ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 Οκτωβρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής, όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να υπερψηφίσουν το μορατόριουμ των εκτελέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο ως πρώτο βήμα για να την πλήρη κατάργηση αυτής της εξευτελιστικής και απάνθρωπης τιμωρίας.

Πριν το τέλος του 2007, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. θα ψηφίσει για την εφαρμογή της αναστολής όλων των εκτελέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια τέτοια απόφαση θα σημαίνει το πάγωμα των εκτελέσεων με οποιοδήποτε μέσο και για οποιοδήποτε αδίκημα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολίτες και κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συμβαδίζει με τη εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει το γεγονός αυτό με αποτέλεσμα 130 χώρες μέχρι σήμερα να έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή στον νόμο ή στη πράξη. Η πορεία είναι αυξητική καθώς 50 από αυτές το πραγματοποίησαν μετά το 1990. Το σύνολο των χωρών διατηρούν τη θανατική ποινή είναι 64, αλλά ο αριθμός των χωρών που εκτελούν ανθρώπους κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε χρονιάς είναι πολύ μικρότερος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 το 91% όλων των γνωστών εκτελέσεων έγιναν σε έξι χώρες: την Κίνα, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Σουδάν, και τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, ο αριθμός των εκτελέσεων μειώθηκε γεγονός που ενισχύει την ελπίδα για την υπερψήφιση του παγκόσμιου μορατόριουμ.

Η θανατική ποινή δεν επηρεάζει θετικά τα επίπεδα της εγκληματικότητας και η κατάργησή της δεν επιφέρει αύξηση στον αριθμό των εγκλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι, όπου μπορούν να γίνουν ποιοτικές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που εκτελούνται είναι φτωχοί καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν ικανή νομική εκπροσώπηση. Η θανατική ποινή είναι αμετάκλητη. Όταν εκτελεστεί ένας αθώος, κανείς δεν μπορεί να του δώσει πίσω τη ζωή του, αλλά και η ίδια η διαδικασία της αναμονής αποτελεί μορφή ψυχολογικού βασανισμού.

«Πιστεύω ότι η ζωή είναι πολύτιμη και πρέπει να την προστατεύουμε και να τη σεβόμαστε και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια. Το διεθνές δίκαιο επιβεβαιώνει αυτές τις αρχές. Αναγνωρίζω δε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση στο διεθνές δίκαιο και στις εθνικές πρακτικές προς τη σταδιακή κατάργηση της θανατικής ποινής,» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 11 Ιανουαρίου 2007.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι το προτεινόμενο ψήφισμα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • να καλεί τα κράτη που διατηρούν τη θανατική ποινή να υιοθετήσουν ένα μορατόριουμ ως ένα πρώτο βήμα προς την κατάργηση της θανατική ποινής,
  • να καλεί τα κράτη που διατηρούν τη θανατική ποινή να σέβονται τα διεθνή πρότυπα που εγγυούνται την προστασία των δικαιωμάτων όσων αντιμετωπίζουν τη θανατική καταδίκη, και
  • να καλούν το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή του μορατόριουμ στην επόμενη περίοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους πολίτες όλου του κόσμου να πιέσουν ώστε να υπερψηφιστεί το μορατόριουμ κατά τη διάρκεια της τωρινής 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μπορείτε να προσθέσετε τη φωνή σας στην ιστοσελίδα www.amnesty.org.gr.

 

Πληροφορίες προς συντάκτες

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης είναι:

Εμείς, οι υπογράφοντες, αναγνωρίζοντας τη δράση των 5.000 ατόμων που υπέγραψαν την έκκληση "Moratorium 2000" της Κοινότητας Sant'Egidio και της Διεθνούς Αμνηστίας, ανανεώνουμε την έκκληση για ένα παγκόσμιο μορατόριουμ (αναστολή) των εκτελέσεων και για την κατάργηση της θανατικής ποινής, πιστεύοντας πως η θανατική ποινή:

  • Καταστρατηγεί το οικουμενικά αναγνωρισμένο δικαίωμα στη ζωή.
  • Αποτελεί την πλέον σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία.
  • Συνεχώς διακινδυνεύει το αμετάκλητο λάθος της εκτέλεσης ενός αθώου ανθρώπου.
  • Δεν συμβάλλει στην αποτροπή του εγκλήματος.
  • Αποκτηνώνει τις κοινωνίες αυτές που υιοθετούν τον φόνο ως μέρος του δικαστικού συστήματος.

Καλωσορίζουμε την μεγάλη πρόοδο που έχει ήδη γίνει για την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ολόκληρο τον κόσμο και χαιρετίζουμε το γεγονός πως 130 κράτη έχουν ήδη καταργήσει τη θανατική ποινή στον νόμο ή στην πράξη.

Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να εργαστούν για έναν κόσμο χωρίς εκτελέσεις ως συνεισφορά στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και την εξέλιξη και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απευθύνουμε έκκληση στα κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να ψηφίσουν μαζικά υπέρ ενός παγκόσμιου μορατόριουμ των εκτελέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.