ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΦΩΡΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Νοεμβρίου 2006
Η Διεθνής Αμνηστία ανανέωσε σήμερα την έκκλησή της για συνολική και ανεξάρτητη, διευθυνόμενη από τον ΟΗΕ, διερεύνηση των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν κατά τη φετινή σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ.

Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυνε αυτήν την έκκληση κατά τη δημοσίευση της νέας και καταληκτικής έκθεσής της για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση. Η έκθεση επικεντρώνεται στις επιθέσεις του Ισραήλ, κατά τις οποίες φονεύθηκαν άμαχοι, καθώς και στο αντίκτυπο που είχαν για στους αμάχους άλλες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων. Εξετάζει επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Χεμπολάχ χρησιμοποίησε αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

«Χρειάζεται επειγόντως πλήρης και αμερόληπτη έρευνα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η οποία να περιλαμβάνει πρόβλεψη για καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα. Ο,τιδήποτε λιγότερο θα αποτελούσε κατάφωρη προδοσία των αμάχων, περισσότεροι από χίλιοι από τους οποίους φονεύθηκαν. Επιπλέον, θα αποτελούσε συνταγή για νέα ατιμώρητη αιματοχυσία των αμάχων», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Περισσότεροι από τρεις μήνες έχουν ήδη παρέλθει από την εκεχειρία και, απ' όσο γνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει καν αρχίσει έρευνες για τις κατάφωρες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση του περασμένου καλοκαιριού».

Στην έκθεσή της, με τίτλο «Ισραήλ-Λίβανος: Εντελώς δυσανάλογα - οι άμαχοι υφίστανται το κύριο βάρος του πολέμου», η Διεθνής Αμνηστία συμπεραίνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις, όπως ήταν ο παρατεταμένος βομβαρδισμός του νοτίου Λιβάνου με πυρά πυροβολικού. Αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας ήταν η εκτεταμένη χρήση βομβών διασποράς βομβιδίων σε περιοχές μη στρατιωτικού χαρακτήρα τις τελευταίες ημέρες των μαχών, η οποία άφησε μια θανάσιμη κληρονομιά που συνεχίζει να μαστίζει τις ζωές των ανθρώπων. ’λλες επιθέσεις δείχνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σταθερά παρέλειψαν να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν απώλειες αμάχων.

Επιπλέον, δημόσιες δηλώσεις Ισραηλινών ηγετών και φυλλάδια που ερρίφθησαν στον Λίβανο δείχνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θεώρησαν στην πράξη στρατιωτικό στόχο τους αμάχους που μετακινούνταν στον νότιο Λίβανο. Οποιαδήποτε επίθεση σε εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής θα ισοδυναμούσε με αδιάκριτη επίθεση και ενδεχομένως με ευθεία επίθεση εναντίον αμάχων.

Στην έκθεση εξετάζονται επίσης οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποίησαν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες». Τα στοιχεία που είχε η Διεθνής Αμνηστία δείχνουν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η Χεζμπολάχ αποθήκευσε ρουκέτες Κατιούσα μέσα σε χωριά και εκτόξευσε πυρά από περιοχές μη στρατιωτικού χαρακτήρα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που εξετάστηκαν δεν είναι εμφανές ότι ήταν παρόντες άμαχοι και ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «ανθρώπινες ασπίδες». Επίσης, τα στοιχεία που εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία δεν στηρίζουν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χεζμπολάχ εμπόδισε αμάχους να εγκαταλείψουν περιοχές που δέχονταν επιθέσεις.

Σε προηγούμενη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία συμπέρανε ότι η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε αδιάκριτες και ευθείες επιθέσεις εναντίον αμάχων κατά τον βομβαρδισμό του βορείου Ισραήλ με ρουκέτες.

Με βάση επιτόπιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο και το Ισραήλ τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2006, η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από συνεντεύξεις με θύματα, συναντήσεις με στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ισραήλ και του Λιβάνου και με ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ, πληροφορίες από μη κυβερνητικές ομάδες και επίσημες δηλώσεις και δημοσιεύματα.

