ΓΕΩΡΓΙΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Σεπτεμβρίου 2006
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στη Γεωργία δέχονται χτυπήματα ή ξυλοδαρμούς, υποβάλλονται σε βιασμούς και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα δολοφονούνται, από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι επιπτώσεις της διαδεδομένης, καθημερινής ενδοοικογενειακής βίας είναι καταστροφικές για τις γυναίκες, τη ζωή τους, την υγεία τους, την εργασία τους και την ευημερία της οικογένειάς τους», δήλωσε η ’ννα Σούντερ-Πλάσμαν, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Γεωργία.

Η έκθεση, με τίτλο «Γεωργία: Χιλιάδες υποφέρουν σιωπηλές. Βία κατά των γυναικών στην οικογένεια», σκιαγραφεί την παράλειψη της κυβέρνησης, στο παρελθόν, να αντιμετωπίσει επαρκώς τις καταγγελίες και να ασκήσει ποινικές διώξεις. Συγχρόνως καλεί τις αρχές να θέσουν επειγόντως και αποτελεσματικά σε εφαρμογή την πρόσφατη νομοθεσία.

«Η πρόσφατη υιοθέτηση νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου. Οι αρχές πρέπει να τη θέσουν σε εφαρμογή και να καταστήσουν την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας προτεραιότητα στην πολιτική τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η ’ννα Σούντερ-Πλάσμαν.

Η έκθεση περιλαμβάνει πολυάριθμες μαρτυρίες γυναικών που επέζησαν της ενδοοικογενειακής βίας και που προτιμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή φοβούνται αντίποινα και κοινωνικό εξοστρακισμό. Οι ιστορίες τους αποτελούν κατάλογο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιγράφουν ζωντανά την ατμόσφαιρα ατιμωρησίας στην οποία ζουν.

Η Νίνο παντρεύτηκε όταν ήταν 17 ετών. Ο σύζυγός της την ανάγκασε να εγκαταλείψει τις σπουδές της σε μουσική σχολή, όπου μάθαινε να παίζει βιολί. Της απαγόρευσε να συναντά τις φίλες της, έλεγχε την κάθε της κίνηση και ποτέ δεν της έδινε χρήματα για τον εαυτό της. Οι ξυλοδαρμοί, που άρχισαν αμέσως μετά τον γάμο, είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί η Νίνο δύο φορές στο νοσοκομείο. Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην αστυνομία, γιατί φοβόταν ότι ο σύζυγός της θα τη χτυπούσε ακόμα περισσότερο. Δεν μπορούσε να τον εγκαταλείψει, γιατί δεν είχε πού να πάει με τα τρία παιδιά της και εξαρτιόταν οικονομικά από εκείνον. Η εικοσαετής ταλαιπωρία της Νίνο έλαβε τέλος όταν ο σύζυγός της την εγκατέλειψε για μια άλλη γυναίκα, την οποία χτυπά.

Πολύ μικρό ποσοστό των γυναικών, που ζουν καταστάσεις βίας, ζητούν βοήθεια και δικαιοσύνη. Πολλές παραμένουν με τον σύντροφό τους γιατί δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε και στερούνται οικονομικής ανεξαρτησίας. Οι καταγγελίες στην αστυνομία έμεναν μερικές φορές αναπάντητες και συχνά τις ακολουθούσαν νέοι ξυλοδαρμοί από τον σύζυγο ή τον σύντροφο.

Η αστυνομία και το ιατρικό προσωπικό συχνά στερούνται της απαραίτητης εκπαίδευσης για να αναγνωρίσουν, να καταγράψουν σωστά και να αντιμετωπίσουν την ενδοοικογενειακή βία. Αποτέλεσμα είναι ότι τα θύματα δεν λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη, ενώ οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.

Το οικογενειακό δίκαιο θέτει άλλο ένα εμπόδιο στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας. Αν μια γυναίκα υποστεί σοβαρά τραύματα, το κράτος είναι υποχρεωμένο να ασκήσει ποινική δίωξη. Όμως για ορισμένα εγκλήματα, όπως η «πρόκληση ελάσσονος βλάβης στην υγεία εκ προμελέτης» και ο «ξυλοδαρμός», το κράτος δεν ασκεί ποινικές διώξεις. Το θύμα είναι αναγκασμένο να υποβάλει το ίδιο μήνυση προκειμένου να βρει δικαιοσύνη. Αυτού του είδους η νομοθεσία θέτει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε νέο κίνδυνο, καθώς ο βίαιος σύντροφος συχνά ασκεί πίεση στη γυναίκα να αποσύρει τη μήνυση.

