ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκστρατεία "Ελέγξτε τα Όπλα": Διεθνής Αμνηστία, Oxfam International και Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA)
24 Οκτωβρίου 2006
Την παραμονή μιας ιστορικής ψηφοφορίας στην Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να ξεκινήσει η σύνταξη Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, 15 κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, μεταξύ των οποίων ο Δαλάι Λάμα, ο Ντέσμοντ Τούτου, ο Όσκαρ Αρίας και η Διεθνής Αμνηστία, κάλεσαν τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τη συνθήκη προκειμένου να σταματήσουν οι ανεύθυνες εξαγωγές όπλων, «που προκαλούν στους λαούς του κόσμου τόσον πόνο και τόσες καταστροφές». Η έκκληση περιέχεται σε επιστολή που επιδόθηκε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου έχουν ανακοινώσει, πριν την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, 25 Οκτωβρίου, ότι θα ταχθούν υπέρ του σχεδίου απόφασης για την έναρξη σύνταξης της Συνθήκης. Στις κυβερνήσεις αυτές περιλαμβάνονται τρεις από τους έξι μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), αρκετοί ανερχόμενοι εξαγωγείς όπλων (π.χ. Βραζιλία, Βουλγαρία και Ουκρανία), καθώς και πολλές χώρες που έχουν καταστραφεί από την ένοπλη βία (π.χ. Αϊτή, Ανατολικό Τιμόρ, Κολομβία, Λιβερία και Ρουάντα). Μεταξύ των χωρών που είναι απίθανο να ψηφίσουν θετικά είναι η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Ινδία, το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία.

Αν εγκριθεί αύριο το σχέδιο απόφασης, θα αποτελέσει το πρώτο απτό βήμα προς μια παγκόσμια συνθήκη για να κλείσουν τα σημερινά κενά των κανονισμών, που επιτρέπουν στα συμβατικά όπλα να τροφοδοτούν συρράξεις και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να υπονομεύουν την ανάπτυξη.

«Εμείς, οι κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, γνωρίζουμε ότι η βασική αρχή πίσω από μια παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων είναι απλή και ακαταμάχητη: κανένα όπλο δεν πρέπει ποτέ να μεταβιβάζεται αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι κρίσιμη η στιγμή στα Ηνωμένα Έθνη: οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε ένα ιστορικό βήμα για να σταματήσουν τις ανεύθυνες και ανήθικες μεταβιβάσεις όπλων, ψηφίζοντας να αναπτυχθεί μια συνθήκη, η οποία θα προλάβει τον θάνατο, τον βιασμό και τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η πλειονότητα των κυβερνήσεων της υφηλίου έχουν ήδη ταχθεί υπέρ του σχεδίου απόφασης να ξεκινήσει η σύνταξη Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. Ως εκ τούτου είμαστε όλο και πιο βέβαιοι ότι θα εγκριθεί, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει το πρώτο κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη μιας Συνθήκης. Τώρα είναι ζωτικό κάθε κυβέρνηση, που θέλει να δει τον τερματισμό του αχρείαστου πόνου που προκαλεί το ανεξέλεγκτο εμπόριο όπλων, να εμφανιστεί αύριο στον ΟΗΕ και να ψηφίσει 'ναι'», δήλωσε ο Τζέρεμι Χομπς, Διευθυντής της Oxfam International.

«Είναι καιρός όλες οι αμφίρροπες κυβερνήσεις να συνταχθούν με την ηθική πλειοψηφία και να ψηφίσουν να δημιουργηθεί μια διαδικασία για την καθιέρωση μιας παγκόσμιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. Κάθε μέρα, χίλιοι άνθρωποι κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι τραυματίζονται λόγω της διάδοσης και της κατάχρησης των όπλων μικρού διαμετρήματος. Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να εγκαταλείπει τους αμάχους στο έλεος των λαθρεμπόρων όπλων, των μεταπωλητών όπλων και των εξαγωγέων, που βγάζουν χρήματα από τη δυστυχία τους», δήλωσε η Ρεμπέκα Πίτερς, Διευθύντρια του IANSA.

Το σχέδιο απόφασης για να ξεκινήσει η σύνταξη Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων συντάχθηκε από κοινού από τις κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Κένυα, της Κόστα Ρίκα και της Φινλανδίας. Αν εγκριθεί, θα συστήσει Ομάδα Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων (ΟΚΕ) για να εξετάσει τη σκοπιμότητα, το εύρος και τις παραμέτρους μιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων και να υποβάλει αναφορά στην Πρώτη Επιτροπή το 2008.

Πληροφορίες προς τους συντάκτες:

- Πλάνα βίντεο που δείχνουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της ένοπλης βίας ανά τον κόσμο είναι διαθέσιμα εφ' όσον ζητηθούν.

- Υπάρχουν διαθέσιμοι εκπρόσωποι, περιλαμβανομένων θυμάτων ένοπλης βίας, για συνεντεύξεις στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά και σουαχίλι.

- Η Εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» αποτελείται από τη Διεθνή Αμνηστία, το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA) και την Oxfam International, οι οποίες εργάζονται από κοινού για την επίτευξη μιας παγκόσμιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων βασισμένη στον σεβασμό για το διεθνές δίκαιο, ιδίως για το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Η εκστρατεία εργάζεται με στόχο την αυριανή ψηφοφορία τα τελευταία τρία χρόνια και έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων παγκοσμίως.

- Η επιστολή των κατόχων Νόμπελ Ειρήνης αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Όσκαρ Αρίας και υποστηρίζεται από την Εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα».

Την επιστολή έχουν υπογράψει οι εξής κάτοχοι Νόμπελ Ειρήνης:

American Friends Service Committee, Διεθνής Αμνηστία, Oscar Arias (σήμερα Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, μίας από τους επτά συντάκτες του σχεδίου απόφασης), Μάιρεντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ, Δαλάι Λάμα, Σιρίν Εμπάντι, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, Διεθνής Οργάνωση Γιατρών για την Πρόληψη Πυρηνικού Πολέμου, Ριγκομπέρτα Μεντσού, Αδόλφο Πέρες Εσκίβελ, Χοσέ Ραμός Χόρτα, Ντέσμοντ Τούτου, Λεχ Βαλέσα, Μπέτι Ουίλιαμς, Τζόντι Ουίλιαμς

- Το κείμενο της επιστολής στη διεύθυνση web.amnesty.org/library/index/engpol300522006

- Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους:

- Διεθνής Αμνηστία: Nicola East στη Νέα Υόρκη, τηλ. 001 646 334 4286, email neast@amnesty.org

- Oxfam International: Clare Rudebeck στη Νέα Υόρκη, τηλ. 001 646 388 2886

- IANSA: Kate Noble στο Λονδίνο, τηλ. 0044 20 7065 0875 ή 0044 7900 242 869.

- Η Διεθνής Αμνηστία συντονίζει την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» με την Oxfam International και το IANSA (Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος). Αγωνίζεται για να μειωθεί η εξάπλωση και η κατάχρηση των όπλων σε περισσότερες από 100 χώρες. Βλ. www.amnesty.org.gr/controlarms και www.controlarms.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.