ΕΛΛΑΔΑ: ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Σεπτεμβρίου 2006
(Αθήνα) Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι οι αρχές θα παρέχουν πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στους ανθρώπους που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων -όπως είναι οι γυναίκες, οι μειονότητες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες.
Κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα για να παραλάβει βραβείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τη συμβολή της Διεθνούς Αμνηστίας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, Γενική Γραμματέας της οργάνωσης, Αϊρίν Χαν, δήλωσε: «Το βραβείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αντικατοπτρίζει τη θεμελιώδη σχέση ανάμεσα στο κράτος δικαίου και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί αναγνώριση του έργου μας και της δύναμης των ατόμων που αυτοοργανώνονται για να προασπίσουν τις αξίες και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Κατά τις συναντήσεις της με τον Υπουργό Εσωτερικών και με στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η κ. Χαν κ. Χαν έθεσε υπ' όψη τους τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει τις φρικτές συνθήκες κράτησης στις οποίες κρατούνται ορισμένοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο, συνθήκες οι οποίες αποτελούν σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση.
Η κ. Χαν κάλεσε τις αρχές να καθιερώσουν αποτελεσματική διαδικασία χορήγησης ασύλου, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όσους υποβάλουν σχετικό αίτημα στις μεθοριακές περιοχές και θα παρέχει ανεξάρτητη επανεξέταση των αιτήσεων ασύλου που απορρίπτονται, καθώς και νομική βοήθεια για αυτούς τους αιτούντες.
Η Διεθνής Αμνηστία και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσαν από κοινού την κυβέρνηση να επεκτείνει και στις διοικητικές υποθέσεις τον θεσμό της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια σημερινής της συνάντησης με στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η κ. Χαν ζήτησε να επιτραπεί σε αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας να συναντήσει τα περισσότερα από 100 άτομα, που κρατούνται στα Χανιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους ή μη κυβερνητικές οργανώσεις, μετά τη βύθιση του πλοιαρίου τους κοντά στις ακτές της Κρήτης.
«Ελπίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα εξετάσει εγκαίρως το αίτημά μας και θα μας επιτρέψει την πρόσβαση στους κρατουμένους στα Χανιά προτού επαναπροωθηθούν», δήλωσε η κ. Χαν.
Η κ. Χαν απηύθυνε επίσης έκκληση στην Ελλάδα να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην επιτρέψει την καταπάτησή τους στο όνομα της ασφάλειας: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προασπίσουν το κράτος δικαίου και διασφαλίσουν ότι δεν συνεργούν στις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο όνομα του λεγόμενου 'πολέμου κατά της τρομοκρατίας'».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει επιδείξει αμέλεια επιτρέποντας σε αεροσκάφη της CIA να προσγειωθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος μυστικής μεταγωγής κρατουμένων από Ευρωπαϊκές χώρες προς χώρους κράτησης ή προς άλλες χώρες, όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι αρχές πρέπει να καθιερώσουν μηχανισμούς ώστε να διασφαλίζουν ότι τα ελληνικά αεροδρόμια και ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν χρησιμοποιούνται για την παράνομη μεταγωγή κρατουμένων, σε χώρες όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια και κακομεταχείριση».
Η Διεθνής Αμνηστία παρενέβη στις ελληνικές αρχές για την υπόθεση της απαγωγής και κράτησης χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο ανθρώπων πακιστανικής καταγωγής μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Ιουλίου 2005 στη Βρετανία. Σύμφωνα με αναφορές, οι άνθρωποι αυτοί τέθηκαν υπό κράτηση και ανακρίθηκαν από μέλη της ΕΥΠ, τα οποία ενήργησαν μετά από αίτημα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Η οργάνωση θα παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της νομικής διαδικασίας σε βάρος δύο πρακτόρων της ΕΥΠ, οι οποίοι κατηγορούνται σε σχέση με την υπόθεση αυτή.
Καθώς η ελληνική Βουλή ετοιμάζεται να συζητήσει νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη Βουλή, ο Νόμος για την Ενδοοικογενειακή Βία που θα θεσπίσει, να θέτει στο επίκεντρό του την προστασία των γυναικών, μεταξύ άλλων με αποτελεσματικούς περιοριστικούς όρους, την παροχή επαρκούς αριθμού ξενώνων και την παροχή νομικής βοήθειας στα θύματα. Διαμεσολάβηση πρέπει να παρέχεται στη γυναίκα από ανεξάρτητο ειδικό, ως υπηρεσία και μόνο μετά από αίτημά της.
«Ο Νόμος πρέπει να καθιστά σαφέστατο ότι η ενδοοικογενειακή βία, όπως και οι λοιπές μορφές της βίας κατά των γυναικών, δεν θα γίνεται ποτέ αποδεκτή», δήλωσε η κ. Χαν.
Καίρια ανησυχία, σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών για καταναγκαστική σεξουαλική εκμετάλλευση, αποτελεί η σύνδεση της προστασίας του θύματος με την απαίτηση να καταθέσει σε βάρος των εμπόρων.
«Οι γυναίκες, που πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, δεν πρέπει να μετατρέπονται για δεύτερη φορά σε θύματα. Πρέπει να προστατεύονται, ανεξαρτήτως αν είναι πρόθυμες να καταθέσουν ή όχι. Αν είναι όντως πρόθυμες να καταθέσουν, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων», τόνισε η κ. Χαν.
Η Διεθνής Αμνηστία έθιξε επίσης τα ζητήματα της παραβίασης των δικαιωμάτων των Ρομά σε επαρκή στέγαση και του δικαίωματος αποκατάστασης των ανθρώπων, από τους οποίους αφαιρέθηκε αυθαιρέτως η ελληνική ιθαγένεια.
«Τη στιγμή που η Ελλάδα προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η φωνή της για την επίλυση των πιεστικών προβλημάτων της υφηλίου θα είναι αξιόπιστη μόνο εφ' όσον είναι πρόθυμη να προβεί σε σοβαρά βήματα για να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ίδιο το έδαφός της », δήλωσε καταλήγοντας η κ. Χαν.
- Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, συνεχίζεται η κράτηση 113 ατόμων, που αφίχθησαν στο Ελαφονήσι Χανίων στις 3 Σεπτεμβρίου 2006. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο ξενοδοχείο «Ελευθερία» στα Δραπανιά Κίσαμου, χωρίς να τους έχει επιτραπεί η πρόσβαση σε δικηγόρο ή ΜΚΟ καθ' όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας επεδίωξαν να επισκεφθούν το ξενοδοχείο, που έχει μετατραπεί σε χώρο κράτησης, αλλά δεν τους επετράπη η πρόσβαση. Συνεχίζονται οι προσπάθειες προκειμένου να καταστεί δυνατό εκπρόσωποι της οργάνωσης να επισκεφθούν τους κρατουμένους.
- Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων αλλοδαπών και μειονοτήτων στην Ελλάδα (Οκτώβριος 2005) είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση www.amnesty.org.gr/library/
- Το κείμενο της σημερινής ομιλίας της κ. Χαν στην τελετή βράβευσης από τον Δικηγορικό Σύλλογο, καθώς και συνοπτικό βιογραφικό, δημοσιεύσιμες φωτογραφίες της και κατάλογος Αρχηγών Κρατών που έχει συναντήσει, είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.amnesty.org.gr/highlevelmission
- Δημοσιογραφικές πληροφορίες: Νίκος Μαστρακούλης, Υπεύθυνος Τύπου, 6932-069477, email: nmas@otenet.gr και Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής, 6936-601839, email: director@amnesty.org.gr