ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΑ ΟΠΛΑ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα έκθεση της εκστρατείας "Ελέγξτε τα Όπλα"
2 Οκτωβρίου 2006
Η παγκοσμιοποίηση της βιομηχανίας όπλων έχει ανοίξει μεγάλα κενά σε όλους τους ισχύοντες κανονισμούς για τις εξαγωγές όπλων, επιτρέποντας έτσι τις πωλήσεις σε δράστες καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε χώρες που υπόκεινται σε εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με νέα έκθεση της εκστρατείας «Ελέγξτε τα Όπλα».
Η έκθεση, με τίτλο «Όπλα Χωρίς Σύνορα», παρουσιάζεται σήμερα, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινιάζουν την ετήσια συνοδό τους για τον έλεγχο των όπλων, που θα οδηγήσει σε ψηφοφορία-ορόσημο στον ΟΗΕ για τη σύνταξη Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι εταιρείες των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του Καναδά συγκαταλέγονται σε εκείνες που είναι σε θέση να παρακάμπτουν τους κανονισμούς για τα όπλα, πωλώντας τα όπλα σε μορφή εξαρτημάτων και αναθέτοντας την κατασκευή όπλων σε υπεργολάβους στο εξωτερικό. Στην έκθεση καταγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος, με τον οποίο χώρες όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Ισραήλ και η Τουρκία συναρμολογούν από εισαγόμενα εξαρτήματα και κατασκευάζουν κατόπιν αδείας όπλα, περιλαμβανομένων επιθετικών ελικοπτέρων και οχημάτων μάχης.
Η έκθεση δείχνει πώς αυτά τα όπλα ή άλλα παρόμοια καταλήγουν σε προορισμούς όπως η Κολομβία, το Σουδάν και το Ουζμπεκιστάν, όπου αναφέρεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για τον φόνο και τον εκτοπισμό αμάχων, αναδεικνύοντας έτσι την επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση παγκόσμιων κανόνων για την εποπτεία μιας όλο και πιο παγκοσμιοποιημένης βιομηχανίς.
«Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει σωρεία νομικών κενών και κατεστραμμένων ζωών. Οι εταιρείες όπλων είναι παγκόσμιες, όμως οι κανονισμοί για τα όπλα δεν είναι, και το αποτέλεσμα είναι ο εξοπλισμός καθεστώτων που καταπατούν τα δικαιώματα. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική μετατρέπονται ταχύτατα στο ΙΚΕΑ της βιομηχανίας όπλων, προμηθεύοντας εξαρτήματα σε δράστες καταπατήσεων, που τα συναρμολογούν επί τόπου, αφήνοντας απ' έξω τις αρχές της ηθικής. Είναι καιρός για μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων», δήλωσε ο Τζέρεμι Χομπς, Διευθυντής της Oxfam International.
Η έκθεση αποκαλύπτει δύο μεγάλα κενά, που επιτρέπουν στις εταιρείες όπλων να παρακάμπτουν νόμιμα τους κανονισμούς, περιλαμβανομένων των εμπάργκο όπλων:
Δεν μπορείτε να τα πουλάτε ολόκληρα, μπορείτε όμως να τα πουλάτε σε κομμάτια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει στην Κίνα εμπάργκο όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να πουλήσουν στην Κίνα ελικόπτερα. Κι όμως, το νέο επιθετικό ελικόπτερο Ζ-10 της Κίνας δεν θα μπορούσε να πετάξει χωρίς εξαρτήματα και τεχνολογία από μια βρετανοϊταλική εταιρεία (Augusta/Westland),μια καναδική (Pratt & Whitney Canada), μια αμερικανική (Lord Corporation) και μια γαλλογερμανική (Eurocopter). Η Κίνα έχει πουλήσει στο παρελθόν επιθετικά ελικόπτερα σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένου του Σουδάν, για το οποίο ισχύει πλήρες εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε. και μερικό εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ. Το ελικόπτερο Απάτσι, που χρησιμοποιήθηκε από το Ισραήλ στην πρόσφατη κρίση στον Λίβανο, κατασκευάζεται από περισσότερα από 6.000 εξαρτήματα που κατασκευάζονται σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων στη Βρετανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Με βάση τον Κώδικα Συμπεριφοράς της Ε.Ε., αυτές οι χώρες θα αρνούνταν να πουλήσουν επιθετικά ελικόπτερα κατ' ευθείαν στο Ισραήλ.