’λλα κύρια πορίσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν τα εξής:

- Ασθενοφόρα δέχτηκαν ισραηλινές επιθέσεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν απόπειρες διάσωσης ή παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμη και αφού είχαν λάβει την έγκριση των ισραηλινών αρχών.

- Οι επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων εναντίον της υποδομής του Λιβάνου και η επιβολή αεροπορικού και θαλάσσιου αποκλεισμού φαίνεται να ήταν εσκεμμένες ως μορφή συλλογικής τιμωρίας καθώς και για να προκληθεί βλάβη στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ.

- Καραβάνια αμάχων δέχτηκαν βομβαρδισμούς από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ εγκατέλειπαν χωριά και κωμοπόλεις του νοτίου Λιβάνου, συμμορφούμενοι με τις διαταγές του Ισραήλ να εκκενώσουν την περιοχή.

- ’μαχοι, ιδίως παιδιά, συνεχίζουν να φονεύονται και να τραυματίζονται ακόμα και μετά το τέλος της σύγκρουσης εξ αιτίας της εκτεταμένης χρήσης, από το Ισραήλ, βομβών διασποράς βομβιδίων σε περιοχές μη στρατιωτικού χαρακτήρα, οι οποίες άφησαν διεσπαρμένα ανά τον Λίβανο περίπου ένα εκατομμύριο βομβίδια που δεν εξερράγησαν.

- Οι ισραηλινές αρχές εξέφρασαν τακτικά τη λύπη τους για τις απώλειες αμάχων, αλλά δεν έδωσαν καμία εξήγηση ή έδωσαν ανεπαρκείς εξηγήσεις για συγκεκριμένες επιθέσεις, όπως για τον σκοπούμενο στόχο, τη μέριμνα να έχει η επίθεση αναλογικό χαρακτήρα και την τυχόν λήψη προληπτικών μέτρων. Στις περιπτώσεις που υπαινίχθηκαν ότι οι απώλειες αμάχων ήταν αποτέλεσμα λαθών, δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι κλήθηκε ή θα καλείτο οποιοσδήποτε να λογοδοτήσει για αυτά τα λάθη.

- Καμία έρευνα δεν είναι γνωστό να πραγματοποιήθηκε από τους διοικητές της Χεζμπολάχ ή από τις λιβανικές αρχές για τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από τη Χεζμπολάχ.

- Οι έρευνες που ολοκλήρωσαν τέσσερις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η τρέχουσα Ερευνητική Επιτροπή, που συνέστησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπήρξαν περιορισμένες σε έκταση και πραγματοποιήθηκαν με σημαντικούς περιορισμούς χρόνου και πόρων.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να συστήσουν διεθνή επιτροπή με την εξουσία και την πρακτική δυνατότητα να διερευνήσει τα στοιχεία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τόσο από τη Χεζμπολάχ όσο και από το Ισραήλ και να προβλέψει την παροχή αποζημιώσεων στα θύματα. Η οργάνωση ζητά επίσης την επιβολή εμπάργκο στη μεταβίβαση οπλισμού σε αμφότερες τις πλευρές, καθώς και άμεσο «πάγωμα» των όπλων διασποράς βομβιδίων.

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της οργάνωσης, Αϊρίν Χαν, θα επισκεφθεί τον Λίβανο, το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη από τις 2 έως τις 11 Δεκεμβρίου. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με κυβερνητικούς και πολιτικούς ηγέτες, καθώς και με μέση της κοινωνίας των πολιτών, για να συζητήσει τα ζητήματα που έθεσε η σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ, καθώς και τη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Κατεχόμενα Εδάφη.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης, με τίτλο «Ισραήλ-Λίβανος: Εντελώς δυσανάλογα - οι άμαχοι υφίστανται το κύριο βάρος του πολέμου», είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engmde020332006

Βλ. επίσης τις άλλες πρόσφατες εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας:

Under fire - Hizbullah's attacks on northern Israel, στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engmde020252006

Deliberate destruction or 'collateral damage'? Israeli attacks against civilian infrastructure, στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engmde180072006

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.