"ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ": ΕΠΙΔΟΣΗ ΕΚΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 Ιουνίου 2006
Εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας με πορτοκαλί ενδυμασία, που έχει πλέον ταυτιστεί με τους κρατουμένους στο Γουαντάναμο, διαδήλωσαν σήμερα το μεσημέρι συμβολικά κρατώντας πικέτες έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, το Ελληνικό Τμήμα της οργάνωσης επέδωσε στους εκπροσώπους της Πρεσβείας τις πρώτες 1.000 εκκλήσεις Ελλήνων πολιτών, που ζητούν να κλείσει το επαίσχυντο και παράνομο κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γουαντάναμο στην Κούβα.

«Το κρατητήριο στο Γουαντάναμο, και ολόκληρο το σύστημα αυθαίρετης επ' αόριστον κράτησης που έχει στηθεί γύρω από αυτό, αποτελεί υπόδειγμα κρατικής αυθαιρεσίας: Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απαχθεί ή συλληφθεί χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία, τα στοιχεία τους τηρούνται μυστικά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το ίδιο και ο τόπος κράτησής τους, ώστε ακόμα και οι συγγενείς τους να μην γνωρίζουν αν ο άνθρωπός τους συνελήφθη ή όχι, αν ζει ή πέθανε», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κράτησή τους, δεν τους απαγγέλλονται κατηγορίες και δεν οδηγούνται σε δίκη. Υποβάλλονται επιπλέον σε βασανιστήρια ή κακομεταχείριση, μερικοί μεταφέρονται με μυστικές πτήσεις σε τρίτες χώρες, όπου ανακρίνονται με βασανιστήρια, στιγματίζονται ως 'τρομοκράτες' χωρίς ίχνος νόμιμης διαδικασίας».

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά, όχι απλώς να κλείσει το Γουαντάναμο, όπως πλέον υποστηρίζουν και ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι έγκυροι φορείς, αλλά επιπλέον όσοι κρατούνται εκεί να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι ή να προσαχθούν ταχύτατα σε δίκαιη δίκη.

Εκτός αυτού, ζητά να γνωστοποιηθούν τα ονόματα και οι τόποι κράτησης των χιλιάδων κρατουμένων του 'πολέμου κατά της τρομοκρατίας', που βρίσκονται σε μυστικούς τόπους κράτησης, υπό αμερικανική διεύθυνση, σε διάφορες χώρες, και φυσικά να αφεθούν και αυτοί ελεύθεροι ή να προσαχθούν σύντομα σε δίκαιη δίκη.

Ζητά επίσης να διερευνηθεί η πιθανή συνενοχή ευρωπαϊκών και άλλων κυβερνήσεων -περιλαμβανομένης και της ελληνικής- στο σύστημα έκνομων μεταγωγών κρατουμένων («μυστικές πτήσεις της CIA») και μυστικής κράτησης των ΗΠΑ.

Τέλος, ζητά να διερευνηθούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο όργανο όλες οι καταγγελίες για παράνομη σύλληψη ή κράτηση, βασανιστήρια ή κακομεταχείριση και να δικαστούν οι υπαίτιοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

«Ακόμα και αρχηγοί κρατών προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν την αυθαιρεσία, λέγοντας ότι 'οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει'. Όμως η δικαιοσύνη δεν σηκώνει παιχνίδια: Ο μόνος θεμιτός τρόπος να καταπολεμηθεί το έγκλημα, περιλαμβανομένης της τρομοκρατίας, είναι να οδηγούνται οι ύποπτοι ως δράστες στη δικαιοσύνη, σε έγκαιρη και δίκαιη δίκη με όλες τις εγγυήσεις», επισήμανε ο Γεράσιμος Κουβαράς.

Μερικά στοιχεία για το Γουαντάναμο

- Στο κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο, που υπάγεται στο Υπουργείο ’μυνας των ΗΠΑ, από τον Ιανουάριο του 2002 έχουν κρατηθεί συνολικά 759 άνθρωποι.

- Ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων όσων κρατήθηκαν ή κρατούνται στο Γουαντάναμο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο ’μυνας των ΗΠΑ μόλις στις 15 Μαΐου 2006.

- Συνεχίζουν να κρατούνται εκεί περίπου 460 άνθρωποι από γύρω στις 40 διαφορετικές εθνικότητες.

- Από τους υπόλοιπους, 192 έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ άλλοι 95 έχουν μεταχθεί σε τρίτες χώρες -17 χώρες, από την Αλβανία μέχρι την Ουγκάντα και από τη Βρετανία μέχρι την Αυστραλία- για συνεχιστεί εκεί η κράτησή τους (μερικοί από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι). Η πιο πρόσφατη μεταγωγή από το Γουαντάναμο προς τρίτη χώρα έγινε στις 18 Μαΐου 2006 (15 κρατούμενοι μετήχθησαν στη Σαουδική Αραβία).

- Από τον Σεπτέμβριο του 2004 δεν έχουν μεταφερθεί νέοι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο.

- Οι ΗΠΑ φαίνεται πως ετοιμάζονται να μεταφέρουν μαζικά τους κρατουμένους του Γουαντάναμο σε τρίτες χώρες ώστε να συνεχιστεί η παράνομη κράτησή τους. Ήδη έχουν συνάψει σχετική συμφωνία με το Αφγανιστάν (όπου και ετοιμάζεται ειδική πτέρυγα στο κέντρο κράτησης Πουλ-ε-Τσάρκι), ενώ διαπραγματεύονται παρόμοιες συμφωνίες με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη.

- Ούτε ένας από τους κρατουμένους στο Γουαντάναμο δεν έχει βρεθεί ένοχος για οποιοδήποτε αδίκημα.

- Στο Γουαντάναμο συνεχίζουν να κρατούνται ακόμα και άνθρωποι (τέσσερις, πιθανώς πέντε), που έχουν αποχαρακτηριστεί από τις ίδιες τις αρχές των ΗΠΑ (δεν θεωρούνται πλέον «μαχητές του εχθρού»). Δεν μπορούν να σταλούν στις πατρίδες τους επειδή υπάρχουν φόβοι ότι θα υποβληθούν εκεί σε νέες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

- Πριν τις πρόσφατες αυτοκτονίες κρατουμένων στο Γουαντάναμο, από τον Ιανουάριο του 2002 έχουν γίνει περισσότερες από 40 απόπειρες αυτοκτονίας. Ένας κρατούμενος, ο Τζούμα αλ-Ντόσαρι, έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει τουλάχιστον 12 φορές.

- Για τις αυτοκτονίες κρατουμένων, η Διεθνής Αμνηστία είχε δηλώσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2006: «Στο Γουαντάναμο, περίπου 500 άνδρες έχουν γνωρίσει μεταχείριση που χαρακτηρίζεται από απόλυτη και ακρότατη περιφρόνηση, ενός είδους που ποτέ κανείς δεν θα έπρεπε να αναγκαστεί να υπομείνει. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, μετά από χρόνια αβεβαιότητας για την τύχη τους, μερικοί από αυτούς τους άνδρες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να πεθάνουν, παρά να παραμείνουν επ' αόριστον στο Γουαντάναμο».

Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για να σταματήσουν τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες http://www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και http://web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.