Δεν μπορείτε να πουλάτε από εδώ, μπορείτε όμως να πουλάτε από εκεί
Τον Μάιο του2005, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, φονεύοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Ο στρατός του Ουζμπεκιστάν χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της σφαγής στρατιωτικά Land Rover, τα οποία αποτελούνταν κατά 70% από βρετανικά εξαρτήματα. Τα εξαρτήματα των Land Rover είχαν σταλεί αρχικά την Τουρκία, όπου συναρμολογήθηκαν και μετατράπηκαν σε στρατιωτικά οχήματα. Στη συνέχεια τα οχήματα διατέθηκαν στην κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στη συμφωνία, διότι τα οχήματα δεν συναρμολογήθηκαν, ούτε μετατράπηκαν σε στρατιωτικά, σε βρετανικό έδαφος.
«Οι κατασκευαστές όπλων της Ε.Ε. δεν είναι αναγκασμένοι να θυσιάσουν κέρδη για χάρη των ηθικών αρχών, μπορούν απλώς να αναθέσουν τις δουλειές σε υπεργολάβους», δήλωσε η Ρεμπέκα Πίτερς, Διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος. «Για παράδειγμα, η αυστριακή εταιρεία όπλων Glock προσπαθεί να ιδρύσει εργοστάσιο παραγωγής στη Βραζιλία. Αν αυτό προχωρήσει, η Glock θα είναι σε θέση να παρακάμπτει τον Κώδικα Συμπεριφοράς της Ε.Ε. για τις Εξαγωγές Όπλων διαθέτοντας τα όπλα από το εργοστάσιο της στη Βραζιλία».
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η τεχνολογία, που φέρνει επαναστατικές αλλαγές στη βιομηχανία όπλων, είναι συχνά η ίδια που χρησιμοποιείται στο σπίτι και συχνά δεν υπόκειται σε κανονισμούς ελέγχου. Για παράδειγμα, οι επεξεργαστές ψηφιακού σήματος, που χρησιμοποιούνται στις συσκευές αναπαραγωγής DVD τελευταίας τεχνολογίας, συναντώνται επίσης σε συστήματα εύρεσης στόχου για πυραυλικά συστήματα αεριωθούμενων μαχητικών αεροσκαφών. Όμως, όταν η τεχνολογία αυτή πωλείται για χρήση σε στρατιωτικά αεροσκάφη δεν υπόκειται σε κανονισμούς ελέγχου.
«Οι νόμοι για το εμπόριο όπλων είναι τόσο ξεπερασμένοι, που η πώληση ενός στρατιωτικού κράνους υπόκειται σε περισσότερους ελέγχους απ' ότι η πώληση των εξαρτημάτων που συναρμολογούνται σε φονικά όπλα. Αυτό έχει ανάγκη η υφήλιος είναι μια αποτελεσματική διεθνής Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, η οποία να σταματήσει τη ροή όπλων προς εκείνους που διαπράττουν καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στοιχεία:
Μέχρι το τέλος του 2006, οι στρατιωτικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο πρωτοφανές ποσό των 1.058,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί χονδρικά στο δεκαπενταπλάσιο των δαπανών για διεθνή βοήθεια. Υπερβαίνει το ρεκόρ του Ψυχρού Πολέμου, το 1987/8, που ανήλθε σε 1.034 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές.
Το 2005, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ευθύνονταν για το 82% του συνόλου των μεταβιβάσεων όπλων.
Η Βραζιλία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, η Νότια Αφρική και η Νότια Κορέα διαθέτουν πλέον εταιρείες όπλων που ανήκουν στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Oxfam International: Clare Rudebeck on: +44 (0) 1865 47 2530 or +44 (0) 7769 887 139.
Amnesty International: Nicola East on: +44 (0) 207 413 5729
IANSA: Alun Howard on: +44 (0) 7900 242 869
Η Διεθνής Αμνηστία συντονίζει την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» με την Oxfam International και την IANSA (Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος). Αγωνίζεται για να μειωθεί η εξάπλωση και η κατάχρηση των όπλων σε περισσότερες από 100 χώρες. Βλ. www.amnesty.org.gr/controlarms και www.controlarms.org