ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
6 Νοεμβρίου 2007
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο Πακιστάν είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα της ίδιας της χώρας, δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Αντιδρώντας στη στρατιωτική καταστολή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η οργάνωση κάλεσε για την άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη και την απελευθέρωση των εκατοντάδων ανθρώπων που κρατούνται με βάση τα ισχύοντα μέτρα.
«Οι πράξεις του Στρατηγού Μουσάραφ αποτελούν ευθεία επίθεση κατά της δικαστικής εξουσίας, των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ανεξάρτητων ΜΜΕ και των ειρηνικών αντιφρονούντων,» πρόσθεσε η κυρία Χαν.
«Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν ως απαραίτητα για την προστασία του Πακιστάν αποτελούν στην πραγματικότητα γενικευμένη κατάργηση της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαλύουν τους ίδιους τους θεσμούς, τις δικλείδες ασφαλείας και τις ισορροπίες που θεμελιώνουν τη σταθερότητα της χώρας.»
Με την παράκαμψη των διατάξεων του Συντάγματος για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Στρατηγός Μουσάραφ ανέστειλε το δικαίωμα να μην αφαιρείται αυθαίρετα η ζωή κάποιου, καθώς και καίρια στοιχεία του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αντικατοπτρίζονται στο Σύνταγμα του Πακιστάν, αυτά τα δικαιώματα πρέπει να είναι πλήρως και χωρίς όρους σεβαστά σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Οι πράξεις του Μουσάραφ επίσης αψηφούν τις δεσμεύσεις που διατυπώνονται στην ίδια την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και του κράτους δικαίου.»
Το γεγονός ότι δικαστές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ουσιαστικά βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό παραβιάζει κατάφορα κεντρικές διατάξεις των Αρχών του ΟΗΕ για την Ανεξαρτησία του Δικαστικού Σώματος. Η εκτελεστική εξουσία δεν επιτρέπεται να απομακρύνει δικαστές, παρά μόνο σε περιπτώσεις ανικανότητας ή σε περίπτωση που δεν δύνανται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.
«Η Διεθνής Αμνηστία φοβάται ότι αυτή η επίθεση εναντίον καίριων θεσμών λογοδοσίας σε συνδυασμό με τις σαρωτικές έκτακτες εξουσίες, θα εντείνουν υπάρχοντα μοτίβα καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που περιλαμβάνουν τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, αυθαίρετες κρατήσεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και άσκηση υπερβολικής βίας για την καταστολή διαφωνούντων που εκφράζουν την αντίθεσή τους ειρηνικά,» δήλωσε η κυρία Χαν.
Ιστορικό
Δρώντας με την ιδιότητά του αρχηγού του επιτελείου στρατού, ο Στρατηγός Μουσάραφ ανέστειλε σχεδόν ολόκληρο το Σύνταγμα, απέκτησε εξουσίες να το τροποποιήσει χωρίς καμία κοινοβουλευτική διαδικασία και εξάγγειλε την ισχύ μιας Προσωρινής Συνταγματικής Διαταγής (Provisional Constitutional Order, PCO). Η διαταγή αυτή απαγορεύει σε οποιοδήποτε δικαστήριο να εκδώσει εντολή κατά του Προέδρου, του Πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου που ασκεί εξουσίες στο όνομά τους.
Σύμφωνα με τη διαταγή, οι υπάρχοντες ανώτατοι δικαστικοί ουσιαστικά τίθενται σε διαθεσιμότητα μέχρι να δώσουν νέο όρκο να σέβονται την Προσωρινή Συνταγματική Διαταγή. Μόνο πέντε από τους 17 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ορκιστεί. Πολλοί από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και των Επαρχιακών Ανώτατων Δικαστηρίων βρίσκονται πλέον ουσιαστικά σε κατ' οίκον περιορισμό.
Τα μέτρα αυτά επιβλήθηκαν την παραμονή συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για να αποφανθεί για ψηφίσματα που αμφισβητούσαν τη δυνατότητα του Στρατηγού Μουσάραφ να αμφισβητήσει τις προεδρικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Από τους δικηγόρους που ενέργησαν συμβουλευτικά στα ψηφίσματα συνελήφθησαν αμέσως μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ανώτατου Δικαστηρίου Αϊτζάζ Αχσάν (Aitzaz Ahsan), ο Αλί Αχμέτ Κούρντ (Ali Ahmed Kurd), ο Μουνίρ Α. Μαλίκ (Munir A. Malik) και ο συνταξιοδοτημένος Δικαστής Ταρίκ Μαχμούντ (Tariq Mahmood). Οι δικηγόροι αυτοί ηγούνταν ενός κινήματος για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος από τότε που ο Πρόεδρος Μουσάραφ έθεσε σε διαθεσιμότητα τον προηγούμενο Ανώτατο Δικαστή του Πακιστάν στις 9 Μαρτίου.
Μέχρι τη Δευτέρα, εκατοντάδες δικηγόροι, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί παράγοντες είχαν συλληφθεί ή τεθεί αυθαίρετα υπό κράτηση σε ολόκληρο το Πακιστάν. Το Γραφείο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν δέχτηκε επιδρομή από μεγάλη αστυνομική δύναμη και γύρω στους 70 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθησαν. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη συγκέντρωση σύμφωνα με τις διατάξεις για τη δημόσια τάξη και αρχικά κρατήθηκαν στη φυλακή Κοτ Λαχπάτ (Kot Lakhpat), στη Λαχώρη. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ηλικιωμένοι, πολλοί εκ των οποίων με κακή κατάσταση υγείας. Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν και Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη θρησκευτική ελευθερία Ασμά Τζαχανγκίρ (Asma Jahangir). Το σπίτι της κηρύχθηκε 'παράρτημα φυλακής' όπου θα βρίσκεται υπό κράτηση για 90 ημέρες σύμφωνα με τη νομοθεσία για προληπτική κράτηση.
Οι ανεξάρτητοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν εμποδιστεί να μεταδίδουν στο εσωτερικό της χώρας από το Σαββάτο. Εκδόθηκαν νέοι νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, η παραβίαση των οποίων επισύρει ποινή φυλάκισης τριών έως τεσσάρων ετών και βαριά πρόστιμα.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).