ΜΥΑΝΜΑΡ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27 Σεπτεμβρίου 2007
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να στείλει αμέσως αποστολή στη Μυανμάρ, ανεξαρτήτως της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ιμπραήμ Γκαμπάρι, δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να προβεί σε επείγουσες ενέργειες για να επιλύσει την κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μυανμάρ και να αποτρέψει τον κίνδυνο βίας και μεγαλύτερης αιματοχυσίας. Η αποστολή πρέπει επίσης να συζητήσει με τις αρχές της Μυανμάρ πώς θα επιλυθούν τα μακρόχρονα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, μεταξύ των οποίων η κράτηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλων πολιτικών κρατουμένων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει το φρικτό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Μυανμάρ. Περισσότεροι από 1.600 πολιτικοί κρατούμενοι κρατούνται σε συνθήκες φυλάκισης που ολοένα χειροτερεύουν. Συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται παιδιά -στρατιώτες και καταναγκαστική εργασία. Η χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης είναι συνηθισμένη, ιδίως κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και της προφυλάκισης.

Η Μυανμάρ βιώνει τώρα μαζικές διαδηλώσεις, συγκρίσιμες σε κλίμακα με εκείνες του 1988, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν με θανατηφόρο βία μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.

«Ο υψηλός κίνδυνος καταστολής εναντίον των διαδηλωτών καθιστά επιτακτική ανάγκη να ενεργήσει αμέσως η διεθνής κοινότητα. Πρέπει να πει κατηγορηματικά στη στρατιωτική κυβέρνηση της Μυανμάρ ότι το τίμημα θα είναι βαρύ αν επαναλάβει τη βίαιη καταστολή του 1988», προειδοποίησε η Αϊρίν Χαν.

«Οι διαδηλωτές στη Μυανμάρ έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν ειρηνικά τη γνώμη τους και η Κυβέρνηση της Μυανμάρ έχει καθήκον να σεβαστεί πλήρως αυτό το δικαίωμα».

«Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως κυβέρνηση με πολιτική επιρροή στη Μυανμάρ, έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο. Το ίδιο οι χώρες του Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η Ιαπωνία και η Ινδία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να τερματιστεί η αληθινά ξεχασμένη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μυανμάρ».

Γενικές πληροφορίες

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει ήδη από προχθές Τρίτη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από πρεσβείες της Μυανμάρ σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως η Ουάσιγκτον, η Μαδρίτη, το Σαντιάγο, η Μανίλα, το Κατμαντού, ζητώντας να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Φωτογραφικό υλικό υπάρχει στη διεύθυνση .

Παράλληλα απηύθυνε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο στέλνουν επιστολές στην κυβέρνηση της Μυανμάρ ζητώντας την απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών και τον σεβασμό στο δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις στη Μυανμάρ, με έναυσμα τις κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, έχουν αυξηθεί σε όγκο και αριθμό. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, στις οποίες πρωτοστατούν Βουδιστές μοναχοί, έχουν ζητήσει τη μείωση των τιμών των αγαθών, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την εθνική συμφιλίωση. Αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη συνάθροιση άνω των 5 ατόμων. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες επιθέσεις κατά των διαδηλωτών που συνοδεύτηκαν από εκατοντάδες συλλήψεις και ξυλοδαρμούς. Οι κρατούμενοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια. Σημερινά δημοσιεύματα μιλούν για τουλάχιστον 4 νεκρούς και πολλούς τραυματίες από πυρά του στρατού που είχαν ως στόχο να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μυανμάρ είναι εκτενείς και συστηματικές. Περιλαμβάνουν:

  • Τη χρήση παιδιών-στρατιωτών και καταναγκαστικής εργασίας.
  • Νόμους που ποινικοποιούν την ειρηνική έκφραση πολιτικής διαφωνίας. Στο τέλος του 2006 οι περισσότερες σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης βρίσκονταν στη φυλακή ή τελούσαν υπό διοικητική κράτηση, ανάμεσα στους περισσότερους από 1.160 πολιτικούς κρατουμένους σε ολοένα χειρότερες συνθήκες φυλάκισης.
  • Συχνά συλλαμβάνονται άνθρωποι χωρίς ένταλμα και κρατούνται χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
  • Τα βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης είναι συνηθισμένα, ιδίως κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και της προφυλάκισης.
  • Οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον πολιτικών κρατουμένων δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.
  • Οι κατηγορούμενοι συχνά στερούνται το δικαίωμα σε νομική εκπροσώπηση και οι εισαγγελείς έχουν βασιστεί σε ομολογίες που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.