ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Πρόσκληση για δείπνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
4 Δεκεμβρίου 2007
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία γιορτάζει με γεύματα σε εστιατόρια στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σχεδόν 50 εστιατόρια σε Αθήνα, Πειραιά, Χανιά, Ηράκλειο και Γρεβενά θα συμμετέχουν στο διήμερο εορτασμό και θα προσφέρουν μέρος των εισπράξεών τους στο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μαζί με το καλό φαγητό, οι επισκέπτες των εστιατορίων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή «συνταγή» για τη δημιουργία ενός κόσμου με δικαιοσύνη, ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα υλικά όπως η ζωή, η ισονομία, η πρόσβαση σε τροφή, η προσωπική ασφάλεια, η ελευθερία της έκφρασης και της συνείδησης, οι συναθροίσεις και ο συνδικαλισμός, η ισότητα, η πρόσβαση στη στέγη, η συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες και γενικά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων συμβάσεων του διεθνούς δικαίου.

Οι καλεσμένοι θα κληθούν να προφυλάξουν τη «συνταγή» αυτή και στέλνοντας μια κάρτα αλληλεγγύης σε 10 ανθρώπους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι άνθρωποι όπως ο Σι Τάο, δημοσιογράφος στην Κίνα που καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα επειδή έστειλε ένα email που περιλάμβανε τις «οδηγίες» της κινεζικής κυβέρνησης για την κάλυψη της επετείου των γεγονότων της πλατείας Τιέν Αν Μεν, θα λάβουν κάρτες από την Ελλάδα μέσα στη φυλακή.

Οι κάρτες αυτές δίνουν ελπίδα στους φυλακισμένους, αλλά και βελτιώνουν πραγματικά τις συνθήκες κράτησης τους, όπως διαβεβαιώνει ο Ζμίτσερ Ντάνσκεβιτς, ο οποίος επίσης θα λάβει κάρτες από την Ελλάδα, ότι τα γράμματα και οι κάρτες που παίρνει του παρέχουν τεράστια ηθική υποστήριξη και ότι η διοίκηση των φυλακών, βλέποντας τις εκατοντάδες κάρτες που καταφτάνουν, τον μεταχειρίζεται διαφορετικά: με σεβασμό.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια σε όλους τους ανθρώπους, δίχως διακρίσεις ή προκαταλήψεις. Για έναν τέτοιο κόσμο μάχεται η Διεθνής Αμνηστία. Χάρη στη δράση της, από το 1961 έως σήμερα έχουν απελευθερωθεί πάνω από 75.000 άνθρωποι που υιοθετήθηκαν από τη διεθνή οργάνωση και έλαβαν γράμματα και κάρτες από τους εθελοντές, τους υποστηρικτές και τα μέλη της. Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στη φυλακή απλά και μόνο γιατί εξέφρασαν ειρηνικά τη γνώμη τους.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ανεξάρτητη από κάθε κυβέρνηση, πολιτική ιδεολογία, οικονομικό συμφέρον ή θρησκεία. Χρηματοδοτείται αποκλειστικά από συνδρομές και δωρεές των μελών και υποστηρικτών της εξασφαλίζοντας έτσι την αμεροληψία και ανεξαρτησία της.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις περιπτώσεις των 10 ανθρώπων που θα λάβουν κάρτες από την Ελλάδα φέτος για τις 10 Δεκεμβρίου και να υπογράψετε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.amnesty.org.gr.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στόχο την ενημέρωση και τη συλλογή υπογραφών και καρτών ελπίδας οι τοπικές ομάδες δράσης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» διοργανώνουν παράσταση με το θεατρικό αναλόγιο του Ariel Dorfman, «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία - Φωνές πέρα από το σκοτάδι» που είναι βασισμένο στις συνεντεύξεις της Kerry Kennedy Cuomo με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, ανθρώπους που έθεσαν τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο προκειμένου να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007 και ώρα: 21:00, στο Goethe Institut, Βασ. Όλγας 66, Θεσσαλονίκη, είσοδος 10 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις Ειρήνη Τσολάκη, Μέλος ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 6978875961.

Ταυτόχρονα, στις 10 Δεκεμβρίου και ώρα 20.30, η τοπική ομάδα δράσης 25 θα διοργανώσει μουσική βραδιά στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, Κύπρου 68, στην Αργυρούπολη. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι Amnesty Strings υπό την διεύθυνση του Patrick Evans της Λυρικής Σκηνής, η Sacha Son με τον Joel Soto, η Marta Moreleon και οι Los Delsur, οι Οξυγόνο με τον Ευτύχη Ζάρμπ, οι Home Suite Home με τους Raymond Caldwell και Peter O'Leary και οι Without Borders (Χωρίς Σύνορα) με τον John Carr. Στους παρευρισκόμενους θα δοθεί η ευκαιρία να υπογράψουν κάρτες ελπίδας για υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εισιτήρια: 15 ευρώ, και 10 ευρώ (για φοιτητές) - Τηλ.: 6974093169, 6974437085.

Τέλος, στις 9 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00, η τοπική ομάδα δράσης των Χανίων θα διοργανώσει συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα, Roundabout και Deathjune, το Χάρη Καλαμπακάκη, το Λεωνίδα Λαινάκη με το συγκρότημα του και τους Blues'N'Booz στον πολυχώρο τέχνης Μοναστήρι του Καρόλου, Μ. Νταλιάνη 22. Παράλληλα θα γίνει έκθεση οπτικοακουστικού υλικού στον επάνω όροφο του κτιρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ευχαριστούμε θερμά τα εστιατόρια που συμμετέχουν στη δράση μας, χωρίς τα οποία δε θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε.

Λίστα εστιατορίων >>

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.