4Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ: ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 Οκτωβρίου 2006
Χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές χώρες θα τιμήσουν σήμερα την 4η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής ζητώντας έναν κόσμο χωρίς εκτελέσεις.

Το μήνυμα της φετινής ημέρας, που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Θανατικής Ποινής, είναι «Θανατική Ποινή: Αποτυχία της Δικαιοσύνης».

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή το κάνουν με έκδηλα άδικο τρόπο κατά παράβαση διεθνών νόμων και θεσμικών κειμένων.

Η Διεθνής Αμνηστία και η Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Θανατικής Ποινής θέλουν να επιστήσουν την προσοχή στις συγκλονιστικά χαμηλές προδιαγραφές της δικαιοσύνης που χρησιμοποιείται κατά την εφαρμογή της θανατικής ποινής σε πολλές χώρες. Πρόκειται για άλλον έναν ισχυρό λόγο, που η υφήλιος πρέπει να γυρίσει την πλάτη στους κρατικούς δικαστικούς φόνους.

Η ημέρα αναδεικνύει τα προβλήματα στα δικαστικά συστήματα των ΗΠΑ, του Ιράν, της Κίνας, της Νιγηρίας και της Σαουδικής Αραβίας, χωρών που παραλείπουν όλες να ανταποκριθούν στα πρότυπα που απαιτεί η διεθνής κοινότητα -μέσω πολυάριθμων διεθνών συνθηκών- όταν χρησιμοποιείται η θανατική ποινή.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η θανατική ποινή δεν είναι ποτέ αποδεκτή και ότι κάθε εκτέλεση συνιστά ακραία παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή. Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι η παραβίαση οξύνεται όταν το κράτος αφαιρεί ανθρώπινη ζωή μέσω άδικης δικαστικής διαδικασίας.

Η Κίνα έχει εκτελέσει άτομα που αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν αθώα, όταν το φερόμενο ως θύμα φόνου επανεμφανίστηκε εν ζωή και σώο.

Το Ιράν είναι η μία από τις δύο μόνο χώρες που εκτελούν ανήλικους παραβάτες - η άλλη είναι το Πακιστάν.

Στη Σαουδική Αραβία, ξένοι υπήκοοι αντιμετωπίζουν διακρίσεις και μειονεκτικές συνθήκες από το δικαστικό σύστημα, δικαζόμενοι συχνά σε γλώσσα που δεν κατανοούν.

Οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει σε θάνατο άτομα που υπέφεραν σαφέστατα από διανοητικές αναπηρίες.

Στη Νιγηρία, μια γυναίκα καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από δίκη, στην οποία δεν είχε καμία νομική εκπροσώπηση.

Η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής μετά από τόσο απαράδεκτα χαμηλά πρότυπα δικαιοσύνης καθιστά ακόμα πιο πειστικό και επείγον το αίτημα για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Όμως η τάση για έναν κόσμο απαλλαγμένο από εκτελέσεις εντείνεται. Κατά το 2006 σημειώθηκε νέα πρόοδος προς έναν τέτοιο κόσμο, με την κατάργηση της θανατικής ποινής από τις Φιλιππίνες και τη Μολδαβία. Έτσι, ανέρχεται σε 129 ο αριθμός των χωρών που δεν έχουν πλέον θανατική ποινή στη νομοθεσία ή στην πράξη.

Από τη στιγμή που θα καταργηθούν οι εκτελέσεις, ελάχιστες χώρες σκέφτονται να τις επαναφέρουν. Όμως οι αρχές στο Περού και την Πολωνία εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν το βήμα οπισθοδρόμησης να τροποποιήσουν τη νομοθεσία τους για να επαναφέρουν τη θανατική ποινή.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα προσφέρει στους υποστηρικτές της θανατικής ποινής την ευκαιρία να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους για αυτόν τον ξεπερασμένο τρόπο τιμωρίας. Η τάση απομάκρυνσης από τη θανατική ποινή υπήρξε δραματική και η ισχνή μειονότητα των κρατών, που συνεχίζουν να εκτελούν, πρέπει να αναρωτηθούν τι επιτυγχάνεται από μια τόσο κτηνώδη πράξη, όπως είναι ο φόνος ενός ανυπεράσπιστού κρατουμένου.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής θα τιμηθεί με τη σύσταση του Δικτύου Κατά της Θανατικής Ποινής στην Ασία (Anti-Death Penalty Asia Network, ADPAN) με εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό, όπως στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου εξετάζεται αυτή τη στιγμή κοινοβουλευτικό νομοσχέδιο για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Το δίκτυο ακτιβιστών, ΜΚΟ, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και δικηγόρων από πολλές χώρες της περιοχής -όπως είναι η Ινδία, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία- στοχεύει να επιστήσει την προσοχή στις ανισότητες και την αδικία που είναι εγγενείς στην εφαρμογή της θανατικής ποινής, απευθύνοντας εκκλήσεις για ατομικές περιπτώσεις και αγωνιζόμενο για τη στήριξη εθνικών και περιφερειακών πρωτοβουλιών για τον τερματισμό της θανατικής ποινής.

Για την κατάσταση στην Ασία και τον Ειρηνικό, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι πρόκειται για μια περιοχή που δεν ακολουθεί την παγκόσμια τάση κατάργησης της θανατικής ποινής. Η οργάνωση συνεργάζεται με το ADPAN για να παροτρύνει τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού να καταργήσουν τη θανατική ποινή και προειδοποίησε ότι ακόμα και διαστήματα χωρίς εκτελέσεις μπορεί να τερματιστούν ταχύτατα και, κατά τα φαινόμενα, εύκολα - όπως είδαμε στην Ινδονησία, όπου κρατικό εκτελεστικό απόσπασμα εκτέλεσε τρεις άνδρες τον Σεπτέμβριο του 2006, μετά από δεκαπέντε μήνες χωρίς γνωστές εκτελέσεις.

Στις χώρες της Ασίας που πρωτοστατούν στην κατάργηση της θανατικής ποινής συγκαταλέγονται οι Φιλιππίνες, που κατάργησαν τη θανατική ποινή τον Ιούνιο. Το ADPAN θα αγωνιστεί προκειμένου και άλλες χώρες στην Ασία να πραγματώσουν τις διακηρύξεις τους για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω της προστασίας του θεμελιωδέστερου δικαιώματος από όλα: του δικαιώματος στη ζωή.

Γενικές πληροφορίες

Την Παγκόσμια Ημέρα διοργανώνει η Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Θανατικής Ποινής, μια συμμαχία περισσότερων από 53 οργανώσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται η Διεθνής Αμνηστία, δικηγορικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις και τοπικές και περιφερειακές αρχές, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να απαλλάξουν τον κόσμο από τη θανατική ποινή.

Την Παγκόσμια Ημέρα θα ακολουθήσει η εκδήλωση Πόλεις Υπέρ της Ζωής, που πραγματοποιείται στις 30 Νοεμβρίου. Οι Πόλεις Υπέρ της Ζωής είναι μια ετήσια εκδήλωση, που περιλαμβάνει τον φωτισμό δημοσίων κτιρίων ή άλλων σημείων που αντιπροσωπεύουν συμβολικά την κοινότητα σε πόλεις και κωμοπόλεις ανά τον κόσμο, ως επιβεβαίωση της αξίας της ζωής και ως σημάδι αντίθεσης στη θανατική ποινή. Οι Πόλεις Υπέρ της Ζωής διοργανώνονται από την Κοινότητα του Σαντ Εγκίντιο, που εδρεύει στη Ρώμη, με την ηθική στήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της Θανατικής Ποινής.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.