ΙΣΡΑΗΛ: ΠΑΡΩΔΙΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Αυγούστου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερευνητικές αποστολές της Διεθνούς Αμνηστίας στον Λίβανο και το Ισραήλ
3 Αυγούστου 2006
Η έρευνα που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός για την επίθεση με πύραυλο αέρος-εδάφους εναντίον της Κανά ήταν σαφέστατα ανεπαρκής και ενισχύει την ανάγκη για επείγουσα αποστολή της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Εξεταστικής Επιτροπής (IHFFC).

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είναι παρωδία η όποια έρευνα για τα γεγονότα της Κανά. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ανεξάρτητη έρευνα, η οποία να είναι σε θέση να εξετάσει όλες τις αξιόπιστες αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττονται σε αυτή τη σύγκρουση. Μια τέτοια έρευνα χρειάζεται τη δυνατότητα να διασχίζει σύνορα και να συνομιλεί τόσο με τους επιζώντες της επίθεσης, όσο και με τις εμπλεκόμενες δυνάμεις», δήλωσε η Κέιτ Γκίλμορ, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Δεν αρκεί να ερευνά τον εαυτό του ο ισραηλινός στρατός. Το Ισραήλ έχει ιστορικό, είτε να μην διερευνά τους θανάτους αμάχων, είτε να διεξάγει τέτοιες προβληματικές έρευνες».

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός «ενήργησε σύμφωνα με πληροφορίες ότι το κτίριο δεν κατοικείτο από αμάχους». Όμως επιζώντες της επίθεσης, από τους οποίους πήραν συνέντευξη ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κανά λίγο μετά τον βομβαρδισμό, δήλωσαν ότι βρίσκονταν στο κτίριο επί περίπου δύο εβδομάδες και ότι η παρουσία τους πρέπει να ήταν γνωστή στις ισραηλινές δυνάμεις, τα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη των οποίων πραγματοποιούσαν συχνές πτήσεις πάνω από το χωριό.

Η Διεθνής Αμνηστία διακήρυξε ότι η έκδοση προειδοποιήσεων προς τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει την περιοχή δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από τις ευθύνες του, με βάση το εθιμικό διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η εσκεμμένη εξαπόλυση δυσανάλογης ή αδιάκριτης επίθεσης, ή η εσκεμμένη στόχευση επιθέσεων εναντίον αμάχων ή αντικειμένων μη στρατιωτικού χαρακτήρα, αποτελεί έγκλημα πολέμου. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η έννοια των ζωνών 'ελευθέρου πυρός' είναι ασύμβατη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνήσουν στην επείγουσα αποστολή της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Εξεταστικής Επιτροπής (IHFFC), που συστάθηκε με βάση το ’ρθρο 90 του Πρωτοκόλλου Ι, το οποίο σχετίζεται με την Προστασία των Θυμάτων Διεθνών Ενόπλων Συγκρούσεων, για να διερευνήσει περιστατικά όπου φέρονται να έχουν λάβει χώρα σοβαρές παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης και του Πρωτοκόλλου. Η ενδελεχής έρευνα από την IHFFC θα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διαπιστωθούν με ανεξάρτητο και έγκυρο τρόπο τα γεγονότα. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει αποτρεπτικά για νέες καταπατήσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

 

Ερευνητικές αποστολές της Διεθνούς Αμνηστίας στον Λίβανο και το Ισραήλ

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον Λίβανο ερευνητική αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας και πραγματοποιεί έρευνα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις καταπατήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 500 άμαχοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο, ενώ περίπου 18 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο βόρειο Ισραήλ.

Η αποστολή στον Λίβανο επισκέφθηκε την Τύρο, στην οποία έχουν καταφύγει πολλές χιλιάδες άμαχοι, που εκτοπίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις. Κατέφθασε στην Κανά λίγες ώρες μετά την αεροπορική επίθεση του Ισραήλ, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τετραώροφο κτίριο φονεύοντας περισσότερους από 50 αμάχους, μεταξύ των οποίων 37 παιδιά. Πήρε συνεντεύξεις από επιζώντες της επίθεσης, επισκέφθηκε άλλα χωριά στον Νότιο Λίβανο, όπου φονεύθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι από επιθέσεις, ενώ πήρε επίσης συνεντεύξεις από προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανώσεων βοήθειας, καθώς και από χωρικούς που αναγκάστηκαν λόγω της σύγκρουσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα μέλη της αποστολής συγκεντρώνουν πληροφορίες για εγκλήματα πολέμου και καταπατήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς και για τον ευρύτερο αντίκτυπο που έχει η σύγκρουση στους αμάχους. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μείζων ανθρωπιστική κρίση, λόγω της καταστροφής οδών, γεφυρών, λιμένων, αερολιμένων και άλλων υποδομώ και λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού του Λιβάνου από το Ισραήλ.

’λλη αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας αναχώρησε σήμερα για το Ισραήλ. Σκοπός αυτής της αποστολής είναι να διερευνήσει τις επιπτώσεις που έχουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στους αμάχους στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και να συγκεντρώσει πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές για τις έρευνες που έχουν εξαγγείλει για ορισμένους από τους φόνους από τις δυνάμεις τους στον νότιο Λίβανο. Η αποστολή θα εξετάσει επίσης τους υπάρχοντες μηχανισμούς για την προστασία των αμάχων, καθώς και τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Η αποστολή θα επισκεφθεί κωμοπόλεις στο βόρειο Ισραήλ, όπου άμαχοι έχουν φονευθεί ή τραυματιστεί από ρουκέτες της Χεζμπολάχ και ελπίζει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μη κυβερνητικές οργανώσεις, προσωπικό οργανισμών βοήθειας και άλλους. Τους ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας θα συνδράμει το Ισραηλινό Τμήμα της οργάνωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός, ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες για όλα τα κρούσματα φόνων αμάχων σε αμφότερες τις πλευρές και τη διερεύνηση και ποινική δίωξη τυχόν εγκλημάτων πολέμου.

 

Για συνεντεύξεις με τα μέλη των δύο αποστολών, παρακαλούμε απευθυνθείτε στη Νικόλ Σουεϊρί (Nicole Choueiry), Υπεύθυνη Τύπου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τηλ. 0044 7831 640 170, ή στο γραφείο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 0044 207 413 5566 ή 0044 777 847 2126.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.