ΛΙΒΑΝΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
26 Ιουλίου 2006
Αξιότιμε Υπουργέ Εξωτερικών,
Σας απευθύνω επιστολή με την ευκαιρία της κυβερνητικής συνόδου της ερχόμενης Τετάρτης στη Ρώμη, η οποία συγκλήθηκε σε ανταπόκριση στην τρέχουσα σύγκρουση, στην οποία εμπλέκονται το Ισραήλ και ο Λίβανος.
Οι άμαχοι σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου έχουν πληρώσει το βαρύτερο τίμημα αυτής της σύγκρουσης. Στο Ισραήλ, τουλάχιστον 17 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί από ρουκέτες, τις οποίες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον μη στρατιωτικών περιοχών του Ισράηλ, ενώ στον Λίβανο οι αεροπορικές επιθέσεις και τα πυρά πυροβολικού του Ισραήλ έχουν φονεύσει περισσότερους από 300 αμάχους, περισσότεροι από το ένα τρίτο των οποίων ήταν παιδιά, και έχουν τραυματίσει χιλιάδες. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί από του βομβαρδισμούς και τις απειλές του Ισραήλ.
Το Ισραήλ επιβάλλει ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό του Λιβάνου. Επιτέθηκε στον αερολιμένα της Βηρυτού και βομβάρδισε την κύρια οδική αρτηρία προς τη Συρία και δεκάδες άλλους δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές, καθώς και περιοχές κατοικίας. Η ανθρωπιστική κατάσταση για τους αμάχους που παραμένουν στον νότο επιδεινώνεται καθημερινά, μεταξύ άλλων στην Τύρο, η οποία συγχρόνως είναι αναγκασμένη να αντεπεξέλθει σε μεγάλη εισροή ανθρώπων που έχουν εκτοπισθεί στο εσωτερικό της χώρας από χωριά του νότου. Η καταστροφή εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής και άλλων υποδομών από το Ισραήλ έχει αφήσει τα νοσοκομεία, τις κλινικές και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις χωρίς τους απαραίτητους πόρους και εφόδια τη στιγμή που αναγκάζονται να ανταποκριθούν σε μαζική αύξηση τραυματισμών. Σύμφωνα με αναφορές, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιτεθεί εναντίον ασθενοφόρων και συνεργείων διάσωσης ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν σε θύματα του βομβαρδισμού.
Μερικοί αλλοδαποί υπήκοοι, που παγιδεύτηκαν στη σύγκρουση, απομακρύνθηκαν μέσω της παρέμβασης των κυβερνήσεών τους, όμως, όπως προειδοποιούν διεθνείς ανθρωπιστικοί φορείς, ο άμαχος πληθυσμός του Λιβάνου αντιμετωπίζει πλέον ανθρωπιστική καταστροφή.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβανομένων του μοτίβου των επιθέσεων, της έκτασης των απωλειών μεταξύ των αμάχων και των δηλώσεων των αντιμαχομένων μερών, δείχνουν ότι έχουν διαπραχθεί και συνεχίζουν να διαπράττονται από αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευρές σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου.
Η εσκεμμένη εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον αμάχων και αντικειμένων μη στρατιωτικού χαρακτήρα και η εξαπόλυση αδιάκριτων και δυσανάλογων επιθέσεων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Όλα τα κράτη έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την έγκαιρη διερεύνηση των ισχυρισμών για εγκλήματα πολέμου. Οι δράστες πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, ενώ τα θύματα και οι οικογένειές τους πρέπει να λάβουν επανορθώσεις. Αυτή είναι η ευθύνη όλων των κρατών που μετέχουν στις Συνθήκες της Γενεύης, όχι μόνο των αντιμαχομένων μερών.
Ο ταχύτατος και αποτελεσματικός χαρακτήρας των εκκενώσεων αλλοδαπών υπηκόων έρχεται σε οξεία αντίθεση με τη βραδύτητα, με την οποία αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα αυτήν την ογκούμενη κρίση. Στη σύνοδο της Ρώμης, οι καίριες κυβερνήσεις πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να πιέσουν τα αντιμαχόμενα μέρη να θέσουν τέρμα στις επιθέσεις εναντίον αμάχων και να διασφαλίσουν τον σεβασμό για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνησή σας:
- Να διασαφηνίσει στα αντιμαχόμενα μέρη, στο υψηλότερο επίπεδο, ότι αποτελεί έγκλημα πολέμου η στόχευση αμάχων ή αντικειμένων μη στρατιωτικού χαρακτήρα καθώς και η πραγματοποίηση αδιάκριτων και δυσανάλογων επιθέσεων και ότι υπέχουν την υποχρέωση να διεξαγάγουν ποινικές έρευνες για οποιονδήποτε βαρύνεται με υποψίες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
- Να πιέσει τα αντιμαχόμενα μέρη να ιδρύσουν και να εγγυηθούν αμέσως ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που πλήττονται από τη σύγκρουση και για την ασφαλή διέλευση του προσωπικού ανθρωπιστικών οργανισμών.
- Να ζητήσει την επείγουσα αποστολή της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Εξεταστικής Επιτροπής (IHFFC), η οποία συστάθηκε με βάση το ’ρθρο 90 του Πρωτοκόλλου Ι που σχετίζεται με την Προστασία των Θυμάτων Διεθνών Ενόπλων Συγκρούσεων (Πρωτόκολλο Ι), ώστε να διερευνήσει περιστατικά όπου φέρονται να έλαβαν χώρα σοβαρές παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης και του Πρωτοκόλλου. Ο ενδελεχής έλεγχος από την IHFFC θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαπίστωση των γεγονότων με τρόπο ανεξάρτητο και έγκυρο. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως μέσο αποτροπής νέων καταπατήσεων από τα αντιμαχόμενα μέρη.
- Όσο εκκρεμεί η συγκρότηση ενός τέτοιου μηχανισμού, να διασφαλίσει ότι η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) διαθέτει τους απαραίτητους πόρους ώστε να παρακολουθεί, να αναφέρει και να τεκμηριώνει ολοκληρωμένα τις καταπατήσεις που διαπράττονται τόσο από τη Χεζμπολάχ όσο και από το Ισραήλ.
- Να ζητήσει τη σύγκληση συνόδου των Υψηλών Συμβαλλομένων Μερών των Συνθηκών της Γενεύης για να αποφασίσει μέτρα για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των μερών προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
- Να αναστείλει κάθε πώληση και μεταβίβαση όπλων και στρατιωτικού υλικού προς τα αντιμαχόμενα μέρη και να διασφαλίσει την ύπαρξη επαρκών διευθετήσεων επιτήρησης για την αποτροπή τέτοιων μεταβιβάσεων, καθώς και να υποστηρίξει την επιβολή εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σας καλούμε να ενεργήσετε εσπευσμένα για να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων στον Λίβανο και το Ισραήλ, να οδηγηθούν τα μέρη στη συμμόρφωση προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ατιμωρησία για τους δράστες εγκλημάτων πολέμου σε αυτήν τη σύγκρουση.
Μετά τιμής,
Αϊρίν Χαν
Γενική Γραμματέας