ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ: Η ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΙΒΟΥ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΝΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Σεπτεμβρίου 2007
Μετά τις πρόσφατες έντονες συγκρούσεις στην επαρχία Βόρειο Κιβού (North-Kivu) ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και σε μαχητές που είναι πιστοί στον αποστάτη στρατηγό Λορέν Νκουντά (Laurent Nkunda), η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) και τη διεθνή κοινότητα ότι πρόδωσαν τους κατοίκους της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
«Παρά τις ειρηνευτικές συμφωνίες, τις ιστορικές εθνικές εκλογές και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη περισσότερων από 17.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ, οι κάτοικοι των επαρχιών Κιβού δεν έχουν δει τέλος στις συρράξεις που έχουν ρημάξει τις ζωές τους για πάνω από μια δεκαετία», δήλωσε ο Έρβιν βαν ντερ Μπορχτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αφρική.
Η διεθνής οργάνωση προειδοποιεί για τον αυξανόμενο κίνδυνο ότι η βία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αναβίωση των μαζικών εθνοτικών φόνων και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία λαμβάνει, από όσους κατάφεραν να ξεφύγουν από τις μάχες, αναφορές για βιασμούς και φόνους αμάχων. Η στρατολόγηση και η χρήση παιδιών σε ένοπλες ομάδες στις επαρχίες Κιβού συνεχίζεται.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύρραξη να σέβονται το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό, να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους αμάχους έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πρέπει να θέσει την προστασία της ζωής των αμάχων ως υψηλότερη προτεραιότητα απ' ότι την παροχή υποστήριξης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Η οργάνωση καλεί επίσης την κυβέρνηση της Ρουάντα να πάρει αμέσως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει τη στρατολόγηση ατόμων, που περιλαμβάνουν και παιδιά, από την επικράτειά της ως μαχητές στις δυνάμεις του Λορέν Νκουντά και να συμμορφωθεί με το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ διασφαλίζοντας ότι δεν θα περνάει καθόλου στρατιωτικό υλικό από τα σύνορά της προς το Κονγκό.
«Είναι πολύ ανησυχητικές οι αναφορές που έχουμε ότι η κυβέρνηση της Ρουάντα, αν μη τι άλλο, κάνει τα στραβά μάτια για τον ανεφοδιασμό με όπλα, πολεμοφόδια και άνδρες ενός φερόμενου ως εγκληματία πολέμου όπως ο Λορέν Νκουντά», πρόσθεσε ο βαν ντερ Μπορχτ.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη βία στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πηγάζει άμεσα από την αποτυχία της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την περιχαρακωμένη ατιμωρησία για τα εγκλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Πριν δύο χρόνια εκδόθηκε διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη του Λορέν Νκουντά. Εάν είχε εφαρμοστεί, μπορεί να μη βλέπαμε τις φοβερές παραβιάσεις που έχουμε σήμερα,» σχολίασε ο βαν ντερ Μπορχτ. «Πρέπει η διεθνής κοινότητα, οι κυβερνήσεις της Ρουάντα και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό να δεσμευτούν ξεκάθαρα και να συνεργαστούν για να τον οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.»
«Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έχει ανταμείψει άλλους φερόμενους ως εγκληματίες πολέμου με υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στο στρατό της. Δεν θα μπορούσαμε να πιστέψουμε σοβαρά ότι ο κυβερνητικός στρατός θα μπορούσε ποτέ να προστατέψει τους αμάχους με επαγγελματισμό και αμεροληψία όσο δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια για να απομακρυνθούν τα άτομα αυτά από τις θέσεις τους και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Η διεθνής κοινότητα, που παρέχει σημαντική χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης του τομέα ασφάλειας της χώρας, πρέπει να επιμείνει σε αυτό.»
Ιστορικό
Οι μάχες μεταξύ του στρατού της ΛΔΚ και των δυνάμεων του Λορέν Νκουντά μαίνονται εδώ και πάνω από μια εβδομάδα στις περιοχές Μασίσι (Masisi) και Ρουτσούρου (Rutshuru) στο Βόρειο Κιβού. Μετά από διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε εύθραυστη εκεχειρία, αλλά μπορεί να μην έχει διάρκεια. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις προηγούμενες ημέρες, αυξάνοντας τον αριθμό των 200.000 ήδη εκτοπισμένων από τις αρχές του έτους λόγω της έλλειψης ασφάλειας στην επαρχία.
Ο Λορέν Νκουντά, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της αντιπολιτευόμενης ομάδας RCD-Goma, κατηγορείται ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου σε διάφορες περιοχές, μεταξύ άλλων και στο Κισανγκάνι (Kisangani) το 2002 και στο Μπουκαβού (Bukavu) το 2005. Το Σεπτέμβριο του 2005, εκδόθηκε για τον ίδιο διεθνές ένταλμα σύλληψης από την κυβέρνηση της ΛΔΚ. Ο ΟΗΕ τον έχει κατηγορήσει ότι έσπασε το εμπάργκο όπλων προς τη ΛΔΚ. Μέχρι σήμερα, καμία επιχείρηση για τη σύλληψή του δεν έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση της ΛΔΚ ή την αποστολή του ΟΗΕ. Έχει το ελεύθερο να κινείται σε περιοχές της επαρχίας Βόρειο Κιβού και της Ρουάντα.
Ο Λορέν Νκουντά ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του προστατεύουν τον πληθυσμό των Τούτσι της επαρχίας από επιθέσεις της αντάρτικής ένοπλης ομάδας FDLR [Απελευθερωτικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Ρουάντα (Forces D?mocratiques de Lib?ration du Rwanda)]. Κατηγορεί την κυβέρνηση της ΛΔΚ ότι δεν προσπαθεί αρκετά για να απαγκιστρώσει το FDLR από την ανατολική ΛΔΚ. Το FDLR φέρεται επίσης να είναι υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη ΛΔΚ.
Η κυβέρνηση της ΛΔΚ έχει ακολουθήσει πολιτική επιβράβευσης ατόμων που πιθανολογείται ότι έχουν αναμειχθεί σε εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διορίζοντας τους σε διοικητικές θέσεις στον κυβερνητικό στρατό και στην αστυνομία. Τα εγκλήματα αυτά περιλαμβάνουν εθνικές σφαγές, εκτεταμένη στρατολόγηση και χρήση παιδιών στρατιωτών, μαζικούς βιασμούς και βασανιστήρια.
Στο τέλος του 2006, η κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία με τον Λορέν Νκουντά που επέτρεπε την ανάπτυξη «μεικτών ταξιαρχιών» που αποτελούνταν τόσο από στρατιώτες του Λορέν Νκουντά όσο και του κυβερνητικού στρατού. Ενώ υποτίθεται ότι το μέτρο αυτό είχε ως στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, οι μεικτές ταξιαρχίες ήταν αντ' αυτού υπεύθυνες για πολυάριθμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το μόνο που κατάφεραν ήταν να βαθύνουν την έλλειψη ασφάλειας και την ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2007, ερευνητές του ΟΗΕ ανέφεραν ότι μαχητές των δυνάμεων του Λορέν Νκουντά είχαν στρατολογηθεί στη Ρουάντα από «δίκτυα συμπαθούντα τον Νκουντά». Πολλοί από τους στρατολογημένους ήταν παιδιά.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2)