ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 Νοεμβρίου 2007
Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν εκθέτει τους κρατούμενους σε πραγματικό κίνδυνο βασανισμού ή άλλης μορφής κακομεταχείρισης από τις αφγανικές αρχές, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση της που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έκθεση τεκμηριώνει τον τρόπο με τον οποίο οι Νατοϊκές Δυνάμεις -ιδίως του Βελγίου, της Βρετανίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας- έχουν παραδώσει κρατούμενους στην υπηρεσία πληροφοριών του Αφγανιστάν, την Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας, παρά τις συστηματικές καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από την υπηρεσία αυτή.

«Τα κράτη της διεθνούς δύναμης είναι υποχρεωμένα διεθνώς να μην παραδίδουν κρατούμενους σε αφγανικές αρχές από τις οποίες κινδυνεύουν να βασανιστούν ή να υποστούν άλλης μορφής κακοποίηση,» επισήμανε ο Κλαούντιο Κορντόνε, Διευθυντής για την Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι μεταβιβάσεις αυτού του είδους πρέπει να ανασταλούν μέχρι να υπάρξουν αποτελεσματικά μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους.»

Ο ΟΗΕ επανέλαβε τις ανησυχίες του για την υπηρεσία πληροφοριών ακόμη και το Σεπτέμβριο 2007, όταν έκανε έκκληση να διερευνηθούν οι καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση από την υπηρεσία αυτή. Τα δυο τελευταία χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία έχει δεχτεί επανειλημμένα καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης από την υπηρεσία πληροφοριών, όπως η μαστίγωση, η έκθεση σε ακραίο ψύχος και η στέρηση τροφής.

«Μας μετέφεραν στο συγκρότημα της υπηρεσίας πληροφοριών στην Κανταχάρ... Με χτύπησαν στην πλάτη και κυρίως στα νεφρά με ένα μεταλλικό καλώδιο... Τοποθέτησαν μια μεταλλική μπάρα κάτω από τα αλυσοδεμένα χέρια και τα γόνατα μου και με κρέμασαν από ένα γάντζο στο ταβάνι και συνέχισαν να με χτυπούν. Έμεινα κρεμασμένος σ' αυτή τη θέση για καμιά ώρα ίσως και μετά λιποθύμησα.»

- Μαρτυρία που δόθηκε στη Διεθνή Αμνηστία το Δεκέμβριο 2005.

Η έκθεση εστιάζεται σε περιπτώσεις όπως:

  • κρατούμενους που καταγγέλλουν ότι βασανίστηκαν μετά την παράδοσή τους στις αφγανικές αρχές από τις καναδικές δυνάμεις,
  • τη βελγική και νορβηγική κυβέρνηση που έχασαν τα ίχνη κρατουμένων που μεταβιβάστηκαν,
  • τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές και ολλανδικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν ανεξάρτητη επιτήρηση των κρατουμένων που βρίσκονται στα χέρια των αφγανικών αρχών.

Η έκθεση διερευνά τα Μνημόνια Συνεννόησης και άλλες διμερείς συμφωνίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των διεθνών δυνάμεων, όπως για παράδειγμα της Βρετανίας, της Δανίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας.

«Οι δεσμεύσεις των κρατών της διεθνούς δύναμης να προστατεύουν κάθε άνθρωπο από τέτοιου είδους μεταχείριση δεν μπορούν να εκπληρωθούν καταφεύγοντας σε τέτοιες διμερείς συμφωνίες,» τόνισε ο Κλαούντιο Κορντόνε. «Οι συμφωνίες αυτές υποτίθεται ότι διασφαλίζουν ότι οι κρατούμενοι έχουν μεταχείριση σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα, αλλά έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς.»

Η Διεθνής Αμνηστία προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Η διεθνής δύναμη πρέπει να σταματήσει προσωρινά όλες τις μεταβιβάσεις κρατουμένων προς τις αφγανικές αρχές και να τους διατηρήσει υπό την κράτησή της μέχρι να υπάρξουν πραγματικά αποτελεσματικές εγγυήσεις που θα τους προστατεύουν.
  • Τα κράτη που συμμετέχουν στη διεθνή δύναμη πρέπει να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση του αφγανικού συστήματος κράτησης και να διερευνήσουν την πιθανότητα τοποθέτησης διεθνούς προσωπικού στα αφγανικά κρατητήρια για να επιβλέπει και να εκπαιδεύει τους νέους Αφγανούς δεσμοφύλακες.
  • Η αφγανική κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύσει το μυστικό Προεδρικό Διάταγμα που διέπει τις επιχειρήσεις της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας και να πάρει μέτρα ώστε να διαχωριστούν οι σημερινές λειτουργίες της κράτησης, της έρευνας και της ποινικής δίωξης.
  • Η αφγανική κυβέρνηση πρέπει να επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και να καλέσει τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια να επισκεφτεί το Αφγανιστάν, επίσκεψη που να περιλαμβάνει τα κρατητήρια που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας.
  • Ανεξάρτητοι επόπτες πρέπει να αποκτήσουν απεριόριστη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα κέντρα κράτησης και ανεπιτήρητη πρόσβαση σε όλους τους κρατουμένους.

Περισσότερες πληροφορίες

Η έκθεση «Αφγανιστάν: Κρατούμενοι μεταφέρονται για να βασανιστούν: Συνενοχή της ISAF;» διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή στα αγγλικά στη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/index/engasa110112007

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.