπαίδευση που παρασχέθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις του Νεπάλ από κυβερνήσεις κατά τα εννέα χρόνια της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Νεπάλ και του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (Μαοϊκού). Εξετάζει επίσης την προμήθεια όπλων από ιδιωτικές εταιρίες και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κυβερνήσεις με την παροχή αδειών εξαγωγής για τις πωλήσεις αυτού του είδους.
Παρά τα συντριπτικά στοιχεία, που δείχνουν ότι η στρατιωτική βοήθεια αυτού του είδους έχει χρησιμοποιηθεί για φόνους και απαγωγές αμάχων και από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, ανεστάλη μόλις πρόσφατα και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζεται ακόμα.
«Τη στιγμή που η σύγκρουση οδεύει σε κλιμάκωση, κάθε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια θα ήταν εντελώς ανεύθυνη. Δεν πρέπει να εξαχθούν όπλα όσο υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι θα χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως για να διαπραχθούν σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως έχει ήδη καταδειχθεί, οι άμαχοι είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στα κύρια πορίσματα της έκθεσης συγκαταλέγονται:
- Η εξαγωγή 25.000 τυφεκίων πεζικού INSAS 5,56mm προς το Νεπάλ από την Ινδία, παρά τα στοιχεία για τη χρήση τους σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ήταν ο φόνος 19 άοπλων υπόπτων Μαοϊστών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Νεπάλ τον Αύγουστο του 2003.
- Η προμήθεια από την Ινδία βαριά οπλισμένων ελικοπτέρων Lancer, που παράγονται με άδεια της γαλλικής εταιρίας Eurocopter, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Βασιλικό Στρατό του Νεπάλ για επιθέσεις εναντίον μαζικών συγκεντρώσεων που συγκαλούν οι Μαοϊστές σε χωριά, επιθέσεις που έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τον φόνο αμάχων.
- Η μεταβίβαση 20.000 αυτόματων τυφεκίων εφόδου M16 στις δυνάμεις ασφαλείας του Νεπάλ από τις ΗΠΑ με στρατιωτική χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 29 εκατομμύρια δολάρια από το 2001 μέχρι σήμερα.
- Η παροχή από τη Βρετανία αεροσκαφών σύντομης από-προσγείωσης Islander για εφοδιαστικούς λόγους, αλλά χωρίς κανένα σύστημα παρακολούθησης της τελικής χρήσης ώστε να διασφαλίζεται ότι σε αυτά τα αεροσκάφη δεν προσαρμόζονται αργότερα όπλα.
- Η χορήγηση το 2001 από τη Βρετανία αδειών εξαγωγής για διάφορα φορτία ελαφρών όπλων, μεταξύ των οποίων 6.780 τυφέκια εφόδου, κατά παράβαση των όρων του Κώδικα Συμπεριφοράς της Ε.Ε. για τις Εξαγωγές Όπλων (1998).
- Η ασυνεπής εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς της Ε.Ε. για τις Εξαγωγές Όπλων με την πώληση από το Βέλγιο 5.000 ελαφρών πολυβόλων Minimi προς το Νεπάλ το 2002, παρά την προηγούμενη άρνηση της Γερμανίας για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προμηθεύσει παρόμοια όπλα.
- Η εκπαίδευση που παρέχουν στις δυνάμεις ασφαλείας του Νεπάλ οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ινδία με ασαφείς ή ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου ώστε να αποκλείονται όσοι βαρύνονται με εύλογες υποψίες για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού επικοινωνιών προς το Νεπάλ από τη Νότια Αφρική το 2003.
- Η παράλειψη των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.) να ελέγχει ανεξάρτητα τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Νεπάλ που αποστέλλονται για συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές των Η.Ε., παρά τις αναφορές ότι η κυβέρνηση ανταμείβει με θέσεις σε αποστολές των Η.Ε. στρατιώτες που βαρύνονται με υποψίες ανάμιξης σε εξωδικαστικές εκτελέσεις.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την αναστολή όλων των παροχών όπλων και στρατιωτικής βοήθειας προς το Νεπάλ μέχρις ότου η κυβέρνηση του Νεπάλ να προβεί σε σαφείς ενέργειες για να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να οδηγήσει τους υπαιτίους στη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Νεπάλ πρέπει να εφαρμόσει τις συστάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Η.Ε. όπως αυτές περιέχονται στην απόφασή της του Απριλίου 2005. Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν τον τερματισμό των αυθαίρετων συλλήψεων και «εξαφανίσεων», τη διευκρίνιση της τύχης όλων των «εξαφανισμένων», την τροποποίηση της νομοθεσίας περί ασφαλείας, τη θεσμοθέτηση άμεσων, ανεξάρτητων και αμερόληπτων ερευνών για όλες τις φερόμενες ως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ποινική δίωξη όλων των υπαιτίων.