ΙΣΡΑΗΛ & ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Ιουλίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1 Ιουλίου 2006
Οι εσκεμμένες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον περιουσιών και υποδομών μη στρατιωτικού χαρακτήρα στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

«Το Ισραήλ πρέπει πλέον να λάβει επείγοντα μέτρα για να επανορθώσει τις μακροπρόθεσμες βλάβες που έχει προκαλέσει και να αποκαταστήσει αμέσως, με δικές του δαπάνες, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στον παλαιστινιακό πληθυσμό στις πληγείσες περιοχές», προέτρεψε η οργάνωση. «Ως δύναμη κατοχής, το Ισραήλ δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο να προστατεύει και να διαφυλάττει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα του Παλαιστινιακού πληθυσμού».

Η εσκεμμένη καταστροφή του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Λωρίδας της Γάζας, δικτύων ύδρευσης, γεφυρών, δρόμων και άλλων υποδομών αποτελεί παραβίαση της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης και έχει μείζονες και μακροπρόθεσμες ανθρωπιστικές συνέπειες για τους 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Γάζας έχουν μείνει πλέον χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ η ύδρευση έχει επίσης διακοπεί σε διάφορες περιοχές, τόσο λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των αντλιών ύδρευσης που χρησιμοποιούνται για την άντληση και την παροχή του νερού, όσο και λόγω της καταστροφής κεντρικών αγωγών ύδρευσης από τους βομβαρδισμούς γεφυρών και δρόμων.

Οι εκτεταμένες καταστροφές, που προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες σε αυτές τις εγκαταστάσεις το πυροβολικό και οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ, εκτιμώνται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια και για την επισκευή τους θα απαιτηθούν εργασίες μηνών. Αν δεν ληφθούν αμέσως επείγοντα εναλλακτικά μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση, οι συνέπειες για την υγεία του παλαιστινιακού πληθυσμού θα μπορούσαν να είναι δεινές.

Σε δήλωσή του, ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι είχε «�πραγματοποιήσει αεροπορική επίθεση εναντίον σταθμού μετατροπής ηλεκτρικής τάσης νοτίως της πόλης της Γάζας�» και ότι «Οι Ισραηλινές Δυνάμεις ’μυνας θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους εναντίον παλαιστινιακών τρομοκρατικών υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να διασφαλίσουν την ταχεία και ασφαλή επιστροφή του Δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ».

Οι καταστροφές γεφυρών και δρόμων από τις ισραηλινές δυνάμεις επιβραδύνουν, αλλά δεν εμποδίζουν τη μετακίνηση μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας. Πιθανότατα θα προκαλέσουν σοβαρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις κατά την περίοδο των βροχών σε μερικούς μήνες. Αυτή τη στιγμή, προκαλούν αναστάτωση στους Παλαιστινίους αμάχους, που αναγκάζονται να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις για να φτάσουν στους τόπους εργασίας τους, αλλά δεν εμποδίζουν τις μετακινήσεις των ενόπλων ομάδων - που είναι ο δεδηλωμένος στόχος του Ισραήλ.

Καθώς συνεχίζει να αυξάνεται η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής και των ενόπλων ομάδων, αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού. Μεγάλος αριθμών περαστικών Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν φονευθεί και τραυματιστεί από τις βολές πυροβολικού και τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίου μήνες. Η κατάσταση αυτή μοιάζει ότι θα επιδεινωθεί εν όψει του τερματισμού της μονομερούς εκεχειρίας, την οποία τηρούσε από πέρυσι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

«Η σύλληψη του Δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ ως ομήρου και ο φόνος του 18χρονου εποίκοι Ελιγιάχου Ασέρι από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου. Ο Δεκανέας Γκιλάντ Σαλίτ πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος, σώος και αβλαβής».

«Και οι δύο πλευρές της τρέχουσας αντιπαράθεσης πρέπει να αποφεύγουν να προβαίνουν σε ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πρέπει να προβούν σε ενέργειες ώστε να αποκαταστήσουν τις καταπατήσεις που έχουν διαπράξει. Η διεθνής κοινότητα, σύμφωνα με τις Συνθήκες της Γενεύης, έχει επίσης την υποχρέωση να δράσει», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

 

Σημειώσεις προς τους συντάκτες

Σύμφωνα με την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης, «οι συλλογικές τιμωρίες και παρομοίως κάθε μέτρο εκφοβισμού ή τρομοκρατίας απαγορεύονται» (άρθρο 33), το ίδιο και η καταστροφή ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας, «εκτός από τις περιπτώσεις που τέτοιες καταστροφές καθίστανται απολύτως απαραίτητες από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» (’ρθρο 53). Η Συνθήκη απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη της να αναζητήσουν και να διασφαλίσουν την ποινική δίωξη των δραστών του εγκλήματος πολέμου της «πρόκλησης εκτεταμένων καταστροφών � που δεν δικαιολογούνται από τη στρατιωτική αναγκαιότητα και που πραγματοποιήθηκαν παράνομα και αναίτια». «Η εσκεμμένη πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον αντικειμένων μη στρατιωτικού χαρακτήρα» αποτελεί επίσης έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το ’ρθρο 8 (β) (ii) του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. τις ανακοινώσεις http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE150582006 και http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE150602006

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.