ΚΟΣΜΟΣ: ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΝΕΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4 Οκτωβρίου 2007
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν πρέπει να συμμετέχουν στις εκτελέσεις που διατάζει το κράτος, καθώς παραβιάζουν τον όρκο του Ιπποκράτη, αναφέρει σήμερα σε νέα έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Η έκθεση, με τίτλο «Εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση - 25 χρόνια κρατικών δηλητηριάσεων», εξετάζει τις νομικές και δεοντολογικές επιπτώσεις της χρήσης της θανατηφόρας ένεσης ανά τον κόσμο.

«Οι εργαζόμενοι στα ιατρικά επαγγέλματα έχουν εκπαιδευτεί για να εργάζονται για το καλό των ασθενών τους, όχι για να συμμετέχουν σε εκτελέσεις με διαταγή του κράτους. Ο πιο απλός τρόπος να λυθούν τα δεοντολογικά διλήμματα που δημιουργούνται με τη χρήση γιατρών και νοσηλευτών για να σκοτώσουν είναι η κατάργηση της θανατικής ποινής,» είπε ο Τζιμ Γουέλς, Συντονιστής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από το 1982, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση σε ολόκληρο τον κόσμο: 3 στη Γουατεμάλα, 4 στην Ταϊλάνδη, 7 στις Φιλιππίνες, περισσότεροι από 900 στις ΗΠΑ και μέχρι και χιλιάδες στην Κίνα, όπου οι εκτελέσεις αποτελούν κρατικό μυστικό.

Στις εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση, οι φυλακισμένοι συνήθως δέχονται τεράστιες ποσότητες από τρία χημικά: sodium thiopental για να προκληθεί ταχεία αναισθησία, pancuronium bromide για να προκληθεί μυϊκή παράλυση και χλωριούχο κάλιο για να σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς.

Γιατροί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι στην περίπτωση που δεν χορηγηθεί ικανή ποσότητα sodium thiopental, η αναισθητική δράση μπορεί να εξασθενίσει πριν σταματήσει η καρδιά του φυλακισμένου, με αποτέλεσμα να αισθανθεί βασανιστικό πόνο καθώς τα χημικά που μπήκαν στο αίμα του προκαλούν καρδιακή προσβολή. Όμως, εξαιτίας της παράλυσης που προκαλεί το pancuronium bromide, οι φυλακισμένοι δεν μπορούν να μεταφέρουν σε κανέναν την αγωνία τους.

Για αυτούς τους λόγους, τα χημικά αυτά δεν χρησιμοποιούνται από κτηνιάτρους όταν κάνουν ευθανασία. Στο Τέξας, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη χρήση της θανατηφόρας ένεσης στις ΗΠΑ, τα ίδια αυτά φάρμακα, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί στις γάτες και τους σκύλους εξαιτίας του πιθανού πόνου που μπορεί να προκαλέσουν, χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση εκτελέσεων.

Ο Τζόζεφ Κλαρκ (Joseph Clark) εκτελέστηκε στο Οχάιο το Δεκέμβριο του 2006. Οι τεχνικοί της εκτέλεσης χρειάστηκαν 22 λεπτά μέχρι να βρουν κατάλληλη φλέβα για να

τοποθετήσουν τον καθετήρα. Λίγο μετά την έναρξη της ροής του υγρού, η φλέβα έσπασε και το χέρι του Τζόζεφ άρχισε να πρήζεται. Σήκωσε το κεφάλι του από το φορείο και είπε «δεν πέτυχε, δεν πέτυχε.» Στη συνέχεια οι κουρτίνες γύρω από το φορείο έκλεισαν και οι τεχνικοί έψαχναν 30 λεπτά να βρουν άλλη φλέβα.

«Η χρήση θανατηφόρας ένεσης δεν λύνει τα εγγενή προβλήματα της θανατικής ποινής: τη σκληρότητά της, το αμετάκλητο, τον κίνδυνο να εκτελεστεί ένας αθώος, την αυθαίρετη και γεμάτη διακρίσεις χρήση της και την ανύπαρκτη επίδρασή της στον αποτελεσματικό έλεγχο της εγκληματικότητας,» πρόσθεσε ο Τζιμ Γουέλς.

«Οι κυβερνήσεις βάζουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές σε πολύ δύσκολη θέση καθώς τους ζητούν να κάνουν κάτι που παραβιάζει τον όρκο τους.»

Στην Κίνα, την πρώτη χώρα σε εκτελέσεις στον κόσμο, πολλές εκτελέσεις με θανατηφόρο ένεση πραγματοποιούνται από κινητά συνεργεία. Ο ερμητικά κλειστός χώρος στο πίσω μέρος ενός μικρού φορτηγού περιέχει ένα μεταλλικό κρεβάτι όπου δένονται οι φυλακισμένοι. Μόλις τοποθετηθεί η βελόνα από το γιατρό, ένας αστυνομικός πατά το κουμπί και μια αυτόματη σύριγγα εισάγει το φάρμακο στη φλέβα του φυλακισμένου. Η εκτέλεση μπορεί να παρακολουθείται από μια οθόνη δίπλα στη θέση του οδηγού και να βιντεοσκοπείται αν χρειάζεται.

«Υπάρχει παγκόσμια ομοφωνία στα ιατρικά επαγγέλματα ότι η ανάμειξη γιατρών και νοσηλευτών στην πραγματοποίηση εκτελέσεων, κυρίως με μια μέθοδο που χρησιμοποιεί την ιατρική τεχνολογία και γνώση, αποτελεί παραβίαση του όρκου του Ιπποκράτη. Παρ΄ όλ' αυτά, γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκτελέσεις.»

«Επαγγελματικά σωματεία έχουν εκφραστεί έντονα πρόσφατα για αυτήν την καταπάτηση της επαγγελματικής δεοντολογίας, αλλά οι κυβερνήσεις θέλουν να κρύψουν την ταυτότητα των γιατρών που συμμετέχουν για να τους προστατέψουν από τον έλεγχο των συναδέλφων τους,» πρόσθεσε ο Τζιμ Γουέλς.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους ηγέτες του κόσμου να καταργήσουν τη θανατική ποινή και τους προτρέπει να ξεκινήσουν υπερψηφίζοντας στην τρέχουσα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το πάγωμα των εκτελέσεων, που θα τεθεί σε ψηφοφορία μέσα στο 2007.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπορείτε να βρείτε το κείμενο της έκθεσης «Εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση - 25 χρόνια κρατικών δηλητηριάσεων» στα αγγλικά στην διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/Index/ENGACT500072007

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.