«Οι γυναίκες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν μήνυση, όμως το κράτος πρέπει να έχει κύριο βάρος να ασκεί ποινικές διώξεις στις υποθέσεις όπου υπάρχουν στοιχεία ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα. Από θύμα ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να ζητείται να καταθέσει ως μάρτυρας», επισήμανε η ’ννα Σούντερ-Πλάσμαν.

Αντιμέτωπες με ξυλοδαρμούς στο σπίτι, πολλές γυναίκες -που δεν έχουν συγγενείς ή φίλους που θα μπορούσαν να προσφέρουν καταφύγιο σε εκείνες και στα παιδιά τους- δεν έχουν πού να πάνε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο δύο ξενώνες μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), αριθμός κάθε άλλο παρά επαρκής.

«Πρέπει να δημιουργηθεί επειγόντως σε ολόκληρη τη Γεωργία ένα δίκτυο ξενώνων. Σε κάθε γυναίκα και στα παιδιά της πρέπει να προσφέρεται ένας ασφαλής χώρος σε περίπτωση που αποφασίσει να ξεφύγει από μια βίαιη σχέση», υπογράμμισε η ’ννα Σούντερ Πλάσμαν.

«Αν οι γυναίκες δεν διαθέτουν εποικοδομητικές λύσεις για να εγκαταλείψουν μια βίαιη σχέση, υπάρχει κίνδυνος να επιλέξουν ακραίες λύσεις, όπως είναι η αυτοκτονία ή ο φόνος του δυνάστη τους».

Τον Μάιο του 2006, το κοινοβούλιο της Γεωργίας θέσπισε τον πρώτο στα χρονικά της χώρας νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος εκπονήθηκε μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις με ΜΚΟ. Εισάγει στη νομοθεσία της Γεωργίας ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας και παρέχει νομική βάση για την έκδοση διαταγών προστασίας και περιοριστικών όρων. Προέβλεπε επίσης ότι, εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, θα έπρεπε να εγκριθεί εθνικό σχέδιο δράσης για την ενδοοικογενειακή βία.

«Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και οι αρχές πρέπει να προβούν σε συντονισμένες ενέργειες για να αξιοποιηθεί η θετική κεκτημένη ταχύτητα, που δημιούργησε η θέσπιση του Νόμου για την Ενδοοικογενειακή Βία», τόνισε η ’ννα Σούντερ-Πλάσμαν.

«Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι αναπόφευκτη και δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή. Εναπόκειται στις αρχές της Γεωργίας να ανταποκριθούν στις διεθνείς υποχρεώσεις τους να προλαμβάνουν και να διερευνούν όλες τις πράξεις βίας κατά των γυναικών, να καθιστούν τους δράστες υπεύθυνους και να διασφαλίζουν στα θύματα προστασία και επανόρθωση».

- Το πλήρες κείμενο της έκθεσης στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engeur560092006

- Σχολιασμός του ελληνικού νομοσχεδίου για την ενδοοικογενειακή βία, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, στη διεύθυνση www.amnesty.org.gr/news/2006-09-15-1.htm

- Υποστηρίξτε την παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Να σταματήσουμε τη Βία κατά των Γυναικών». Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.amnesty.gr/actforwomen

- Ορισμένες άλλες εκθέσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας «Να σταματήσουμε τη Βία κατά των Γυναικών»:

- 14-Point Programme for the Prevention of Domestic Violence: http://web.amnesty.org/engact770122006

- Albania - Violence against Women in the Family: "It's not her shame" http://web.amnesty.org/library/index/engeur110022006

- France: Violence against women: a matter for the State: http://web.amnesty.org/library/index/engeur210012006

- Russian Federation: Nowhere to turn to: Violence against women in the family: http://web.amnesty.org/library/index/engeur460562005

- Spain: More than words: Making protection and justice a reality for women who suffer gender based violence in the home: http://web.amnesty.org/library/index/engeur410052005

- Turkey: Women confronting family violence: http://web.amnesty.org/library/index/engeur440132004

- Albania - Violence against Women in the Family: "It's not her shame" http://web.amnesty.org/library/index/engeur110022006

- France: Violence against women: a matter for the State: http://web.amnesty.org/library/index/engeur210012006

- Russian Federation: Nowhere to turn to: Violence against women in the family: http://web.amnesty.org/library/index/engeur460562005

- Spain: More than words: Making protection and justice a reality for women who suffer gender based violence in the home: http://web.amnesty.org/library/index/engeur410052005

- Turkey: Women confronting family violence: http://web.amnesty.org/library/index/engeur440132004

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.